Hlavní obsah

Hrad Buchlov ožívá okultismem

Novinky, Martina Žáčková

Hrad Buchlov na Uherskohradišťsku, tyčící se na jednom z vrcholků Chřibů, patří k nejvýraznějším dominantám Slovácka. A také nejzáhadnějším. Někdejší hradní pánové prý holdovali okultismu. O založení hradu není písemná zmínka. Jen podle kamenických nálezů se datuje do 13. století.

Článek

Zřejmě nejznámější hradní záhadou je Lípa neviny – čtyřista let starý strom na nádvoří, který prý roste kořeny vzhůru. Podle pověsti byl kdysi u hradního pána Jindřicha Prakšického ze Zástřizl osobním zbrojnošem jistý Jan Vlček. Pánova družina jednou v lese pronásledovala pytláka, kterému se podařilo prchnout. Byl v něm ale poznán Vlčkův přítel a zbrojnoš upadl v podezření, že nechal pytláka utéct schválně.

Přísahal, že je nevinen, soudní tribunál nad ním přesto vynesl ortel smrti. Cestou na popraviště Vlček požádal o splnění posledního přání: vyhrabe ze země malou lipku, zasadí ji kořeny vzhůru a pokud se do jara zazelená, je to důkaz jeho neviny a on nebude popraven.

Soudci mu přání splnili. Vlček lipku vyhrabal ze země a zasadil ji kořeny vzhůru. Na jaře se lípa skutečně zazelenala. Zbrojnoš byl osvobozen. Sami se můžete při návštěvě hradu přesvědčit, že koruna stromu připomíná kořeny.

Hradní zdi skrývají i další zvláštnosti. Velmi nezvykle zde působí dva tisíce let stará mumie, kterou z Alexandrie v roce 1828 přivezl Josef Wratislav z Mitrovic jako svatební dar sestře.

Před lety psychotronici konstatovali, že mumie vyzařuje negativní energii. Říká se, že její duše na chladném hradě nenachází klid. Senzitivní návštěvníci hradu tvrdí, že v síni s mumií cítí silné vibrace. Asi tedy nepřekvapí, že právě zde se prý zjevuje buchlovská černá paní Hildegarda.

Výstava Magie, okultismus a zednářství

Tajuplnou pověst hradu nyní ještě násobí nová výstava Magie, okultismus a zednářství na Buchlově, která je součástí prohlídkové trasy C. Ukazuje desítky starých knih a nalezených talismanů, amuletů a dalších předmětů sloužících k seancím a obřadům.

To vše naznačuje, že poslední hradní pány z rodu Berchtoldů velmi zajímalo vše kolem magických praktik. Nakolik se jim oddávali, není zatím jasné.

Otevírací doba

denně mimo pondělí

Květen, červen, září 9–16 hod

červenec a srpen 9–17 hod

říjen 9–15 hod

Ve státní svátky otevřeno. V červenci a srpnu v pondělí prohlídky nejsou, ale areál je otevřen.

Akce

10.–11. 7. Buchlovské kování

22.–24. 7. Buchlovské noci s černou paní (noční prohlídky)

13. 9. Výlet do historie

Více najdete na internetových stránkách hradu: www.hrad-buchlov.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám