Hlavní obsah

Nizozemské říční kanály brázdí čeští námořníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou tak trochu mořem posedlí a proto když mají možnost stát se lodním kapitánem, spokojí se i s hausbótem na řece. Stále více Čechů se ale vydává na aktivní dovolenou po nizozemských říčních kanálech. Kromě historických měst a přírodních parků je lákají zdejší poměrně benevolentní předpisy pro řízení motorových plavidel.

Holandsko, lodě a dovolená - ideální spojeníVideo: ČTK

 
Článek

Z paluby lodi lze tuto zemi velmi dobře poznat. Vodní cesty zavedou posádky ke známému květinovému parku Keukenhof nebo populárním sýrovým trhům. Po cestě uvidí i mnoho typických větrných mlýnů, přírodní parky i romantické vesničky a velkoměsta, jako je Amsterdam.

Lodě a Nizozemsko představují ideální spojení, protože žádná jiná země nedává takovou svobodu cestování na lodi. "Pro Holanďany je naprosto normální půjčit si loď, svézt se s ní a poté odevzdat," uvedl Petr Chrastil, majitel cestovní agentury Archa Noemova nabízející pronájmy lodí v evropských zemích.

V Nizozemsku, na rozdíl od České republiky, nejsou pro řízení menších motorových plavidel po kanálech potřeba kapitánské zkoušky. Předpokládá se ale, že lidé u kormidla znají předpisy regulující dopravu po vodních cestách. Seznámení s nimi umožňují víkendové kurzy, které někteří prodejci pořádají v ČR. Po příjezdu do přístaviště absolvují novopečení kapitáni jen krátké školení, kde se naučí loď ovládat.

Foto: Profimedia.cz

Bez ohledu na globální ekonomické problémy zájem o pronájmy lodí po Nizozemsku stále stoupá. "Krizi samozřejmě cítíme, ale obráceně. Přibyla nám klientela, která se vrací z dalekých krajin a hledá novou, netradiční dovolenou, a to pokud možno blízko domova," prohlásil Daniël Hagen, majitel společnosti Dutch Masters specializující se na pronájmy lodí v zemi tulipánů a ředitel Holandské turistické informační kanceláře.

Zatímco pronájmy plavidel rostly u jeho společnosti v minulých letech o 25 procent, loni stouply dokonce o 34 procent. Popularita lodních výletů, a to nejen po Nizozemsku, vzrostla podle odborníků na cestovní ruch v minulém roce oproti stavu před třemi lety téměř o polovinu. Oblíbily si je především rodiny s dětmi a skupinky přátel.

Foto: Profimedia.cz

"Tento trend je daný především tím, že se objevila generace rodičů, jimž dorostly děti do věku deseti až dvanácti let a jízdy na lodích po kanálech jsou pro ně vynikající rodinná dovolená," řekl mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Do standardního vybavení patří lednice, plynový vařič a kuchyň vybavená nádobím. Lodě jsou vybavené i lodními mapami a pokyny o mostech, zdymadlech a přístavech. Důležité je ale zarezervovat si dovolenou s dostatečným předstihem, protože v hlavní sezóně již bývají plavidla většinou rozebraná.

Foto: Profimedia.cz

Z nabídky několika plavebních okruhů je pro začátečníky nejvhodnější projížďka Frískem, což je nejsevernější část Nizozemska, proslulá větším podílem přírody, ale také menšími městy a malebnými vesnicemi. Na zdejší kanály jsou napojena jezera, kde se nováčci naučí dobře ovládat svou loď.

Obyvatelé ČR platí u Nizozemců za odpovědné zákazníky, ovšem najdou se i výjimky. Parta mladých Čechů notně posilněných alkoholem například nerespektovala zákazy a zakotvila na nepovoleném místě, a jejich loď pak za odlivu zůstala trčet "na suchu". Jiný klient zase zkoušel projet pod mostem, který byl nepatrně nižší než výška jeho člunu. "Z lodě tak udělal kabriolet," komentoval jeho počínání Hagen.

Foto: Profimedia.cz

Výhodou lodní turistiky v Nizozemsku jsou příznivé ceny, shodují se prodejci. "V porovnání se středomořskými zeměmi je cestování lodí v Nizozemsku relativně levné," uvedl Hagen. Samozřejmě platí, že čím více lidí se na palubě sejde, tím je dovolená levnější. Ceny se navíc liší i podle sezóny.

Týdenní pronájem lodě v jarním termínu lze pořídit již za 3500 korun na osobu. V hlavní letní sezóně, která trvá od poloviny června do poloviny srpna, stojí v závislosti na velikosti a typu plavidla 7000 až 10 000 korun na osobu a týden.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Do Chorvatska na aktivní dovolenou

Desítky let Češi přijížděli do Chorvatska natáhnout se na slunci, opalovat se, koupat, tu a tam plácnout či kopnout do míče. Dnešní průzkumy Chorvatského...

Výběr článků

Načítám