Hlavní obsah

České hory zasáhla obleva, lyžařské podmínky jsou stále dobré

Jarní slunečné počasí a vyšší teploty nezhoršily podmínky v lyžařských areálech. Podle provozovatelů je sněhu stále dost a návštěvníci si užívají lyžování s opalováním na sjezdovce. V dobrém stavu je také většina běžeckých stop. Řada skiareálů připravila pro lyžaře na víkend zábavní program. Meteorologové hlásí mírné ochlazení a dešťové srážky, v polohách nad 700 metrů nad mořem bude padat sníh.

Článek

Nejvyšší sněhovou pokrývku hlásí areály v krkonošském středisku Špindlerův Mlýn, kde leží až 120 centimetrů sněhu. "První obleva letošní sezóny kvalitu sjezdových a snowboardových tratí nijak nepoznamenala," řekl ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran.

Ve všední dny v areálech podle něj lyžuje asi 6 000 lidí. Dobré podmínky panují také v západní části Krkonoš, pro vyznavače běžek je tam upraveno přes 100 kilometrů tras. V krkonošských lavinových katastrech stále platí druhý stupeň nebezpečí.

V Jizerských horách se pro běžkaře upravuje téměř 170 kilometrů tratí Jizerské magistrály, na sjezdovkách leží až metr sněhu. "Teploty jsou nad nulou, sníh je měkký a mokrý - takové jarní lyžování," řekl vedoucí střediska na tanvaldském Špičáku Miroslav Vraný.

Na Šumavě v posledních dnech sice sněhu ubylo, na terénech pro lyžaře se to však zatím neprojevilo a všechny sjezdovky jsou v provozu. Běžkaři mohou využít magistrálu dlouhou 135 kilometrů, která vede ze Železné Rudy až na Lipno a umožňuje sportovcům projet v několika dnech celou Šumavu po kvalitně upravených trasách nebo okruzích.

Těžší mokrý sníh, který je ráno umrzlý, leží na sjezdovkách v Krušných horách, také tamější sjezdovky jsou však podle provozovatelů stále dobře upraveny. Před víkendem budou upraveny i všechny běžecké stopy a okruhy v okolí Božího Daru včetně všech propojovacích tras do sousedního Německa.

O víkendu se bude lyžovat ve všech čtyřech lyžařských areálech ve Středočeském kraji. Podle provozovatelů oteplení v posledních dnech sice mírně zhoršilo kvalitu sněhu, ale na svazích je ho stále dost. Kvůli teplému počasí však ubylo lyžařů.

Dostatek sněhu mají také nejznámější sjezdovky a běžecké stopy na Vysočině. Na Harusově kopci u Nového Města na Moravě se lyžaři budou moci i opalovat, protože u sjezdovky pro ně provozovatelé připravili lehátka.

Oteplení zatím výrazně nepoznamenalo ani lyžařské terény v moravskoslezských horách. Ve vrcholových partiích Jeseníků i Beskyd stále leží asi 80 centimetrů sněhu, v Beskydech se však trochu zhoršily podmínky pro běžkaře. V Jeseníkách sice nadále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí, ale pád lavin hrozí jen mimo turistické trasy.

Víkendový program

Řada zimních středisek připravila pro návštěvníky na víkend doprovodný program. V areálu Lipno lidé budou moci soutěžit o skipasy, pobyt na Lipně nebo rolbování Jezerní sjezdovky, Ski klub Šumava pořádá v sobotu na Zadově skimaraton pro všechny věkové kategorie a na Trojáku v Hostýnských vrších v sobotu sjezdaři i snowboardisté změří své síly v paralelním vyřazovacím slalomu.

V neděli se budou konat lyžařské karnevaly na sjezdovce v Dalečíně na Žďársku i ve skiareálu Hlinsko na Chrudimsku, v Pekláku u České Třebové nabídnou lyžařům méně tradiční sportování - sjezd svahu "na čemkoliv".

Reklama

Související témata:

Související články

České sjezdovky nejsou dost bezpečné

České lyžařské svahy jsou méně bezpečné než sjezdovky v zahraničích zimních střediscích. Vinu nesou jednak lyžaři, kteří nedodržují pravidla a přeceňují své...

Výběr článků

Načítám