Hlavní obsah

Vinné sklípky na Strážnicku v Petrově potěší oko i žaludek

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Strážnicko se sice jezdí za dobrým vínkem v úplně jiné roční době, ale zavedou-li vás sem náhodou kroky i teď, určitě nebudete litovat zajížďky do Petrova-Plže.

Článek

Dokonce ani o to skvělé moravské víno nepřijdete, pokud otevřete dveře některé z útulných hospůdek v okolí. Tamní svařák nemá věru ani malou chybičku. Nejprve ale potěšíme oko.

Starobylá vinařská obec Petrov se sice připomíná už ve 14. století, ale proslulost získala především zásluhou své části Plže, kde se nachází ojedinělý soubor třiašedesáti historických vinných sklepů. Půvabné stavby se totiž řadí mezi nejstarší památky lidové architektury v celé naší republice. Není proto divu, že byl areál v Petrově-Plže vyhlášen r. 1983 státní památkovou rezervací.

Na košt i pro ochranu

Zmíněná část obce prý dostala jméno podle hojného výskytů hlemýžďů. Ovšem plže se zde nazývají rovněž vinné sklepy. Od jiných na Moravě se liší zahloubením do stráně i absencí nadzemní části. A protože se nacházíme na Strážnicku, jsou jejich barokní průčelí omítnuta líbeznou kombinací bílé a modré barvy a často také zdobená barevnými ornamenty typickými pro zdejší kraj.

Zanoření do země, délka mnohdy i přes 15 metrů a zpevnění kamennou valenou klenbou mělo svůj účel. Masivní vrstva poddajné žluté hlíny nad sklepy v nich totiž pomáhá udržet specifické klima, příznivě ovlivňující kvalitu vína. Předsklepí (lisovna) pak tvoří nejen pracovní, ale také společenskou část, kde se dá příjemně posedět a zejména koštovat lahodný mok, který se tu urodil.

Nebylo tomu tak ale vždycky, v 15. –17. století nacházeli obyvatelé obce v plžoch rovněž bezpečný úkryt před válečným běsněním.

Ja su delegace

Malebnost vinných sklepů v Petrově-Plže neunikla samozřejmě ani pozornosti filmařů. Vínko si tu dopřávali třeba staříček Pagáč (Jozef Króner) s Jurou Kláskem (Oldřich Velen) v televizním seriálu Slovácko sa nesúdí, záběry pro film Opera ve vinici zde natáčel i režisér Jaromil Jireš.

Foto: Martina Žáková, Právo

Ulička plná malebných sklípků se nachází v obci Plže na jihomoravském Slovácku. Plže byly oblíbeným místem filmařů všech žánrů.

V horní části uličky v Plži měl sklep také veliký slovácký patriot Venoš z Kleinových Básníků, jimž tolik chutnal život. Jednu ze svých slavných hlášek zde pronesl i jeho proslulý spolužák Mireček, když se ho spolužáci zeptali, zda má dolary? - Dolary? Klucíííí, já nemám dolary, ja su delegace!

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám