Hlavní obsah

Na vinobraní v pražské Grébovce budou popíjet rada Vacátko i František Josef I.

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zářijové Vinobraní na Grébovce na pražských Vinohradech bude pojato v neotřelém duchu. Bude se totiž oslavovat 130. výročí povýšení Královských Vinohrad na město. 18. a 19. září přijedou do Havlíčkových sadů František Josef I., rada Vacátko či Eduard Bass. Zároveň si návštěvníci budou moci prohlédnout opravenou kuželnu s historickými freskami.

Článek

Hlavní část slavností se chystá na sobotu 19. září a dějištěm se opět stane areál Grébovky. Jak potvrdila starostka městské části Praha 2 Jana Černochová, záměrem je přiblížit návštěvníkům vinobraní životní styl, techniku, vzdělání, politiku i sport 19. století, a to netradičním a přitom vtipným způsobem.

Návštěvníci se proto mohou těšit na bohatou programovou nabídku v duchu neotřelého pohledu na historii Královských Vinohrad. Významné osobnosti jako František Josef I., Mikoláš Aleš, pan rada Vacátko nebo Eduard Bass se v krásném prostředí Havlíčkových sadů a Gröbeho vily stanou průvodci návštěvníků po slavné historii Vinohrad na sklonku 19.století.

Vynálezy, velocipedy i krotitel medvědů

Témata jako vinohradský patriotismus, tělovýchova a sport, dostihy, sázky a loterie, humor, satira, kresby a karikatury budou doplněna o doprovodné programy, stylové kostýmy a dobové dekorace. Hosté zde uvidí například vojenskou přehlídku nebo pouliční divadlo. Těšit se mohou i na přehlídku vynálezů a velocipedů, kouzelnickou školku nebo krotitele medvědů, uvidí i modely kočárů.

Součástí Vinobraní na Grébovce bude tržiště s dobově pojatými stánky, stylovým sortimentem, burčákem, vínem a obsluhou v dobových kostýmech. Bude tu také tančírna, palačinkárna, historické vinohradské infocentrum a na závěr nebude chybět oblíbený ohňostroj.

U vchodu každý návštěvník pro snadnou orientaci obdrží Historické noviny Vinobraní, kde kromě popisu jednotlivých stanovišť najde i slosovatelný kupón do tomboly. V neposlední řadě je pamatováno i na  děti a dospělé, kteří rádi soutěží. I letos na ně čeká řada netradičních klání o zajímavé ceny.

Návštěvníkům se otevře opravený pavilon

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám