Hlavní obsah

Průzračné rakouské jezero Wörthersee lemuje nespočet hradů a zámků

Právo, Bohumil Brejžek
Wörthersee, Rakousko

Wörthersee a jeho okolí bychom bez nadsázky mohli označit za skutečný klenot Korutan. Je to sice tak trochu nefér vůči jejich zbytku, jenž bývá označován za opravdový prázdninový ráj.

Foto: Profimedia.cz

Díky příznivým klimatickým podmínkám má zdejší křišťálově čistá voda v letních měsících až 26 stupňů.

Článek

Je tomu tak pro jeho jezera s nejčistší vodou, průzračné řeky, dva alpské parky, třítisícové vrcholy, mezi nimiž kraluje nejvyšší hora Rakouska Grossglockner, a nepřeberné množství hradů, zámků, městeček, lanovek a horských železnic.

Díky své vzdálenosti z České republiky jsou Korutany přímo předurčeny pro strávení báječného prodlouženého víkendu.

Foto: Profimedia.cz

Wörthersee

Wörthersee je jedním z 1 270 korutanských jezer. Jeho plocha dosahuje téměř dvaceti čtverečních kilometrů. Je dlouhé 16,5 kilometru, v nejširším místě široké 1 700 metrů a největší hloubka zde dosahuje 85,2 metru.

Zámek na jezeře

Díky příznivým klimatickým podmínkám má zdejší křišťálově čistá voda v letních měsících až 26 stupňů. Zámek na Wörthersee se jmenoval jeden populární televizní seriál, jehož děj byl sice vymyšlený, nicméně císařsky žlutý renesanční zámek skutečně existuje a představuje symbol elegantních lázní Velden.

Dříve oblíbený hotel s významnými hosty, jako šlechta z Windsoru, excísařovna Soraya nebo hollywoodská hvězda Kirk Douglas, se na čas stal majetkem známého německého multimilionáře Guntera Sachse, aby se po další změně majitele opět navrátil ke svému původnímu účelu, a to v ještě větším lesku.

Foto: Bohumil Brejžek, Právo

Půvabný pohled na Wörthersee a jeho okolí, jenž bývá označováno za klenot Korutan.

Mezinárodní investiční společnost Hypo-Alpe-Adria-Bank International investovala sto miliónů eur nejen do velkolepé rekonstrukce luxusního pětihvězdičkového hotelu, nýbrž především do vybudování mimořádně luxusních rezidencí a apartmánů kolem něj.

Na ploše 6,5 hektaru zde bylo vybudováno 25 rezidencí s obytnou plochou začínající na 150 čtverečních metrech a 50 apartmánů té nejvyšší kategorie, jejichž obyvatelé mohou využívat zázemí hotelu – velkolepého wellnes centra, gurmánské restaurace nebo plážového klubu.

Brahms a Mahler

Přístaviště pod zámkem je vhodným východiskem k poznávání pokladů kolem jezera. Při projížďce lodí se nabízejí nezapomenutelné pohledy na architekturu z přelomu osmnáctého a devatenáctého století. Jedno z nejpěknějších letních sídel mezi mnoha vilami je Lázeňský dům Werzer.

Zdejší podmanivou atmosférou se nechal inspirovat také Johannes Brahms, který od roku 1877 po mnoho let přijížděl k jezeru, aby tu komponoval.

Foto: Profimedia.cz

Wörthersee

„Wörthersee je panenskou půdou, tam melodie poletují, že si člověk musí dávat pozor, aby žádnou nezašlápl,“ říkával Brahms, jehož zde připomíná skladatelův domek a každoroční hudební festival.

Další významný rakouský skladatel, Gustav Mahler, trávil od roku 1900 do roku 1907 léto v Maierniggu. Jeho domek v lese je malým skladatelovým muzeem s kopiemi partitur – tady vznikla Mahlerova čtvrtá symfonie, počátek páté a také osmá.

Bohatá nabídka

Na jižním břehu jezera ční na skalním výběžku bílý kostelík Maria Wörth. Malebné místo ve výhodné poloze na poloostrově je jedním z nejromantičtějších míst Korutan a velké oblibě se těší zejména u svatebních párů. Matka Boží ze zdejšího barokního oltáře bývá označována za jednu z nejpreciznějších gotických řezbářských prací.

Dech zastavující pohled na Wörthersee a korutanskou krajinu nabízí pak 54 metrů vysoká vyhlídková věž Pyramidenkogel, stojící na vrcholku 400 metrů nad hladinou jezera. Téměř až k ní můžete zajet autem, na samotnou věž vás za 24 vteřin vyveze výtah. A z jejích tří plošin máte vše jak na dlani.

Foto: Bohumil Brejžek, Právo

Velden je proslulý nejen kasinem, ale hlavně svou lázeňskou atmosférou.

Oblíbeným turistickým cílem je i zámek Rosegg s přilehlou zologickou zahradou, kterou ocení zejména děti, a největším rakouským zahradním labyrintem.

V zámku je instalována výstava voskových figurín, znázorňujících jak život na zámku, tak i představitele světových dějin jako byli rakouský císař Franz Josef, Napoleon, Stalin i Hitler nebo známá císařovna Sisi, madam Lukrécie či současný populární bavič Thomas Gottschalk i světoznámý padělatel peněz Peter Ritter von Bohr, zakladatel zdejší zoologické zahrady.

Rady na cestu

JAK SE TAM DOSTAT

Velden a další místa v okolí jezera jsou z Čech nejlépe dosažitelné autem přes Salcburk.

Téměř celou cestu (z Prahy 550 kilometrů) pojedete pohodlně po dálnici. Z Moravy pak přes Mikulov a Vídeň (z Brna asi 470 km).

KDE SE UBYTOVAT

V samotném Veldenu i v dalších místech kolem jezera je řada ubytovacích možností od ubytování v soukromí až po pětihvězdičkové hotely.Ceny začínají na 25 eurech.

STRAVOVÁNÍ

Že se budete v Korutanech dobře cítit, na tom bude mít zásluhu i báječná kuchyně, která nemá chybu a vždy dokáže příjemně překvapit. Je proslavená díky své surovinové pestrosti na zeleninovém, případně ovocném podkladě, osobité chuti a rychlé přípravě.

JAK UŠETŘIT

Pokud se chcete věnovat intenzívnímu poznávání, pořiďte si za 34 eur Korutanskou kartu, díky níž máte až na čtrnáct dnů vstup do devadesáti výletních cílů zdarma a na řadu dalších s výraznou slevou.

V řadě hotelů dostanete jako pozornost podniku Wörtherseekartu, jež je v základě shodná s Korutanskou kartou, má však ještě více bonusů.

WWW STRÁNKY

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám