Hlavní obsah

Koupání v některých přírodních nádržích ovlivňují povodně či sinice

České Budějovice

Většina přírodních koupališť a nádrží má v současné době stále dobrou vodu. Přesto na mnoha vodních plochách, jako je například přehrada Orlík, hygienici kvůli přemnoženým sinicím koupání již nedoporučují. Pokud přece jen lidé neodolají, měli by se po plavání důkladně osprchovat.

Článek

Úplný zákaz koupání platí v polenském rybníku Peklo, v přehradě Skalka u Chebu, v Plumlově na Prostějovsku a v luhačovické přehradě.

Čistá voda je ve většině koupališť v Ústeckém kraji. Jen na několika místech zaznamenali hygienici mírný výskyt sinic a změnu barvy vody. Proti minulým týdnům se mírně zlepšila i situace v zatopeném lomu ve Varvažově na Ústecku, kde hygienici koupání nedoporučovali. Nadále jsou v ní ale sinice. Ty jsou i na dvou místech Nechranické přehrady na Chomutovsku.

Máchovo jezero není vhodné pro těhotné a alergiky

Alergici a těhotné ženy by se neměli koupat v Máchově jezeře. Sinic tam ale není tolik, aby tam hygienici koupání zakázali úplně. Voda v ostatních rekreačních nádržích Libereckého kraje je bezpečná.

Nadále se však zhoršuje voda v nádržích na Vysočině. Vedle zakázaného rybníku Peklo hygienici nedoporučují ani Pávovský rybník a Okrouhlík na Jihlavsku a koupaliště Sázava na Žďársku.

Zhoršená voda je i v nádrži Pilská a ve Velkém Dářku na Žďársku a v rybníku Ředkovec na Havlíčkobrodsku. Zhoršila se i voda v nádrži Plumlov na Prostějovsku. Naopak zcela bez obav se v Olomouckém kraji mohou rekreanti osvěžit v jezerech Poděbrady u Olomouce.

Hygienici nedoporučují koupání na Orlíku

Na Klatovsku se zhoršila voda koupaliště Podhájí u Horšovského Týna a v rybníku Hnačov na Klatovsku. Ostatní přírodní koupaliště v Plzeňském kraji mají dobré podmínky.

Středočeští hygienici nedoporučují koupání v nádrži Orlík. Mírně zhoršená kvalita vody je i na koupališti v Jincích na Příbramsku a v Novém rybníku v Příbrami.

Zhoršenou průhlednost vody hlásí také koupaliště Hradišťko u Kolína, Tyršovo koupaliště v Rakovníku a vodní nádrž Slapy v Živohošti. V Praze není kvůli sinicím vhodné koupání v hostivařské přehradě. Zhoršená kvalita vody je i v nádrži Džbán.

Reklama

Výběr článků

Načítám