Hlavní obsah

Koupaliště se otevřou až před prázdninami, bojí se prodělku

I když tropická vedra republikou ve čtvrtek jen proletěla, provozovatelům koupališť tlumočila jasný vzkaz: Je čas pustit kohoutky. Ti však zatím z velké části vyčkávají. Jejich plány se totiž odvíjejí spíše od ekonomických propočtů, nikoliv podle vrtkavého teploměru. Před začátkem prázdnin se otevření podle nich příliš nevyplácí, protože lidí chodí jen velmi málo.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Koupaliště na Kraví hoře v Brně se otevře v neděli. Nyní otevřené bazény kontrolují potápěči.

Článek

"Otevřeme až 30. května. Praxe už ukázala, že otevřít dřív by bylo značně nerentabilní. V květnu nejsou ještě takové teploty a také jsou děti ve školách, takže i kdyby bylo parno, mnoho lidí by nepřišlo,“ míní správce koupaliště v Lodíně na Královéhradecku Miroslav Kout.

Za pravdu mu dávají první zkušenosti z už otevřených koupališť. Patří mezi ně i bazény s ohřívanou vodou v Třebechovicích. Jak ale uvedl Pavel Vích ze správy zařízení, zájem zatím není příliš velký. "Denně dorazí nejvýše 20 lidí,“ spočítal.

"Předpovídají teplo na dva dny, to opravdu nejde kvůli tomu napustit koupaliště, které má sedm tisíc kubíků vody. Otevřeme 1. června, jak jsme plánovali,“ řekl Právu Jiří Kovařík, správce největšího přírodního koupaliště v Česku, kterým je Tyršova plovárna ve Vysokém Mýtě. Její výhodou je, že čerpá z vrtu do sopky, který chrlí vodu teplou skoro 19 stupňů z hloubky 230 metrů. 

Teplota vody: 22 stupňů

Někde to však přece jen risknou. Jedno z nejhezčích koupališť na jihu Mravy – v Brně na Kraví hoře – otevře venkovní bazény tuto neděli. Podle správce Romana Vojáčka má voda už nyní teplotu kolem 22 stupňů.

"I nadále předehříváme, takže díky tomu bude koupání příjemné, i kdyby zrovna nebylo úplně letní počasí,“ doplnil správce tohoto městského areálu. Potěšitelné je, že i tady, jako ve značné části koupališť, ceny zůstávají na loňské úrovni. Tři hodiny koupání na Kraví hoře přijdou na padesát korun, celodenní vstupenka stojí stovku, děti zaplatí na celý den 40 korun.  

Také akvapark v Blansku bude otevřen vzhledem k pěknému počasí již v sobotu a ani zde nemění loňské vstupné – dospělí za celý den 75 Kč, důchodci a mládež 55 Kč.

Provozovatelé doufají, že letošní sezóna bude pro ně lepší než ta loňská. "Nemyslím si, že by ekonomická krize nějak ovlivnila návštěvnost koupaliště. Vstupné u nás zůstává stejné jako v minulém roce. Kolik lidí přijde, bude záležet především na klimatických podmínkách,“ poznamenal ředitel kojetínské společnosti Technis Miloslav Ticháček. 

"Jsme připraveni, máme napuštěno, posekáno, upraveno. Chybí jen rozbor vody, vzorek budu odebírat v pondělí,“ upřesnil provozovatel přírodního koupaliště v Plané na Tachovsku František Matoušek.

Jen na rybolov

V podstatě by měl být letos v Česku otevřen stejný počet koupališť jako vloni. Mnohá koupaliště však neotevřou ani při největších vedrech.

Na tradiční zákaz koupání v České Lípě na koupališti v Dubici si už místní zvykli. V minulých letech zde selhaly veškeré ozdravné kúry a kvůli přemnoženým sinicím je jediná přírodní vodní plocha ve čtyřicetitisícovém městě využívána pouze ke sportovnímu rybolovu.

Také na severu Moravy a ve Slezsku by zavřená koupaliště měla být jen ta, která nebyla v provozu ani vloni. Patří mezi ně například koupaliště ve Fulneku-Jerlochovicích nebo ve Studénce na Novojičínsku. Na obou místech přikročily radnice k uzavření vloni, a to kvůli zastaralé technologii.

Bez koupaliště jsou už několik let i obyvatelé lázeňského města Klimkovice. "Návrhů, co by tam mohlo být, jsme dostali už několik. Konečné stanovisko ale doposud nepadlo,“ sdělil starosta Pavel Malík (ČSSD).

Bez možnosti koupání přímo ve městě zůstanou lidé v Chodově na Sokolovsku. Tamní koupaliště totiž už řadu let chátrá. "Město o koupaliště přišlo na začátku devadesátých let v rámci privatizace. Nový majitel ho neprovozuje,“ řekl Právu starosta Chodova Josef Hora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám