Hlavní obsah

Na Broumovsko za historií legendární stavebnice Merkur

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejmladších muzeí v republice je Muzeum stavebnice Merkur v Polici nad Metují na Broumovsku. Ačkoliv bylo otevřeno až v roce 2006, přilákalo už desetitisíce návštěvníků všech věkových kategorií nejen z Čech, ale doslova z celého světa.

Článek

Stavebnice Merkur, oblíbená hračka několika generací mladých techniků, se narodila právě zde v Polici počátkem 20. let minulého století. Kovové dílky stavebnice se původně spojovaly háčky, ale už roku 1925 přešel majitel podniku Jaroslav Vancl na nový systém spojů prostřednictvím šroubků a matiček. A ten se dochoval dodnes.

V jednotlivých výstavních sálech před návštěvníkem prostřednictvím historickým exemplářů stavebnice znovu ožívá její příběh a postupný vývoj, opomenuta není ani existence elektrických vláčků, které byly už za první republiky druhým významným produktem polické továrničky Merkuru.

Vláčky mají vyhrazenu vlastní místnost, zaplněnou nejen jednotlivými exponáty ve vitrínách, ale zejména kolejištěm pro několik vlakových souprav. Přestože je muzeum v provozu už třetí sezonu, neustále se rozšiřuje a předkládá návštěvníkům novinky.

:.Muzeum stavebnice Merkur neláká pouze děti, ale i dospělé, zejména tatínky a dědečky. foto: Právo/Ludmila Žlábková

„Zajímavá je například replika přístroje, na kterém Otto Wichterle sestrojil o Vánocích roku 1961 první kontaktní čočky. Čočkostroj, jehož originál je uložen v Národním technickém muzeu v Praze, jsme sestavili podle fotografií. Máme radost, že slavnému vědci pomohl k jeho nejslavnějšímu vynálezu právě Merkur,“ pochlubil se Radko Kříž, předseda správní rady Merkur Police. Z Merkuru byl vytvořen i model Foglarova ježka v kleci nebo petřínské rozhledny a prostor v muzeu dostala i expozice parních strojů.

Ocelové město

Celý jeden sál je vyhrazen také modelu ocelového města, inspirovaného romány Julese Verna. Vytvořil ho sběratel Jiří Mládek, kterého Merkur uhranul už před více než padesáti lety. A jak připomněl Radko Kříž, tato vášeň ho neopouští.

Nejen dál sbírá různé modely a řady stavebnice, ale neustále pracuje i na rozšiřování ocelového města. To přitom váží už víc než 1200 kilogramů. „Pan Mládek se do stavby pustil před osmi lety a neustále dál staví a rozšiřuje fortifikaci. Má vizi, že tu například vyroste pětiposchoďové nádraží. Už dříve byl model oživen vláčky,“ uvedl Kříž.

:.V muzeu stavebnice Merkur nechybí ani koutek pro děti, kde si mohou samy zkusit sestavit svůj model z Merkuru. foto: Právo/Ludmila Žlábková

Díky užitému systému dílků různých tvarů a velikostí, šroubků a matiček se stavebnice velmi přiblížila reálnému konstruování a umožnila tak větší možnosti pro hru a tvořivou práci dětí. I to je důvod, proč muzeum ve spolupráci s městem a Úřadem práce v Náchodě uspořádalo výstavu Technikou k rozvoji, jejíž druhý ročník uskuteční od 14. do 19. listopadu, a to jak v prostorách muzea, tak v Pellyho domech na polickém náměstí.

„Chceme tímto způsobem motivovat studenty ke studiu techniky. Je nutné, aby uměli na počítači, ale je nedostatek inženýrů. Také kvalifikovaný řemeslník, který umí i na počítači, má lepší šanci na uplatnění než absolvent gymnázia, který nepokračuje dál,“ míní Radko Kříž.

Kovářovou roklí na Hvězdu

Po prohlídce muzea by si návštěvníci neměli nechat ujít prohlídku samotného města a vycházku do jeho okolí. Nedaleko náměstí s historickou budovou radnice například stojí benediktinský klášter, který tu byl založen už v polovině 13. století. Dnes ale neslouží náboženským účelům, v části je například zřízeno městské muzeum. Bohužel je přístupné pouze od června do září. Proto se raději vydejme do přírody.

Polici nad Metují oddělují od vlastní broumovské kotliny nepřístupné Broumovské stěny a ty bychom si rozhodně neměli nechat ujít. I na podzim nabízejí krásnou procházku, například Kovářovou roklí vzhůru ke kapli Hvězda a stejnojmenné turistické chatě.

:.Procházka Kovářovou roklí nabízí romantická zákoutí s pískovcovými skálami.foto: Právo/Ludmila Žlábková

Kovářova rokle je jednou z nejnavštěvovanějších partií Broumovských stěn. Jedná se o hlubokou zalesněnou, dva kilometry dlouhou rokli, lemovanou až sto metrů vysokými pískovcovými skalami. V její dolní části se nachází tzv. Mariánská jeskyně, zajímavá je i Kovárna, jeskynní výklenek s protékajícím potůčkem.

V letošním roce byla obnovena turistická infrastruktura, mimo jiné byl položen nový povalový chodník v bažinaté části rokle, obnovena byla zábradlí a kamenná schodiště.

Na Hvězdu se z Police dostaneme buď pěšky po turistických cestách nebo také automobilem. Zrekonstruované parkoviště je cca 400 metrů od Hvězdy. Do Kovářovy rokle a zpět se dostaneme po zelené a červené turistické trase.

Rady na cestu
Policko je dostupné železniční i silniční dopravou, na kole i pěšky, a to jak z území naší republiky, tak ze sousedního Polska.
Železnice: oblast leží na železniční trati č. 026: Týniště nad Orlicí – Meziměstí – Otovice. Na trať 026 navazuje dále, směrem do Krkonoš, trať 047 Teplice nad Metují - Adršpach – Trutnov.
Autem: z Prahy cca 160 km, z Hradce Králové cca 80 km, z Wroclawi (Polsko) cca 120 km.
Městské informační centrum - Pellyho domy (Masarykovo náměstí) Otevírací doba mimo hlavní turistickou sezónu (říjen až duben): pondělí a středa 9-11.30 a 12-17 hodin, úterý, čtvrtek a pátek 9-11.30 a 12-15 hodin.

Police nad Metují www.policko.cz

Muzeum stavebnice Merkur: www.merkurpolice.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám