Hlavní obsah

Havajské ostrovy okem zkušeného cestovatele

Právo, Bohuslav Borovička

Fotograf a cestovatel Leoš Šimáček je známý především cestopisy o Kanadě a Aljašce. Teď se rozhodl důkladněji prozkoumat kraj, který několikrát navštívil ve svých cestovatelských začátcích, při putování Tichomořím – Havajské ostrovy.

Foto: Profimedia.cz

Havaj není jen přírodní unikát, ale také romanticky znějící názvy míst, která se stala synonymem tropické exotiky.

Článek

S manželkou, synem a dcerou důkladně procestovali všech šest hlavních ostrovů, a to nejen v létě, ale také v zimě. S ruksaky na zádech se vydali i do málo známých končin, do míst, kam se běžný turista, trávící na Havaji jen pár týdnů dovolené, těžko dostane.

Návštěvníci byli uchváceni překrásnými zátokami lemovanými kokosovými palmami s blankytně modrou či tyrkysově zelenou vodou, plážemi s pískem všech možných barev – od oslnivě bílého, zlatavě žlutého, cihlově červeného nebo zelenkavého až po černý jako uhel.

:. Před dvěma staletími bylo na pláži Waikiki pouze jediné stavení – dům pro královské hosty. foto: Leoš Šimánek

Putovali podél pobřeží s příkrými horami porostlými bujnou vegetací, údolími, do kterých padají nesčetné vodopády, až k ústím řek a potoků, kde vysoké vlny útočí na pobřežní skaliska. Havajské ostrovy nejsou však zajímavé jen na pobřeží.

Ve vnitrozemí jsou gigantické kaňony a vysoké skalní útesy, vulkány stoupající do výše víc než čtyř tisíc metrů. Ty mají jak dřímající, tak i extrémně aktivní krátery, chrlící žhavé magma, které ještě nedávno stékalo v proudech až do vod oceánu.

Waikiki je příkladem prázdninového velkopodniku

Po řekách a podél pobřeží pádlovali v kajacích, z jedné ze sopek sjížděli na horských kolech mezi lávovými poli až k moři nebo z koňských sedel při projížďce největším rančem souostroví, vychutnávali úžasný výhled na okolní hory, sousední ostrovy a nekonečnou vodní plochu Pacifiku.

Také pozorovali plejtváky, kteří před Vánocemi dorazili po víc než šest tisíc kilometrů dlouhé pouti od pobřeží Aljašky do havajských teplých vod, kde se samicím rodí mláďata.

:. Vodopád ve vnitrozemífoto: Profimedia

Na ostrově O’Ahu je správní středisko souostroví Honolulu a k němu přiléhá snad nejznámější pláž na světě – Waikiki. Už v roce 1800 nechal tehdejší havajský král Kamehameha postavit na pobřeží dům pro hosty. Ten byl přístupný jen z moře, protože rozlehlá nížina byla jedním hlubokým močálem, rájem vodního ptactva a buvolů. Pak to šlo rychle.

K pláži vybudovali kamennou cestu, začaly tam vyrůstat penzióny a koncem 19. století už jezdila z Honolulu na Waikiki tramvaj. Z někdejší romantiky už toho moc nezůstalo. Waikiki je dnes příkladem dokonale fungujícího prázdninového velkopodniku.

Reklama

Související témata:

Související články

Belize: podmořský i pozemský ráj

Belize je poměrně malou zemí, ležící na východním pobřeží Střední Ameriky. Sousedí s Guatemalou, Mexikem a také s Karibským mořem. Hlavní turistickou atrakcí...

Výběr článků

Načítám