Hlavní obsah

Do Chorvatska už nesmíte s paštikou, řidiči ale mohou mít v krvi 0,5 promile

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZÁHŘEB
Aktualizováno

Na další komplikace při cestě do Chorvatska se musí od neděle připravit čeští turisté. Od prvního června totiž platí zákaz dovozu masa, masných výrobků, mléka a mléčných výrobků v osobních zavazadlech cestujících do které jsou tolerantnější k alkoholu za volantem. Limit bude 0,5 promile.

Foto: Petr Nový, Novinky

Na výlet na Plitvická jezera nechte chleba se salámem raději doma.

Článek

Benevolentnější budou tamní policisté od poloviny června. Pro některé skupiny řidičů bude absolutní zákaz platit i dál. Týká se to například profesionálních řidičů a mladých řidičů do 24 let.

Žádné maso, sýry a paštiky

Češi si ale už dál nebudou moci nadále pěstovat svou pověst "paštikářů", kteří do Chorvatska jezdí bohatě zásobeni a v zemi už příliš neutrácejí.

"Zákaz se vztahuje na všechny země, včetně států Evropské unie. Čeští turisté si tak musí dávat velký pozor, jaké potraviny s sebou povezou! Chleba se salámem tak musí nechat doma,“ řekl Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Turisté se musí připravit na kontroly na hranicích a letištích. Nepovolené potraviny budou případně zlikvidovány.

"Zákaz bude podle úřadů zrušen pro členské státy EU v den vstupu Chorvatska do EU,“ doplnil Okamura.

Podle informací Ministerstva zemědělství Chorvatska budou na hraničních přechodech s Chorvatskem distribuovány letáky s informací o výše uvedeném zákazu.

Výjimky ze zákazu dovozu potravin:
Sušené mléko pro kojence, kojenecká strava a zvláštní potraviny nutné ze zdravotních důvodů za podmínky, že tyto produkty není třeba před spotřebou udržovat v chladu, jde o značkové balené produkty a obal je neporušen
Maso, masné výrobky, mléko nebo mléčné výrobky z Faerských ostrovů, Grónska, Islandu, Lichtenštejnska a Švýcarska, pokud jejich celková hmotnost nepřesahuje 5 kg na osobu a jsou určené pro osobní spotřebu.
Pro osobní spotřebu určené maso, masné výrobky, mléko nebo mléčné výrobky z Andory, Norska a San Marina. Maso, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky mohou však být z těchto výše uvedených zemí dovezeny pouze za podmínky, že projdou příslušnou hraniční veterinární stanicí, včetně povinnosti předložit příslušné doklady-veterinární osvědčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám