Hlavní obsah

Beskydy lákají na koupele v kádích s pivem

Možnost dopřát si relaxační koupel v pivu a ještě při tom popíjet pěnivý mok mají nyní turisté v Beskydech. Originální pivní lázně v kádi v těchto dnech otevírá tříhvězdičkový hotel v Písku u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Licence i kompletní vybavení je z Rakouska, kde pivní lázně fungují deset let. Pivní procedury mají pomoci vyplnit dobu mimo turistickou sezonu na jaře a na podzim.

Článek

"V lázni je horký kal a základní ingredience pro výrobu piva, tedy sladový ječmen a chmel. Receptura Bier Bottich Bad (BBB) je chráněná. Základní ingredience se dovážejí z Rakouska, podléhá to obchodnímu a výrobnímu tajemství a obchodní známce," uvedl majitel hotelu Alexandr Hradil s tím, že pořizovací náklady včetně licence se pohybují v řádech milionů korun.

V Česku fungují pivní lázně ještě v Chodové Plané u Mariánských Lázní a v Harrachově. Podle Hradila jde ale o lázně zcela jiného typu. "V Chodovaru se lidé koupou ve vanách a v Harrachově to od nich odkoukali," popsal rozdíl Hradil.

Ideální teplota je 35 až 37 stupňů

Recepturu BBB vymyslela před deseti lety rakouská hoteliérka Hedwig Bauerová. "Nápad pivních lázní je deset let starý. Vymysleli jsme, že k vanám dáme i pivní pípy, aby si lidé při lázni mohli čepovat pivo. Člověk se v tom může koupat 20 minut, přitom může jedno nebo dvě piva vypít, ne více. Po pivní lázni následuje nejméně půlhodinová relaxace na posteli z ovesné slámy. Tělo se uvolní a příjemně voní, lidé z toho mají hebkou kůži a líbí se jim to," řekla rakouská podnikatelka, která prodala sedm licencí v Rakousku a po jedné do Česka, Německa a Švýcarska.

:. Po koupeli se leží na posteli ze slámy. foto: ČTK/Dan Krzywoň

Ideální teplota pivní lázně by se měla pohybovat v rozmezí 35 až 37 stupňů Celsia. "Dvoumístné kádě jsou třísetlitrové. Do kádě je hnán i teplý vzduch s ozonem, funguje to jako perličková lázeň," dodal Hradil. 

V Rakousku stojí pivní relaxační kůra pro jednu osobu 55 eur (asi 1500 korun), hotel prodává tříhodinovou proceduru včetně finské sauny za 1400 korun, ale pro dvě osoby. Pro jednu osobu je cena 1700 korun, je totiž třeba více extraktu a více vody. Najednou se mohou vykoupat tři dvojice.

Reklama

Související témata:

Související články

Poděbrady - lázeňské město na Labi

Možná ani netušíte, že ke svému věhlasu přišly Poděbrady úplnou náhodou. Lázeňská historie tohoto města se začala psát v roce 1905, kdy kníže Hohenlohe...

Příběh nejstarších lázní v Čechách

"Ach, tyhle Teplice se svým vzdálenějším okolím, to je opravdu to nejkrásnější, co znám!" napsal německý skladatel Richard Wagner během svého pobytu...

Výběr článků

Načítám