Hlavní obsah

Jordánsko: země biblických příběhů, tajemných míst a ztracených měst

Právo, Václav Potůček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jordánsko sousedící s Izraelem, Palestinou, Sýrií, Irákem a Saúdskou Arábií má rozlohu 92 300 km čtverečních a v dnešní době, přestože sousedí se zeměmi, které nejsou zrovna klidné, patří mezi stabilní země Blízkého východu. Kdo hledá krásnou zemi a téměř bez turistů, tak ať se s námi vydá ji poznávat.

Článek

Akaba

Přistáváme na jordánském mezinárodním letišti v Akabě. Nachází se přímo na hranici s izraelským Eilatem v Akabském zálivu z jehož břehu vidíme egyptské pobřeží na Sinajském poloostrově.

Toto přístavní město proslulo překrásnými korálovými útesy, které ukrývají pestrobarevné ryby, z nichž přibližně pětina žije pouze zde. Proto není divu, že tato oblast je velmi oblíbeným místem pro potápění a šnorchlování. Město je přímořským letoviskem a počasí, které zde panuje, umožňuje jeho návštěvu po celý rok.

Ve městě je mnoho hotelů. Od dvou hvězdiček až po pětihvězdičkové s vlastní soukromou pláží. Můžete také navštívit velké množství restaurací a kaváren. Při večerní procházce jsme si vybrali jednu přímo na pláži, kde jsme si objednali vodní dýmku a kochali se překrásným výhledem na osvětlený Eilat.

Wadi Rum

Druhý den neztrácíme čas a vydáváme se do pouštní oblasti Wadi Rum, která patří mezi nejzajímavější pouštní scenérie na světě. Přesedáme na korby jeepů a vyrážíme. Projíždíme krajinou mezi kaňony, z nichž některé nebyly dosud prozkoumány.

Přestože Wadi Rum je oblíbenou turistickou atrakcí, neztratilo nic ze své původnosti. Jedinými obyvateli jsou vesničané a beduínští nomádi. Mezi stany z kozích kůží pronikla současnost jen v podobě několika betonových obchodů.

Zastavujeme u hlavní dominanty Wadi Rumu - u sedmi sloupů z červeného pískovce. Je třeba říci, že Wadi Rum opravdu nezůstává své pověsti nic dlužno. Bizarní skalní útvary dokládají, že příroda má velký umělecký talent.

Mrtvé moře

Mrtvé moře, které leží 400 metrů pod hladinou Středozemního, je nejnižším bodem na zemském povrchu a nejteplejším místem Jordánska. Díky 30% obsahu soli a jiných minerálů má jeho voda nesmírně léčivé účinky. Za nimi tam jezdí lidé s kožními chorobami, s nemocemi pohybového ústrojí a s řadou dalších.

Voda v Mrtvém moři je tak hustá, že se v ní nedá plavat. Stačí si do ní sednout a bez jakékoliv námahy se nechat unášet. Hotely s lázněmi a bahenními koupelemi tam rostou jako houby po dešti a snaží se turistům nabídnout veškeré pohodlí.

Kdoví, jak dlouho to všechno bude fungovat. Mrtvé moře je napájeno vodou z řeky Jordán. Izraelští farmáři však z řeky odebírají na zavlažování svých polí takové množství vody, že jí do moře mnoho nepřiteče a to vysychá.

V těchto místech se odehrál velmi známý příběh ze Starého zákona, kdy Lotova žena na útěku ze Sodomy, odsouzené ke zničení, neuposlechla příkazu andělů, ohlédla se a proměnila se v solný sloup.

Skalní město Petra

Na Blízkém východě nenajdete podobnou památku jako zde v Jordánsku. Skalní město Petra se nachází v místě tří strmých údolí. Jediný přístup k nim vede úzkou soutěskou. Tu bylo v případě nebezpečí snadné ubránit, a tak ve skalách vyrostlo prakticky nedobytné město.

Původními obyvateli v době železné byli Edomité, ale největšího rozkvětu dosáhla Petra příchodem Nabatejců ve 3. století před n. l. Jejich architektonické umění, ovlivněné helénistickou kulturou, dalo vzniknout nádherným památkám vytesaným do červených skal.

Zručnost Nabatejců a jejich umění je možno vidět v nespočetném množství plastik, soch a reliéfů, jež jsou ozdobou chrámů, hrobek, amfiteátrů, domů, které jsou rozmístěny v celé oblasti. Nabatejci díky obchodování získali velký majetek a Petra se stala hlavním městem jejich státu. V 1. století našeho letopočtu se počet obyvatel pohyboval kolem čtyř tisíc a v této době vzniklo nejvíce památek, které panovníci nechali vytesat přímo do skal.

Poté Petru ovládli Římané, rozvoj se zastavil a město začalo pomalu upadat. Po nájezdech Arabů začalo chátrat a ve 14. století upadlo v zapomnění. Cestovateli bylo město objeveno v 19. století a od té doby do 80. let minulého století bylo obydleno beduíny.

Rady a informace na cestu

JAK DO JORDÁNSKA

Nejjednoduším způsobem, jak se dopravit do Jordánska, je letecky do Ammánu. Létají tam pravidelné linky z řady evropských letišť. Levnější je opatřit si u některé z českých cestovních kanceláří letenku z Prahy do Taby. Ta leží na egyptském břehu Akabského zálivu a české cestovky tam pořádají zájezdy. Cesta z Prahy do Taby trvá přibližně 5 hod.

CESTOVÁNÍ PO JORDÁNSKU

Vlakové spojení v Jordánsku téměř neexistuje, a tak zbývají autokary, minibusy na krátké vzdálenosti či pronájem taxíků, jejichž ceny jsou díky levným pohonným hmotám velmi přijatelné. Jediná vnitrostátní letecké linka je Akaba - Ammán.

V případě, že se vypravíte s cestovní kanceláří do Taby, můžete absolvovat okruh, který vám nabízí nejen návštěvu míst v Jordánsku, ale možnost navštívit např. i Jeruzalém v Izraeli.

ČAS, PENÍZE, VÍZUM

Časový posun: + 2 hodiny. Měna: jordánský dinár (JOD) rozdělený na 100 piastrů a 1000 filů (1 JOD = asi 40 Kč). Spropitné v restauracích: 10 %. Minimální útrata na den je asi 20 USD. Elektrické napětí: 230V, 50 Hz. Vízum: je možné získat na jordánském konzulátu v Praze za 660 Kč a platnost pasu musí být ještě nejméně 6 měsíců. Při odjezdu z Jordánska se platí poplatek 5 JOD. Doporučené očkování: proti tyfu a hepatitidě.

NEJLEPŠÍ DOBA NA CESTOVÁNÍ

Nejlepší období k návštěvě Jordánska je jaro, kdy jsou přijatelné teploty pro cestování. Nejpříjemnějšími měsíci jsou březen, dubem a květen. Podzim od konce září do konce listopadu je také velmi přijatelný. V případě, že se rozhodnete cestovat v zimním období, je třeba mít teplé oblečení zvláště ve večerních hodinách.

WWW STRÁNKY  

Petra a její dominanta Pokladnice se staly velmi populární díky filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava. Na prohlídku vám nestačí pouhý den, a tak při vstupu máte možnost si zakoupit vstupenku až na tři dny. Každý den navštíví toto místo na tři tisíce turistů. Přesto ve chvíli, kdy se před vámi otevře výhled na velký chrám a poté na celé město, dýchá na vás historie z každého kousku a místa tohoto nádherného historického monumentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám