Hlavní obsah

Poradí si ze zahradním odpadem. Dokonale

Novinky, Dana Novotná

Úklid domácnosti byl častým tématem v každé době. Proto se už kolem roku 1908 zrodily první myšlenky na stroj, který by hospodyním usnadnil práci a čas. Zrodil se lux pro rychlé vysátí nečistot z koberců. Domácí vysavač bereme dávno jako samozřejmost, a tak jsme pozornost obrátili k pomocníkům, které uklidí trávník. Výsledkem je zahradní vysavač.

Foto: Mountfield, .

Vysavačem a fukarem Toro Ultra z trávníku snadno vysajete nebo odfouknete spadané listí. Naplněný vak pak vysypete, kam potřebujte.

Článek

Suché listy, větvičky i zbytky trávy zbylé po zastřižení živého plotu nebo piliny a dřevěné třísky z přípravy palivového dřeva nemusíte shrabávat hráběmi, od kterých máte po namáhavé práci mozoly nebo puchýře na rukou. Během několika minut můžete vše odfouknout z vnitřních dvorů, cest, vjezdů, trávníků a mezí na jednu úhlednou hromadu nebo vysát. Odpad pak vysypete třeba do kompostu. Stroj umí odfouknout i prašan pokrývající během zimy přístupové cesty, terasy nebo chodníky. Můžete jej použít i k vyfoukání odpadu z těžko přístupných míst.

Jak funguje?

Vysavač funguje na podobném principu jako běžný domácí vysavač – zahradní nečistoty jsou po nasátí však nejdříve rozmělněny rotorem s lopatkami, který redukuje objem vysávaného materiálu až o 90 %, a pak putují do objemného sběrného vaku, kam se vejde přes 50 litrů odpadu. Rozdrcený organický odpad lze ideálně použít jako mulč pro rostliny.

Výběr nepodceňujte …

Jestliže se rozhodnete zařadit vysavač/fukar do své zahradní výbavy, výběr neuspěchejte. Vysavač by měl mít teleskopicky nastavitelnou délku trubice a kolečka pro snadnější udržování její výšky nad zemí i elektronickou regulaci výkonu pro optimální nastavení proudu vzduchu. Ty nejlepší vysavače jsou vybaveny motorem s digitálním zapalováním, které umožňuje snížit spotřebu až o 40 %. Katalyzátor výfukových plynů redukuje emise a snižuje hladinu okolního hluku. Uživatelsky příjemný je antivibrační systém stroje a rukojeť potažená měkčenou gumou pro větší komfort obsluhy.

Vysavač se hodí jak pro každého, kdo vlastní zahradu či zahrádku, tak pro správce rozlehlejších areálů. Elektrické modely se hodí pro všechny ty, kteří mají v dosahu přípojku elektrické energie, pro vlastníky rozlehlých pozemků jsou zase vhodnější ty se spalovacím motorem. Při provozu stroje doporučujeme používat ochranu očí a sluchu.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Aby přečkal zimu, musí být trávník zdravý

Mech a zbytky staré trávy – možná to tak nevypadá, ale trávník dostal během léta pořádně zabrat. U travních drnů se postupně nashromáždila plsť a trávník má...

Prohřejte domov záblesky ohně

Praskající dřevo a teplo sálající z živého ohně - atmosféra zimních večerů se může stát realitou. Topení v krbových kamnech začíná být opět trendy. Je to cesta...

Výběr článků

Načítám