Hlavní obsah

Zelené hranice vodního světa aneb Když zahradu krášlí rybníček či potok

Právo, Adéla Mclintock

Nejen když se teplota vyšplhá povážlivě vysoko, utíkáme k vodě. U potoků, jezírek a rybníčků se nám lépe dýchá i odpočívá, zvlášť pokud břehy zarůstají zelení a kvetou motýlům pro radost.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Rozevláté trávy tvoří jemný přechod od vody ke stěně okrasných dřevin.

Článek

Nablýskaná hladina má pohádkovější kouzlo, když ji aspoň částečně vroubí listy jako deštníky, stébla rákosí a květiny barevné všehochuti, které nad vodním výparem divoce voní. Čím pestřejší zátiší vytvoříme, tím radostnější a čilejší ruch vedle vody zavládne.

Dobrá zpráva je, že při osazování břehů nejsme šněrovaní jasně danými pravidly, jak to často bývá u okrasných záhonů. O to víc nás tvorba pestré vodní krajiny bude bavit.

Přírodní klenot

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Biotop nedotčený chemií je rájem pro člověka i hosty z říše zvířat.

Takhle vypadá dokonalá ukázka toho, jak to má být, chceme-li se o zahradu podělit s živočichy z říše hmyzu, obojživelníků, drobných savců a opeřenců. Pro všechny se tu najde dostatek příležitostí k obživě i noclehu, ať už ve vodě, mezi hustým rákosím v bažinaté zóně, pod kameny, nebo v záhonu s kypreji, hrachorem a dobromyslí (Origanum vulgare).

Jezírko ve tvaru fazolového semene je hluboké dva a půl metru a vodu v něm filtrují kořeny rostlin s kačírkem, proto i v době největších veder zůstává křišťálově čisté.

Inspirace z lesa

Zarybněný rybníček před dřevěnou stodolou dokonale vykresluje idylku na venkově. Lekníny se tu zabydlely jako první, daří se jim spíš u kraje, kde tolik neřádí kapři a jeseteři.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vějíře pérovníku (Matteuccia struthiopteris) milují vlhko u rybníka.

Bujná zeleň za hranicí vody vznikla podle předlohy lesního zákoutí. Jen místo borovice s papratkou se tu v hlavních rolích představují tvarovaný jalovec (Juniperus) a grandiózní pérovník pštrosí (Matteuccia struthiopteris), jenž podzemními výběžky vytváří houštiny vějířů hezčích než leckterá plastika. Dojem udělá i v zimě po seschnutí.

V rozkvetlé náručí

Důvodem k založení tohoto vodního dílka bylo procesí skokanů z nedaleké vysychající strouhy, dychtivě hledajících místo k založení rodiny. Nevelké jezírko s kruhovým půdorysem vzniklo během víkendu a k velkému překvapení všech přilákalo v první hodině po napuštění studniční vodou bruslařky a roztomilé vírníky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Žabky ocení i menší jezírko a také stín v bujné zeleni.

Vděčné žáby se do něj vracejí každý rok. Když vylezou na souš, chrání je před letním úžehem smíšené záhony s přehlídkou kvetoucích trvalek, tavolníků (Spiraea japonica) a okrasných trav.

Oblíbený cíl ptáků a motýlů

Chceme-li potěšit ptáčky, myslíme na ně už při budování vodní plochy a místo misky s vodou jim k napití a cachtání vytvoříme při břehu bezpečnou mělčinu. U vody se tuze líbí kosům, vrabčákům, při troše štěstí nalákáme i konipasa.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Kvetoucí kyprej (Lythrum salicaria) patří k nejhezčím pobřežním trvalkám.

Když část mělčiny vyplníme mechem nebo pískem tak, aby nebyl ponořený, ale jen vlhký, opanuje ho roj krásných motýlů. Ti hasí žízeň jak vodou, tak sladkým nektarem, proto neopomeneme vysadit motýly zbožňovaný kyprej vrbici (Lythrum salicaria) s letními svícemi růžových květů.

Jako na výstavě

Voda, byť jen coby hubený potůček, si velmi dobře rozumí s přírodními kameny. Promyšleným poskládáním mezi nimi vznikly osazovací kapsy právě tak velké, aby umožnily život vlhkomilným bohyškám (Hosta), a dokonce špirlicím (Sarracenia), které do hlubokých láček chytají mouchy i protivné komáry.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Kamení dává potůčku hlas a rostlinám šanci pěkně vyniknout.

Půvabným masožravkám dopřejeme kyselejší půdu a stálou vláhu, nesmějí vyschnout! Zátiší doplněné sbírkou jehličnatých miniatur skýtá malebnou pohledovou i zvukovou kulisu sousední terase s posezením.

Před zelenou hradbou

Útočiště pro samotáře i družné rozhovory nabízí lavička skrytá před hradbou z listů a jehličí vzrostlých dřevin, jako jsou převislý buk s tisem, borovice, různé smrky či bobkovišně (Prunus laurocerasus) s listy tak lesklými, že se v nich odráží nebe i vodní hladina. Tu částečně zaklopují talířovité listy leknínů, před kterými se klanějí jemné ozdobnice (Miscanthus sinensis). Jejich husté trsy diskrétně maskují okraje, což je elegantní řešení, ovšem při jarním řezu těchto okrasných trav musíme být opatrní, abychom nepoškodili jezírkovou fólii.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám