Hlavní obsah

Od základů změnili život, teď si užívají práci na zahradě v Podkrkonoší

Novinky, Jana Nesvadbová

V důchodovém věku se naše čtenářka, paní Marcela, rozhodla společně se svým partnerem pro radikální změnu ve svém životě. Teplo a pohodlí svých domovů vyměnili za společný život ve 150 let starém domě na venkově, v Podkrkonoší. Přes dva roky hledali vhodný malý domek se zahrádkou.

Foto: Archiv čtenářky (9x)

Dům se zpočátku zdál manželům velký, nakonec se v něm ale usadili natrvalo.

Článek

Nabídku domu získali nakonec přes internet, ale byl mnohem větší, než jaký si představovali. Když ale shodou okolností jeli jednoho dne kolem, ani neplánovali, že by se v něm zastavili. Zlákala je ovšem nádherná, udržovaná zahrada.

„Chtěli jsme alespoň nahlédnout, podívat se přes plot... A tak jsme se seznámili s paní majitelkou, velice milou a ochotnou dámou v našem věku. Když jsme se zeptali, zda je dům na prodej, pozvala nás sice k jeho prohlídce, ale sama nás od koupě odrazovala. Nechápala, že my dva staříci chceme tak radikálně změnit život a na stará kolena se dřít s potřebnými úpravami domu a velkou zahradou, která, aby byla tak krásná, vyžaduje trvalou péči,” popisuje paní Marcela.

Foto: Archiv čtenářky

Zahrada vyžaduje každodenní péči, která je ovšem také hned na prnví pohled patrná.

Dům oba dva ale nakonec okouzlil natolik, že se pro jeho koupi rozhodli a v současnosti v něm bydlí už třetím rokem a natrvalo.

Foto: Archiv čtenářky

Zápraží domu zdobí květiny i dříví připravené na otop.

A přesně jak předpovídala původní paní majitelka, byly to roky naplněné každodenní pilnou prací. Kromě částečné rekonstrukce domu zahrnující výměny oken, balkónových dveří, instalaci krbové vložky a po neblahých zkušenostech z první zimy ještě sálavých infrapanelů, se věnovali také zahradě. Té zahradě, která je jako první přesvědčila a nalákala k návštěvě a ke koupi.

Foto: Archiv čtenářky

Manželé pohodlné bydlení ve městech vyměnili za život v Podkrkonoší.

„Zachovali jsme sice původní ráz, přesto určitá místa vyžadovala úpravu jak terénu, tak i např. rozšíření zeleninových či květinových záhonů. Chtěli jsme mít nejen příjemný pohled do zahrady, ale také na okolní kopce, louky, lesy. A řekli jsme si, že poměrně velkou zahradu můžeme využít i pro pěstováni naší vlastní bio zeleniny. A tak jsme vozili hlínu, koňský hnůj, seli a sázeli,” vypočítává paní Marcela.

Foto: Archiv čtenářky

Zdi garáže proměnila paní marcela v obrovské plátno, na kterém vytvořila nádherné malby.

Foto: Archiv čtenářky

Na zahradě je dost místa pro pěstování zeleniny a ovoce v BIO kvalitě.

Svou zahradu dotvářeli tak, aby byla hezká nejenom na pohled jako samostatný celek, podařilo se jim dosáhnout i toho, že působí jako přirozená součást okolní krajiny, což je zvláště patrné při pohledu z oken domu.

Foto: Archiv čtenářky

Zatímco letošní sucha se už pomalu začínají projevovat na trávníku, který začíná vysychat, na úrodě se zatím nijak neprojevila.

Právě přirozený lad a snaha o zakomponování všech částí do krajinného rázu byly i důvodem pro vznik nevšedního uměleckého díla. Paní Marcela, která je velmi zručnou malířkou, proměnila zdi kůlny v jedno velké plátno, které pokryla malbami s přírodními motivy. Při pohledu z dálky působí kůlna na pozemku velmi nenápadně.

Foto: Archiv čtenářky

Na zahradě rostou stále stromy a keře zasazené předchozími majiteli.

Není divu, že se nyní majitelé těší nejenom krásou své zahrady, ale také chválou přátel a rodiny.

Foto: Archiv čtenářky

Členitý terén zahrady podtrhuje kamenná zídka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám