Hlavní obsah

Zahrada s vůní historie

Právo, Adéla Taitlová

Líbezná zahrada manželů Ivy a Jiřího Pospíšilových to není jen umně vyskládaná skalka, ale také kompilace mnoha květin, jehličnatých i kvetoucích stromů a keřů, které jaro vybarvuje do svých nejzamilovanějších odstínů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Impozantní magnólie jsou milým a voňavým odkazem někdejších vlastníků. Zanedlouho oslaví sté narozeniny.

Článek

Kanárkově žlutá, šeříkově fialová nebo něžně růžová vynikají v moři zeleně jako by se snažily odvést pozornost od šedě zabarvených kamenů mezi skalničkami, v obrubnících a pěšinách či opěrných zídkách.

Sympatická paleta barev je nápadná tak akorát. Ani ne moc křiklavá, ani nudná. Důležité pro majitele bylo, aby vkusně doplňovala malebné roubené stavení, které obývají již sedmatřicet let.

Ráj vedle silnice

„Jde o repliku Jiráskova rodného domku v Hronově. Můj děda roubenku stavěl pro továrníka Duška, který ji pak věnoval své choti," objasňuje Iva historii domu z konce dvacátých let minulého století, jenž do všech koutů v zahradě odráží přívětivou atmosféru.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Velkorysá skalka se prostírá před historickou chalupou a láká k objevům půvabných alpínek či zakrslých jehličnanů.

„Zahrada je naše místo k žití. Takřka každou volnou chvíli trávíme venku, pod pergolou nebo u ohně, nechybí tu venkovní kuchyně s pípou, letní kino, manžel se chystá postavit pec, zkrátka bydlíme v zahradě s domem," směje se sympatická milovnice zvířat, domácích i těch, co sem jen přijdou nebo přiletí na návštěvu.

Velkým lákadlem je pro ně přírodní koupací jezírko s blatouchy, ze kterého s oblibou usrkávají hrdličky. Na hladině dokonce probíhají námluvy divokých kachen, ovšem nejrušněji je tu v době, kdy se pulci promění ve skřehotavé žabky.

V korunách prastaré borovice a stříbrného smrku u vstupu do zahrady zase halasí černí kosi a cukrují hrdličky. Svými melodickými hlásky odvádějí pozornost od hlavní silnice, dobře skryté za fortelnou zdí a hradbou jehličnanů.

Skálopevné rozhodnutí

Zatímco Iva soustředí své zahradnické nadšení do krášlení nádob sezónními květinami či pěstování bylinek a jahod, malin či borůvek pro vnoučata, Jiří, který zahradu dovedl do dnešní podoby, vzdává hold okrasným dřevinám, hlavně delikátní kráse alpínek, jimiž se obklopuje už od střední školy.

V rozhodnutí zastavět několik desítek metrů čtverečních před vchodem do domu skalkou ho proto nemohlo nic zarazit.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vyzlacené květy blatouchů probouzejí k životu bahnité okraje koupacího jezírka čeřeného vodopádem.

Nepředstavujte si však nějaké halabala nakupené kamení, ale pečlivě vrstvený vápenec z nedalekého lomu, citlivě usazený do prostředí za pomoci těžké techniky tak, aby výsledek co nejvíce odrážel skutečnou přírodu a zároveň se nepovyšoval nad osobitým charakterem dřevěné chalupy.

Ze dřeva je také zvonička v dosahu skalky, která nad titěrnými lomikameny, zlatožlutými kosatečky, modrými hořci, chlupatými konikleci a načechranými iberkami ční jako lodní stěžeň.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Bělostná iberka (Iberis) se jako mořská pěna převaluje přes těžké balvany směrem k panašovanému brslenu (Euonymus fortunei).

Urozené dámy v letech

Při tvorbě okrasné zahrady s výměrou 1600 m2 se stavební inženýr Jiří vždy řídil srdcem a intuicí, nikoli detailními projekty. O to větším překvapením bylo zjištění, že finální obrázek splňuje zásadní pravidla feng-shui.

Rovinatou, z velké části zatravněnou plochu zpestřují jak solitérně rostoucí stromy, tak ostrůvky a vyvýšené záhony, v nichž se v pohledných skupinách druží rododendrony s několika druhy pestrolistých javorů a celou škálou jehličnatých dřevin včetně zakrslých i v japonském stylu tvarovaných borovic, jedliček, zeravů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kompilace dřevin opadavých i stálezelených, s květy i bez nich, budí úžas nad rozmanitostí barev a tvarů.

Donekonečna by tu člověk mohl žasnout nad množstvím azalkových květů a časně kvetoucích klematisů, nad pestrostí listů brslenu Fortuneova nebo pryskyřičnou vůní jehličí nebýt dvojice bezmála stoletých magnólií (Magnolia x soulangeana), které na sebe v první půlce jara strhávají veškerou pozornost.

Macatým kmenům a větvím natahujícím se do impozantních výšek i šířek sice přibývají vrásky, přesto tyhle urozené dámy střežící kamenný sklípek kvetou s mladickým elánem a svou jemnou vůní upomínají na časy dávno minulé.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kamenný sklípek sloužící k uskladnění brambor a zeleniny našel ideální zázemí ve stínu urostlých magnólií.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Velký stůl zve k posezení s přáteli, jezírko zase k osvěžující koupeli. Přírodní voda se s bazénovou nedá podle Ivy srovnávat.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám