Hlavní obsah

Když si zahradu vezme do parády bílá zima

Právo, Adéla Taitlová

Spousta stromů, ať už stálezelených, či opadavých, se pyšní senzační figurou, která nejlépe vynikne, když zahradu rozzáří čerstvý sníh. Jaké druhy stromů nás ohromí svým půvabem, když si je vezme do parády bílá zima?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zimní přehlídka. V zahradě jsou stromy celý rok, ale pořádně vyniknou, až když nasněží. Platí to jak o solitérech, tak o skupinách.

Článek

O stromech nelze jinak než pět chválu. Statečně odolávají nepohodě, obejdou se bez ustavičné pozornosti a krásu ve stáří jim můžeme jenom závidět. Jsou to přitažlivé skulptury vytříbených tvarů, které mrazivý dotek vloček vybrousí k dokonalosti.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dokonalá souhra. Vidíte, jak si spolu dobře rozumějí dřeviny opadavé, věčně zelené, přirozeně rostoucí i ty ručně tvarované?

Napadne-li sněhu pořádná duchna, změní svoji tvář k nepoznání. V zahradě se to pak hemží divotvornými houbami, dortíky a obřími homolemi cukru jako v pohádkové krajině.

Kouzlo přirozenosti

Nejen vyznavačům strohých linií učarují štíhlé siluety jalovců (Juniperus) či dubu letního (Quercus robur) Fastigiata. Zaručeným poutačem pohledů se stane cypřišek nutkajský (Chamaecyparis nootkatensis) Pendula se záclonovým efektem větvení. Když ho v místě pro kořeny nebude nic brzdit, naroste výš než do obvyklých 10 m.

Záviděníhodný klid vyzařující z kuželovitých smrků v lese si přeneseme do vlastní zahrady, když zasadíme aspoň tři k zemi pěkně zavětvené jedince základního druhu smrku ztepilého (Picea abies).

Komu by přišel moc obyčejný, má na výběr z mnoha kultivarů včetně svérázného Virgata s nápadně prořídlým větvením či Inversa, jehož úzkou korunu můžeme vést po opoře zpříma do výšky až 10 m nebo ji nechat kaskádovitě přepadat jen pár metrů nad zemí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nová tvář. Chomáče sněhu zvýraznily patra borovicové koruny a proměnily ji ve svatební dort. Není k nakousnutí?

Neprůhlednou masu jehličí, nahloučenou ve tvaru takřka perfektní homole, nabízí šnečím tempem rostoucí smrk sivý (P. glauca) Conica. Fascinující je rovněž tvarová všehochuť borovic (Pinus). Jejich dlouhé jehlice zachycují velké chomáče sněhu, a mění tak stromky v poschoďovité dorty zdobené nadýchanou šlehačkou.

Dokonalým objektem pro mrazivé krášlení jsou zkadeřené výhony vrby Matsudovy (Salix matsudana) Tortuosa i na péči podobně nenáročné lísky (Corylus avellana) Contorta. Všechny tyhle dřeviny si atraktivní tvar větví a koruny udržují bez nutnosti řezu.

Figury podle šablony

Nůžky do ruky musíme vzít při tvorbě živých soch. Tzv. topiary v podobě geometrických tvarů, písmen, číslic, pouličních lamp, zvířátek, fantaskních figur hravě zastanou roli uměleckých prvků, jestliže pro ně zvolíme vhodné zákoutí.

Zvlášť efektně působí dřeviny tvarované do spirál a na pudla, umístěné po levé i pravé straně domovních dveří. Hotová dílka však stojí spoustu peněz, a to je výzva pro šikovné zahrádkáře! Drátěné konstrukce, které si buď sami zhotovíme, nebo koupíme v zahradním centru, nám s přesným ztvárněním figur pomohou. Pak už jen stačí obrnit se trpělivostí a vybrat správnou rostlinu s rychlým růstem a odolností vůči opakovanému řezu.

Neopadavý zimostráz (Buxus sempervirens) s tisem (Taxus baccata) se používají už léta. První je však nyní silně ohrožen žravou housenkou zavíječe zimostrázového, druhý zase odrazuje vyšší cenou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Atraktivní geometrie. Obliny živého plotu z buku lesního působivě kontrastují se svislicí útlého smrku na jeho konci.

Výbornou stálezelenou alternativou jsou zerav západní (Thuja occidentalis), cypřišek Lawsonův (Chamaecyparis lawsoniana), brslen Fortuneův (Euonymus fortunei).

K oblíbencům z říše opadavých listnáčů vhodných pro tvarování patří buk lesní (Fagus sylvatica). Z buků nevznikají jen pěkně uhlazené živé ploty, ale taky zástěny pro lavičku ve tvaru U, esovitě zvlněné předěly mezi zahradními pokoji, sloupy, oblouky nebo třeba kužely a pyramidy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Sestřih na pudla. Atraktivně tvarované zeravy (Thuja occidentalis) nejsou výsledkem přírody ani šlechtitele, ale šikovných rukou zahradníka.

Co ještě dovede zahradu k dokonalosti? Slunečník z platanu javorolistého (Platanus acerifolia)! Právě teď je dobře vidět podpůrný rám, ke kterému se doširoka roztažené větve upevňují, aby v létě ochránily před sluncem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Skulptura i slunečník. Odolnost a přizpůsobivost předurčuje platan javorolistý (Platanus acerifolia) k tvorbě ploché koruny s celoročním efektem.

Chceme-li si plochou korunu zapěstovat sami z mladé rostliny, vyčkáme, až hlavní výhon doroste do požadované výšky, teprve pak ho seřízneme a začneme vyvazovat větve ke konstrukci.

Když je sněhu příliš...

Aby se z pohádkové krajiny nestala hromada třísek, mějte po ruce koště a v případě, že by sněžilo bez ustání několik dní, ledovou nádheru raději setřeste. Jinak hrozí, že se stromy zkřiví, nebo dokonce polámou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám