Hlavní obsah

Zahradní jezírko potěší plavce i estéta

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jezírko v zahradní zeleni působí přirozeněji než nadzemní plastový bazén. Nepravidelný tvar vodní plochy, trávy i květy mokřadních rostlin a materiály jako dřevo a kameny si s okolní krajinou naprosto rozumějí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přírodní koupací jezírko se může pochlubit přirozeným tvarem a osázením, které si rozumí s okolím.

Článek

Přírodní jezírko je živý organismus, ať už je postaveno pro koupání nebo jako okrasné. Přirozené čisticí procesy v něm probíhají takřka ideálně, pohybuje-li se teplota vody kolem 20 °C.

V teplejší vodě se daří nežádoucím řasám a sinicím. Na jezírko by proto mělo svítit přímé slunce maximálně 5 hodin denně. Mysleme na to, až pro něj na zahradě budeme vybírat místo.

Proč jezírka

Vodní plochy vždy zlepšují klima ve svém okolí. V zeleni působí přirozeněji než umělý bazén.

Foto: Petr Horník, Právo

Přechod do hluboké koupací části 8 x 4 m umožňují dubové molo a betonové schody. Ve vyvýšené přilehlé zóně s přepadem jsou mokřadní rostliny.

Jezírko, trávy a rostliny lákají půvabné vážky, obojživelníky i drobné ptactvo.

„Ať už bazén nebo biotop, obojí by mělo být do zahrady perfektně integrováno, a to nejen z pohledu praktického, ale i z estetického. Nemám rád, když na zahradu, v níž majitelé řeší každý pohled a scénu, přímo do popředí pohledu z obýváku nebo z terasy postaví obří polykarbonátový zapařený kryt,” říká Ferdinand Leffler, ateliér zahradní a krajinářské architektury Flera. „Kde je potom zahrada? Nebojte se k jezírku v zahradě vysázet stromy, patří k ní. Ano, budete mít více listí ve vodě, ale pokud zvolíte správný strom s větším listem, bez zbytečného opadu květů a tak dále, ta krása za malou údržbu stojí. Trávy a rákosy vypadají u přírodní vody také dobře. Nebál bych se ani kvalitního osvětlení a klidně instalace protiproudů.”

Přírodní koupání

Chceme-li si v přírodním jezírku zaplavat, potřebujeme k tomu mj. adekvátní prostor, běžné koupací jezírko má 100 nebo 150 m2. Počítáme s tím, že koupací část vyžaduje hloubku přes 1,5 m, šířku aspoň 3 m a délku 5 m.

Zbytek z celkového prostoru jezírka obvykle patří bočním mělčinám osázeným vodními rostlinami. Mají za úkol vodu regenerovat a plní estetickou funkci – koupací plocha tak nevypadá jako bazén.

Foto: Flera

Část s rostlinami odděluje dřevěný rám, který brání odplavování filtračního materiálu a substrátu do zbytku nádrže.

Rostliny mohou být osazeny přímo v nádrži do štěrku či košů, kontejnerů nebo ve vyvýšené oddělené zóně. Jejich plocha obvykle zabírá polovinu nebo třetinu nádrže.

Koupací část jezírka bývá často vyzděna a trvale zpevněna např. betonovými tvarovkami. Na malé ploše tak docílíme větší hloubky. Snadný přístup z pevného břehu oceníme při koupání i údržbě jezírka. Zatímco někteří ekologové tvrdí, že koupací jezírko může být při správném osazení mokřadními rostlinami v kombinaci s přírodními štěrkovými filtry samočisticí, výrobci a dodavatelé jezírkových technologií tvrdí opak – spoléhat pouze na mokřadní rostliny a jejich kořenový filtr nelze. Výhodnější je spojit oba přístupy.

Budování větší koupací plochy raději necháme vždy na odbornících. Ve výběru skimmerů, filtračních sad, čerpadel a vzduchových zařízení se laik těžko orientuje, natož aby sestavil řešení pro konkrétní jezírko v dané lokalitě.

Potěcha pro oko

Okrasné zahradní jezírko se obvykle postupně svažuje z mělké a středně hluboké zóny do větší hloubky, a to terasami nebo schody. Běžně postačuje hloubka do 1,5 m.

Foto: Flera

Bio jezírko disponuje dvěma čisticími mechanismy. Rostlinnou zónou, která je od hluboké části oddělená trámy, a samostatnou štěrkovou vodní plochou s mikrobiologickými filtry.

Osazení vodními a mokřadními rostlinami má čisticí a také estetickou funkci. Nabízí se např. kosatec, rákos, orobinec, tužebník, blatouch, na vodní hladině to sluší leknínům, stulíkům a nepukalkám.

Chceme-li mít v okrasném jezírku průzračnou vodu, spoléháme na tzv. kořenovou čističku, kterou doplní čerpadlo, zajišťující potřebnou cirkulaci vody, a filtrace.

Jak funguje kořenová čistička? V kořenovém poli mokřadních rostlin je pro čištění vody důležitý filtrační jemný štěrk, na jehož povrchu sídlí mikroorganismy zajišťující většinu čisticího procesu. Kořeny mokřadních rostlin zvyšují jejich různorodost.

Údržba jezírka 

Provozní náklady biotopu jsou nižší než udržování čisté vody ve vestavěném bazénu. Dokud se voda nezakalí a nezazelená, můžeme být v klidu. V opačném případě raději povoláme odborníka, protože mohlo dojít k selhání filtračního systému, čerpadla nebo k nerovnováze v biologickém čištění.

Foto: Milan Malíček, Právo

Okrasná vodní plocha v betonovém bazénku s přepadem vody jako součást menší zahrady umožňuje osvěžení končetin. Leknínům na vodní hladině to nevadí.

Na jaře a na podzim odstraňujeme řasy a listí spadané z okolních keřů či stromů. Na konci zimy seřízneme rostliny přímo nad ledovou plochou.

Podle potřeby odsáváme kaly, obvykle na podzim. Pravidelně kontrolujeme a čistíme filtry i další části systému.

Výběr firmy a cena 

Výběr typu zahradního jezírka na míru a instalaci biologicko-mechanického filtru, včetně čerpadla a dalších technologií, svěříme specializované firmě, která má s budováním biotopů dlouholeté zkušenosti a dokáže zvážit specifika lokality.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dvě třetiny koupacího jezírka zabírá plavací zóna, zbytek tvoří část s vodními rostlinami. Cirkulaci vody zajišťují čerpadla pod terasou, čistí ji šachta s filtrem, filtry na krajích jezírka a bakterie ve štěrku.

Cena za 1 m2 vodní hladiny od projektu až po zprovoznění funkčního vodního biotopu se pohybuje kolem 3 až 5000 Kč. Záleží na rozměrech a funkci jezírka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

V ceně bývá většinou zahrnut např. projekt biotopu, dodávka a montáž hydroizolační fólie, čerpadlo, filtrační nádoby a vrstvy, tříděný říční štěrk, vodní rostliny, případně ryby.

Reklama

Výběr článků

Načítám