Hlavní obsah

Mechové dekorace přenesou část přírody do interiéru

Právo, Adéla Taitlová

Mechy jsou fascinující součástí přírody a přímo vybízejí k tvorbě miniaturních krajinek s magickou atmosférou hlubokých lesů a horských strání. Když zapojíte fantazii a přidáte vtipnou figurku, vznikne originální dekorace bytu nebo třeba dárek k blížícím se Vánocům.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nevšední dekorace. Kouzlu a tvorbě miniaturních krajinek snadno propadnete a dost možná si z rozmanitých mechů založíte sbírku.

Článek

Pěstování rostlin ve skleněných nádobách, tzv. teráriích, se nadšenci věnují bezmála 190 let.

První terárium vzniklo náhodou, když anglický lékař Nathaniel B. Ward pozoroval vývoj motýlí kukly uložené v uzavřené lahvi s trochou hlíny. Po krátké době se v ní objevily rostlinky kapradí, které tu bez jakékoli další péče prospívaly mnoho let. Mech je ještě skromnější. Jeho odolnost a rozmanitost vás ohromí.

Netradiční pokojovka

Také se cestou lesem co chvíli ohýbáte k zemi, abyste si pěkně zblízka prohlédli každý bochánek mechu, na který natrefíte? Tyhle trpasličí rostlinky oblékají do sametově zeleného kabátku nejen pařezy, ale i skály, vodní břehy, příkopy nebo třeba stará spáleniště. Chybí jim kořeny, takže bez problémů zakotví i na střeše domu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nádherný mech. Před použitím ho důkladně očistěte a zastřihněte do požadovaného tvaru a velikosti.

K tvorbě krajinek se výborně osvědčil téměř nezničitelný bělomech sivý (Leucobryum glaucum), dvouhrotec chvostnatý (Dicranum scoparium), ploník jalovcový (Polytrichum juniperinum), rokyt cypřišovitý (Hypnum cupressiforme) nebo třeba nádherný pérovec hřebenitý (Ptilium crista-castrensis) s lodyžkami připomínajícími pštrosí péra.

Chcete-li si být jisti, že v mechu nepřebývají škůdci, ošetřete ho organickým prostředkem na hubení hmyzu.

Jakou skleněnou nádobu vybrat

Terária mohou být otevřená nebo vzduchotěsně uzavřená. První typ je vhodný pro pokojové rostliny a sukulenty, které preferují sušší podmínky s dobrou cirkulací vzduchu.

Pro mechy a kapradí je ideální druhá varianta, protože si libují v teple a vlhku. To, jestli zelený mikrosvět založíte ve sklenici od okurek, dóze na bonbony, starožitné prachovnici, laboratorní baňce nebo v luxusní křišťálové váze, je jen na vás.

Skleněné nádoby musí být průhledné, bez zabarvení. K uzavření použijte skleněná či keramická víka, korkové zátky, pěkně vypadají koule vysoustružené ze dřeva.

Vhodný materiál a pomůcky

Kromě mechu potřebujete rašelinu a drenážní vrstvu. Ta je na dně skleněné nádoby dobře vidět, takže raději zapomeňte na střepy z rozbitého květníku a sáhněte po zdobných oblázcích.

Působivé jsou rovněž skleněné valounky, cvrnkací kuličky, mramorové drtě nebo mušle a ulity.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Materiál a nářadí. Přírodniny nejspíš najdete ve své zahradě, figurky v hračkářství a nezbytnou pinzetu v potřebách pro akvaristy.

Při osazování nádob s užším hrdlem se neobejdete bez pinzety dlouhé 30 až 50 cm, dřevěné tyčky a trychtýře srolovaného z papíru. Dále si připravte nůžky, brčko a vatu na špejli.

Osazování krok za krokem

Do vymyté skleněné nádoby opatrně nasypte přes trychtýř drenážní vrstvu a pokryjte ji méně kvalitním mechem, který jste předem krátce ponořili do čisté vody a hned zase důkladně vyždímali. Dobře jej upěchujte dřevěnou tyčkou. Tato filtrační vrstva vytváří důležitou bariéru zabraňující pronikání rašeliny do drenáže.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Aranžování. Do sklenic s úzkým hrdlem vkládejte mech, kamínky i figurky pomocí dlouhé pinzety.

Do nádoby vsypte suchou rašelinu a udusejte ji tyčkou. Běžný zahradnický substrát není vhodný, protože obsahuje příliš mnoho živin, které podporují rozvoj plísní.

Čerstvý mech očistěte, podle potřeby upravte jeho tvar a velikost nůžkami a pinzetou začněte vytvářet krajinku s rozlehlými loukami, údolími a lesnatými kopci. Důkladně ho přitlačte, aby bylo jemné vlášení v dokonalém kontaktu s rašelinou!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nápad na dárek. Darujte krajinku ušitou na míru vášnivému jezdci na koni, rybáři, myslivci, trampovi, golfistovi.

Toužíte-li po skalnatém pohoří, naaranžujte mezi zeleň kousky zajímavých kamenů. S hrstkou písku vykouzlíte pláž a lesní tůňku nebo širé moře perfektně napodobí modré úlomky omletého skla.

Nakonec z nádoby odstraňte nečistoty vatou namotanou na špejli. Rašelinu, která ulpěla na mechu, nejlépe sfouknete brčkem.

Zábava s figurkami

Máte krajinku hotovou, ale zdá se vám příliš opuštěná? Pusťte do ní houbaře, jezdce na koních, v dáli nechte pást ovce, pobíhat srnky…

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jako ve skutečnosti. Při pohledu na sametově zelenou krajinu se vám zaručeně zklidní srdeční tep.

Skalní stěnu mohou dobývat horolezci, voda zase přiláká rybáře, surfaře. Založit můžete golfové hřiště, klidně i jurský park. S miniaturními plastovými figurkami, které seženete v obchodě se železničními modely, domečky pro panenky nebo v hračkářství vás poutavé scénky napadnou raz dva.

Aby postavičky dobře držely na místě, upevněte je vteřinovým lepidlem na kus kamene nebo k nim zespodu přilepte hřebíčky a zapíchněte do mechu.

Jak o terárium pečovat

Nikdy ho nevystavujte přímému slunci! Dobře prospívá ve stínu i při umělém osvětlení.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Adrenalinová scénka. Proč by ve sklence na koňak nemohli šplhat po skále horolezci?

Každé dva až čtyři týdny osvěžte mech vodní mlhou z rozprašovače. Pokud se nádoba uvnitř příliš často rosí, vyvětrejte ji a omezte zálivku. Jinak ji nechte uzavřenou, aby si rostliny vytvořily vlastní příznivé mikroklima.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám