Hlavní obsah

Tři druhy pomocníků na odklízení sněhu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní zima zatím jen váhavě vystrčila první růžky, a tak i ti největší opozdilci mají stále ještě čas opatřit si nezbytné vybavení na odklízení sněhu. Určitě se bude hodit lopata nebo shrnovač sněhu, s čerstvým sněhem pomůže foukač a až to vypukne naplno, mějte připravenou frézu.

Foto: Mountfield (2x)

Nástroje k odklízení sněhu by měli začít shánět už i ti největší opozdilci.

Článek

Mezi pomocníky „lehčí“ kategorie, jež bude dobré mít v následujících měsících neustále po ruce, rozhodně patří kvalitní lopata a shrnovače sněhu. Vyrábějí se jak v plechovém provedení, tak v odlehčené, plastové variantě.

V obou případech ale určitě zvolte model, který má pracovní čepel opatřenu kovovou lištou. Ta zvýší nejenom účinnost, ale především významně prodlouží životnost nástroje. Pozornost při výběru rozhodně věnujte i kvalitě násad a držadel. Provedení musí být lehké, ovšem zároveň pevné.

Někteří výrobci u shrnovačů dokonce používají úzké ocelové trubky. U lopat se vyplatí mít pěkně velké koncové držadlo. Nezapomeňte totiž, že lopatu budete držet v rukavicích, a to patrně hodně silných, tak aby se vám ruka do držadla pohodlně vešla.

Foto: Fiskars

Lopata SnowExpert se záběrem 350 mm a kovovou lištou na pracovní hraně se prodává za částky od 400 korun.

Pro odstranění čerstvě napadaného sněhu jsou dobrými pomocníky benzínové foukače, které během roku dobře využijeme k odklízení spadaného listí, posečené trávy či jiného drobného zahradního odpadu. Pro potřeby odklízení sněhu - byť prašanu - je ovšem potřeba mít k dispozici model s vyšším výkonem. Sníh je výrazně těžší než listí nebo tráva.

Zároveň se při výběru pídíme po velikosti nádrže. Čím větší kapacita, tím déle budeme pracovat bez odbíhání kvůli doplnění paliva. Nespornou výhodou je nižší hmotnost přístroje.

Samozřejmostí by měl být antivibrační systém a solidní provedení upevňovacích popruhů umožňujících rozložit váhu nástroje na co největší část těla.

Foto: Stihl

Foukač Stihl BR 600 Magnum, který svým výkonem 1210 m3 vzduchu za hodinu patří k nejsilnějším foukačům na trhu vůbec, má doporučenou cenu 17 490 korun.

Ve chvíli, kdy jsou všude desítky centimetrů sněhu, a my potřebujeme vyčistit cestu od garáže k vratům, nebo ode dveří k brance, bez frézy se prakticky neobejdeme. Při výběru se budeme řídit zkušenostmi z minulých zim.

Čím větší nadílce každoročně čelíme, tím výkonnější stroj budeme potřebovat. V každém případě se vyplatí model s pojezdem, který se pohybuje sám, a my nemusíme vynakládat úsilí na jeho pohyb kupředu.

Foto: Mountfield

Výborný poměr ceny, výkonu a kvality nabízí sněhová fréza Ariens Sno-Tek 20 osazená spalovacím motorem LCT 136cc. Má 6 rychlostí vpřed a 2 vzad a prodejci ji nabízejí za částky okolo 17 000 korun.

Z hlediska výkonu je třeba do náročných podmínek volit modely s více stupni převodu (například 6 kupředu + 2 zpět), které lze nastavit přesně podle typu a množství odklízeného sněhu. Zvážíme také šířku záběru, která by měla být pro velké plochy co největší.

Na trhu jsou modely nejenom s benzínovými motory, ale také s elektromotory. Druhý typ volíme spíše pro rychlé odklizení menšího množství sněhu na menším prostoru.

Sněhové frézy jsou užitečným pomocníkem, při zacházení s nimi ale striktně dodržujeme pravidla bezpečnosti práce doporučená výrobcem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám