Hlavní obsah

Cesmína vynikne ve svátečních dekoracích i v zahradě

Právo, Adéla Taitlová

Kombinace červené a zelené barvy na svátečních dekoracích neomrzí stejně jako pohled na cesmínu, která si svěží půvab udržuje, i když spí. Krásně vyniká nad spadaným listím i pod ledovou námrazou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Oranžové korálky odrůdy Amber probleskují mezi temnými listy, podle kterých by cesmínu hádal asi málokdo.

Článek

Okrasné školky nabízejí okolo deseti druhů a kultivarů, přesto v českých zahrádkách na cesmínu (Ilex) narazíme zřídkakdy. Možná proto, že vedle tradičních lísek, buků a jabloní působí cizokrajně nebo že občas namrzá.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hojností křiklavě červených plodů potěší už docela mladé keříky cesmíny Pernyovy (Ilex pernyi).

Když ale vyberete odolnou varietu a přisadíte k ní vhodné partnery, zalitujete, že jste si tuhle celoroční okrasu nepořídili dřív.

Listy jako zrcátka

Cesmína budí dojem, že zná recept na věčné mládí. Čím déle v zahradě roste, tím je krásnější, ať už v podobě stromu, nebo keře. Svěžest jí propůjčují listy, až na pár výjimek neopadavé.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Listy cesmíny ostrolisté nejsou zajímavé ani tak barevně jako spíš tvarově.

V letních parnech i při teplotách hluboko pod bodem mrazu si udržují čerstvě zelenou barvu a lesknou se jako vyleštěná zrcátka. Většinou jsou kostrbatě vykrajované, ostře osténkaté, ale mohou být i celokrajné a podobat se spíš nějakému druhu brslenu, zvlášť když je zdobí bělavá nebo žlutá kresba.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Samičí odrůdu Rubricaulis Aurea prosvětluje nažloutlé panašování listů na purpurových výhonech.

Tajemství úrody

Barevné peckovičky velikosti hrášku se podél větví objevují od časného podzimu a drží do pozdní zimy, dokud je nesezobou hladoví ptáci.

Abyste na zářivé plody nečekali marně, musíte si zpravidla pořídit nejen samičí, ale taky samčí rostlinu, ledaže by samčí jedinec rostl u souseda nebo naproti v parku. Cesmína je totiž dvoudomá, to znamená, že se samčí a samičí květy vyvíjejí na různých jedincích.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hvězda chladného období. Ať už zahradu zasype listí nebo sníh, cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium) si uchovává svůj půvab a svěžest.

Na zahradě si vystačíte s jedním dárcem pylu neboli opylovačem, chcete-li, třebaže máte samičích rostlin několik. Samosprašná je odrůda cesmíny ostrolisté J. C. van Tol.

Na věnci i v plotu

Hustý živý plot tvořený třemi cesmínami na jeden metr nepřináší jen zrakový požitek, ale taky ochranu před větrem, prachem, nevítanými pohledy a hosty. Nabízí potravu i bezpečné útočiště pro ptáky.

Solitérně nechte růst pouze exemplář s jedním rovným kmenem, jinak dřevinu zapojte spíš do skupiny mezi jalovce, bobkovišně, hlohyně, dobře si rozumí také s vilíny, tisem a kalinou vrásčitolistou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pichlavé větvičky zdobí kruhový podklad ze slámy. Věneček vydrží dlouho pěkný zavěšený venku i doma.

Výsadbu do trvalkového záhonu dobře zvažte, při jeho údržbě totiž hrozí bolestivé poškrábání a poranění očí. Docela dobře možné je pěstování v květináči na balkóně nebo za oknem v truhlíku. Aby nepromrzly kořeny, vystelte nádoby dvojitou vrstvou bublinkové fólie.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nepřehlédnutelná dekorace. Cesmína v typických vánočních barvách, naaranžovaná v košíku mezi šiškami, přispívá k příjemné sváteční atmosféře.

Cesmíny dobře snášejí tvarovací řez. Větve s ostrými listy nekompostujte! V zimě je přidejte do vánočních aranží, dlouho čerstvé vydrží i bez vody.

Mladé rostliny potřebují ochranu

Cesmínu sázejte nejlépe na podzim a při mírném počasí ještě v zimě. Nové rostliny první zimu chraňte nastýlkou nad kořeny a korunu přetáhněte bílou netkanou textilií, zabrání nadměrné ztrátě vody z listů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Golden van Tol má téměř celokrajné listy s krémovým žíháním. Kdo by jim odolal?

Občas je zalijte i v době vegetačního klidu, nejlépe ke kořenům, aby čistotu listů nehyzdily bílé vápenité skvrny. Kromě toho, že se cesmíny vyznačují vysokou odolností vůči větru a prospívají i na exponovaných místech, vystačí si s běžnou zahradní zeminou na slunci či v polostínu. Většina druhů dokonce strpí i stín větších stromů a déle trvající sucho.

Pokud větvičky panašovaných odrůd popálí zimní slunce, ostříhejte je, znovu obrazí.

Atraktivní druhy a odrůdy

Cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium) je základní druh se zelenými větvemi a temnými, mírně zvlněnými, nepravidelně zubatými listy. Samičí rostliny rodí leskle červené, jedovaté peckovice.

K nejhezčím dostupným kultivarům odvozeným od tohoto druhu patří žlutě panašovaný Rubricaulis Aurea s červenými plody, samičí Golden van Tol s téměř celokrajnými, krémově lemovanými listy, oranžově plodící Amber s namodrale zelenými celokrajnými listy, samčí Myrtifolia s úzkými, protáhlými listy zdobenými bílou konturou či Bacciflava, jehož žluté plody probleskují mezi tmavozelenými osténkatými listy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Samčí cesmína ostrolistá Myrtifolia ke kráse plody nepotřebuje.

Cesmína Meserveové (Ilex x meserveae), někdy nazývaná cesmína modrá, je stálezelená, dobře mrazuvzdorná a její sytě zelené, lesklé listy házejí kovově modré odlesky. Běžně dorůstá do dvou až tří metrů. Vyšší může být samčí kultivar Blue Prince a samičí červenoplodá Blue Princess.

K nejmenším a zároveň nejodolnějším odrůdám patří hustě větvený, sotva metr vysoký a široký Little Rascal, opylovač, jehož listy se na slunečné pozici zbarvují do vínových odstínů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zakrslá cesmína Meserveové (Ilex x meserveae) Little Rascal neplodí, zato se na sluníčku zbarvuje do vínova.

Cesmína vroubkovaná (Ilex crenata) má drobné, svěže zelené lístky. Na první pohled se podobá dřišťálu nebo zimostrázu. Stejně jako on spolehlivě obrůstá po zpětném tvarovacím řezu. Z bílých nenápadných květů vznikají nezvykle černé plody. Věrnou kopií buxusu je odrůda Convexa. Do skalek a obrub se hodí Golden Gem, který při rašení svítí žlutě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Cesmína vroubkovaná (Ilex crenata) spolehlivě nahradí zimostráz. Také je stálezelená a výtečně snáší řez. Nese černé plody.

Cesmína Pernyova (Ilex pernyi) zaujme téměř obdélníkovitými, tmavě zelenými a pichlavými, někdy silně zkroucenými listy, které připomínají kousek plastu. Mezi nimi září jasně červené, lesklé plody. Bohatou úrodou potěší už velice mladé rostliny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám