Hlavní obsah

Mladí designéři navrhli schody téměř do nebe, inspirovali se v leteckém inženýrství

Novinky, nes

„Takový schody do nebe”, propagované ve slavné písni, asi jen tak někdo nepostaví, ovšem schody vedoucí do koruny stromů, ty už existují. Navrhli je v rámci své závěrečné práce dva absolventi Královské akademie výtvarného umění ve Velké Británii, Thor ter Kulve a Robert McIntyre.

Foto: Profimedia.cz

Schody až do koruny stromu nabízejí spoustu možností k využití.

Článek

Důležitým aspektem jejich návrhu je skutečnost, že schody lze připevnit prakticky na jakýkoli strom, aniž by bylo třeba jej jakkoli poranit.

Foto: Profimedia.cz

Schody jsou ke stromu připevněny pomocí popruhů.

Schodiště, které nese název Canopystair (velmi volně lze přeložit jako schody do koruny stromu), je navrženo jako modulární set schodů, které se spirálovitě obtáčejí kolem kmene stromu a lze po nich doslova vystoupat až do jeho koruny.

Foto: Profimedia.cz

Při návrhu schodů vycházeli designéři z principů používaných v leteckém inženýrství.

Majitel si pak již může sám rozhodnout, zda v koruně vytvoří jen nějakou výhledovou plošinu, anebo v ní vystaví celý stromový domek. Anebo vše ponechá tak, jak je, a k posedu budou sloužit prostě jen rozložité větve vyhlédnutého stromu.

Foto: Profimedia.cz

Nejen z koňského hřbetu je nejhezčí pohled na svět. Totéž platí i o pohledu z korun stromů.

Příjemnou vlastností schodů je možnost připojit je ke stromu bez použití nářadí. Tvoří je litý třínohý rám z hliníku, odlehčené stupně, zábradlí a ráčnové popruhy určené k připevnění ke kmeni.

Foto: Profimedia.cz

Při návrhu tvaru stupňů designéři vyšli z principů používaných v leteckém inženýrství. K této oblasti má totiž blízko právě Robert McIntyre, jeho dědeček byl hlavním konstruktérem týmu, který navrhl slavné letadlo De Havilland Mosquito, přezdívané „Dřevěný zázrak“.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Oba mladí designéři měli pocit, že vyjít právě z těchto kořenů a principů by v sobě skrývalo cosi poetického.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám