Hlavní obsah

Květináč, který rozzáří chmurné podzimní dny

Právo, Adéla Taitlová

Když se i ty nejotužilejší přenosné rostliny přestěhují z balkónů a teras na zimní byt, nastal nejvyšší čas pro podzimní výzdobu. Květináč s krásnou kombinací zářivých barev vám spraví náladu i v mlhavých listopadových dnech. Nechte se inspirovat!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zeleň navíc neuškodí. Girlanda z výhonů břečťanu působí svěže a velkou plochu vysoké nádoby pěkně zpestří.

Článek

V terakotové nádobě se sešly sezónní rostliny s dlouhověkými keříky, odolnými trávami a trvalkami, kterým trvalejší déšť ani jinovatka neublíží.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zářivá kombinace rozveseluje uplakaný podzimní den. Vítaná je nejen na balkonech a terasách, ale taky u domovních dveří nebo podél širší cesty.

Spojuje je omezená paleta citlivě vyladěných, kontrastních barev a ušlechtilý tvar listů. Když se o ně budete dobře starat, zajistí pěknou podívanou na mnoho let.

Použité rostliny

Najít byste je měli v každém dobře zásobeném zahradnictví. Jejich počet přizpůsobte velikosti nádoby. Mělo by jich být tolik, aby v ní nezbylo prázdné místo.

Náš květináč měří v průměru pětačtyřicet centimetrů. Rostliny jsou z kontejnerů o průměru 12 cm a celkově vyšly na bezmála 400 Kč.

1x ptačí zob vejčitolistý (Ligustrum ovalifolium) Aureum - atraktivní kultivar přitahuje pozornost zlatožlutým panašováním na hladkých listech. Ty na vzpřímených větvích vydrží při mírném počasí živě barevné celou zimu. Nedostanou-li se k němu sluneční paprsky, celý zezelená.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ptačí zob vejčitolistý (Ligustrum ovalifolium) Aureum

2x skimie japonská (Skimmia japonica) Rubella - košatý keřík nepodléhá sezónním změnám, celý rok se pyšní sytě zeleným olistěním. Rubella je oblíbený samčí kultivar. Neplodí, ale už na podzim ukazuje koncové laty s červenými pupeny, které vykvétají na jaře a krásně voní.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Skimie japonská (Skimmia japonica) Rubella

1x dochan psárkovitý (Pennisetum alopecuroides) Red Head - senzační odrůda nabízí stejně jako původní druh typicky vousatá válcovitá květenství. Ta však nejsou blonďatá, ale růžovofialová. Husté fontánové trsy štíhlých, až 80 cm dlouhých zelených listů se na podzim převlékají do teplých odstínů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dochan psárkovitý (Pennisetum alopecuroides) Red Head

1x heucherela (Heucherella) Sunrise Falls - stálezelenou trvalku, která vznikla křížením mezi dlužichou a mitrovničkou, předčí v kráse listů máloco. Tento povedený kultivar v banánově žlutém odstínu, stříknutý bronzově červenou, prozáří mlhavá podzimní rána jako stowattová žárovka.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Heucherela (Heucherella) Sunrise Falls

2x uncinie (Uncinia rubra) - trvalce s travnatým vzhledem lze v chladných dnech těžko odolat, protože má neobyčejně hřejivou bronzovou barvu. Škoda, že se po mrazivém doteku na jaře už nevzpamatuje. Mrazuvzdornou alternativou může být sedoulek (Ophiopogon) Nigrescens.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Uncinie (Uncinia rubra)

2x okrasné zelí (Brassica oleracea) - tuhé, zkadeřené listy téhle sezónní ozdoby, na kterých jinovatka doslova čaruje, nikdy neomrzí. V aranži se lépe uplatňuje zelenobílá varieta, ale existuje taky modrofialová s růžovobílými přechody. Střed hlávky postupně vybíhá, až nakonec odumře.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Okrasné zelí (Brassica oleracea)

Jak postupovat při výsadbě

Ujistěte se, že má květináč odtokové otvory. Zvlášť důležité je to u plastových a kovových materiálů, jejichž stěny nepropouštějí vodu tak snadno jako terakota nebo dřevo.

Volný průtok vody, aniž by se vyplavovala zemina, zajistí hliněný střep, kus přeložených novin nebo vrstva keramzitu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Než do nádoby nasypete substrát, rozmyslete si, jestli bublinkovou fólii, která má chránit kořeny před mrazem, použijete zvenku nebo zevnitř.

Nádobu vyplňte zeminou. Lepší než ta ze zahrady, která většinou obsahuje vyšší počet jílových částic, je vzdušný, dobře prosakující substrát z pytle. Rašelině se vyhněte. Rostliny střídavě vysazujte jednu těsně vedle druhé.

V omezeném prostoru pro kořeny nedosáhnou nikdy skutečné velikosti, proto kolem sebe nepotřebují tolik místa k rozrůstání. Začněte od středu nádoby a postupujte směrem k okrajům.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Rostliny vysazujte od středu nádoby směrem k okrajům. Jejich počet uzpůsobte průměru květináče.

Podle potřeby přisypte další zeminu a kořenové baly opatrně přitlačte. Nakonec rostlinám dopřejte dostatek vody, protože sucho je jejich největším nepřítelem. S hnojením teď už nezačínejte.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Půdu udržujte vlhkou a dbejte na to, aby přebytečná voda volně odtékala, jinak se rostliny utopí.

TIP Chcete-li květináč ozvláštnit, omotejte kolem něj živou girlandu z břečťanu, jehož temně zelené lístky vydrží jako čerstvé dlouhé týdny.

Neobjevíte-li dostatečně dlouhý výhon, spojte tenkým drátkem několik kratších.

Následná péče

Zeminu nenechte nikdy vyschnout. Zalévejte ji i po krátkém dešti a v zimě, když zrovna nemrzne.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nezvyklí sousedé. S pestrými listy okrasného zelí silně kontrastuje červeň květních pupenů skimie japonské.

Na zimu chraňte kořeny před zmrznutím dvojitou vrstvou bublinkové fólie. Můžete ji použít z vnější strany anebo jí ještě před nasypáním zeminy vyložit vnitřek květináče. Pomůže taky, když nádobu postavíte na špalíčky a přitáhnete do závětří k domovní zdi.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vyvedeno do detailu. Bronzový odstín uncinie se znovu ozývá v dekoru na listech heucherely.

Až přijde jaro, seřízněte dochan a z heucherely odstraňte zvadlé listy. Ptačí zob můžete podle potřeby zkrátit. Dejte pryč uhynulé zelné hlávky s unciniemi a nahraďte je třeba veselými maceškami.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Od dubna do konce srpna rostliny pravidelně přihnojujte. Nejlepší výsledky přináší tekuté hnojivo. Dodržujte údaje na balení a před aplikací nezapomeňte substrát provlhčit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám