Hlavní obsah

Zapojte slunce do ohřevu bazénové vody

Novinky, Dana Novotná

Vzpomínáte na dobu, kdy jakákoliv zmínka o bazénu - a ještě k tomu vyhřívaném - navozovala představy luxusu? To už je dávno pryč, dnes si krásný bazén může dopřát každý. I s příjemně teplou vodou.

Foto: Archiv, .

Solární panely pro ohřev bazénové vody lze instalovat například i na střeše domu.

Článek

Tento článek nebyl vytvořen redakcí. Autorem článku je společnost Mountfield. 

„V současnosti už existují moderní a účinná zařízení určená pro všechny typy venkovních bazénů, tedy pro bazény zapuštěné, částečně zapuštěné i nadzemní. Jedná se o solární panely a tepelná čerpadla. I v našich klimatických podmínkách se díky jejich využití budete moci koupat nejen v létě, ale i během jara nebo podzimu,“ říká odborník na bazénové technologie Radek Hanzlík z Mountfieldu.

Foto: Mountfield, .

Jednotlivé solární panely se dají snadno spojovat do série, čímž se výkon systému zvyšuje. Panel o rozměru 1,8 m2 běžně zvládne ohřívat vodu v bazénech s objemem až 20 m3.

Nejlevnější variantou je využití sluneční energie, tedy instalace solárního systému ohřevu vody. Ten dokáže vodu v bazénu spolehlivě ohřívat až o 6° C.

K mání jsou dva základní typy solárních ohřevů – deskové a spirálové, nebo chcete-li pyramidové. Spirálové mají ještě jednu výhodu - není nutná jejich pevná instalace, takže se dají snadno přenášet z místa na místo. Tam, kam zrovna nejvíc praží slunce.

Foto: Mountfield, .

Spirálový ohřev se dá snadno přenášet, vyniká efektivitou a je vhodný ke všem typům bazénů. Lidé jej na svých na svých zahradách často využívají i k ohřevu užitkové vody.

Instalace solárních ohřevů k bazénu je mimořádně rychlá a snadná. Předpokladem ovšem je, že máte bazén vybavený pískovou filtrací. Všechny totiž fungují v podstatě na stejném principu. „Zařízení se zapojuje do filtračního okruhu za pískovou filtraci, která skrz ohřev prohání přefiltrovanou vodu. Ta se v solárním panelu nebo spirále ohřeje a příjemně teplá se vrací zpět do bazénu,“ vysvětluje Hanzlík.

Zařízení jsou vyráběna z odolných plastů, takže mají dlouhou životnost a jsou prakticky bezúdržbová. Na zimu stačí ze systému vypustit vodu a panely uložit na suchém místě, kam nemůže mráz.

Foto: Mountfield, .

Oblíbená vychytávka: speciální solární panel, který současně slouží jako přístřešek pro pískovou filtraci.

A co je hlavní? Ohřívání vody v bazénu vás nic nestojí. Energii ze slunečního záření máte zadarmo. Jen pro zajímavost. Slunce u nás svítí až 1 700 hodin ročně. Je dokonce spočítáno, že na jeden metr čtvereční za tu dobu dopadne asi 1 100 kW energie. A není tedy důvod, proč ji nevyužít...

Reklama

Související články

Trápí vás pomyšlení na kalnou vodu?

Nejspíš se to už mnohému majiteli bazénu stalo. Tedy pokud trošku zaspal při pravidelné péči o bazénovou vodu, nebo v případě, že na její ošetření použil...

Výběr článků

Načítám