Hlavní obsah

Zahradní traktory – práce všeho druhu po celý rok

Novinky, Dana Novotná

Pamatujete éru podomácku vyráběných sekaček? Ještě na začátku 90. let se na českých zahradách proháněly zcela neuvěřitelné kreace na téma sekačky. Dnes je situace úplně jiná. Lze vybírat ze špičkových strojů různých kategorií. A výsadní postavení mezi sekací technikou mají zahradní traktory.

Foto: Mountfield, .

Díky zahradnímu traktoru vám po sekání zbude spousta času na zábavu nebo odpočinek.

Článek

Kapitalismus a tržní ekonomika udělaly své – dávno už nejsou nedostatky, ale naopak se nám všeho dostává v takové míře, kterou snad ani nejsme schopni efektivně zužitkovat. To platí samozřejmě i o zahradních traktorech. Jejich nabídka je velmi široká, a to co se týče kvality i parametrů, schopností a technické vybavenosti. Problém tedy už zdaleka není traktor sehnat, ale dobře si vybrat.

Že jsou zahradní traktory skutečně mocné stroje, to dokládají jejich základní parametry: motory o výkonu až 24 koní, záběr sekačky až 122 cm, sběrný koš o objemu až 360 l (což je mimochodem hodnota, která odpovídá průměrnému objemu zavazadlového prostoru moderních vozů nižší střední třídy).

Sekačka traktoru je osazena dvěma noži, které zaručí perfektní kvalitu sečení. Do nerovného terénu volte raději stroj se sekačkou, pro niž se vžil výraz „plovoucí“. Tento způsob zavěšení dovoluje sekačce kopírovat povrch terénu a v kombinaci s „antiskalpovacími kolečky“ snižuje riziko poškození (sedření) trávníku.

Při výběru konkrétního stroje dbejte na správný tvar a šířku odhozového tunelu. Měl by být co nejširší, nízko uložený a přímý. V opačném případě by totiž sběr nemohl probíhat dobře a tunel by se často ucpával. „Doporučuji se přímo u prodejce na odhozový tunel zeptat a nechat si ho ukázat. Je to jeden ze základních předpokladů, aby traktor správně fungoval,“ upozorňuje odborník na sekací techniku Jan Melena.

Dalším předpokladem dobrého výběru jsou motory. Jednoválcové či dvouválcové motory od špičkových výrobců Briggs & Stratton nebo Kawasaki nepřináší pouze dostatečný výkon, ale vynikají také spolehlivostí a dlouhou životností.

Jdou s dobou

U moderních traktorů se v poslední době klade kromě funkčnosti velký důraz na komfort obsluhy. Tomu odpovídá, zapnutí sekačky tlačítkem, zvuková signalizace při naplnění koše, držák na nápoje či mobilní telefon, nastavitelné sedadlo, tempomat, automatická hydrostatická převodovka, palubní počítač s multifunkčním LCD displejem, světlomety (dokonce i LED) a mnoho dalších prvků, jež byste hledali spíše v seznamu příplatkové výbavy současných automobilů. To jsou u zahradního traktoru zbytečnosti, řeknete si možná, ale věřte, že pokud s traktorem budete pravidelně pracovat na velkých plochách, tyto „zbytečnosti“ vám přijdou vhod a budou vás nutit k úsměvu.

Práce všeho druhu

„Velkým trumfem traktorů je jejich univerzalita, která dovoluje celoroční využití,“ konstatuje Melena. Stačí jen připojit vhodné příslušenství. Vozík poslouží k převozu materiálu, trávu prodýchá provzdušňovač a čistič trávníku pomocí ohebných metliček porost doslova vymete. Nezbytností pro všechny, kdo o svůj trávník pečují, je travní válec a postřikovač. V zimních měsících se zase traktor promění v odklízeče sněhu nebo sypače náledí. V tom mu pomůže sněhová radlice a rozmetadlo.

Reklama

Související články

Kvalitní travní směs je základ

Těšíte se na to, až se budete moci opět dívat do sytě zeleného svěžího trávníku na vaší zahradě? Pak jistě víte, že základem každé dokonalé travní plochy je...

Jak vybrat správné hnojivo pro váš trávník

Základem zdravého a krásného trávníku je pravidelná péče o něj. A právě první jarní dny a rostoucí teploty jsou znamením, že je ten pravý čas začít...

Tryskový jarní úklid. A za pár kaček

Také jste přijeli po zimě na chalupu a málem ji nepoznali? Všude jsou nánosy listí, větviček, zaschlého bláta a hustých pavučin. Pustit se do jarního úklidu...

Výběr článků

Načítám