Hlavní obsah

Majitelé chtěli zastřešit vířivku na terase. Spojili zimní zahradu a pergolu do jednoho

Novinky, nes

Majitelé rodinného domku v okolí Prahy měli na otevřené terase před domem vířivku a uvažovali, jak ji zastřešit. Řešení v podobě přístavby se jim nezamlouvalo, prostá markýza ovšem nestačila. Nakonec se rozhodli pro v jistém smyslu univerzální řešení. Na terase vybudovali teplou zimní zahradu sloužící v letních dnech jako pergola.

Foto: Karel Pospíšil

Rodinnému domku chybělo už jen zastřešení vířivky na terase. Zimní zahrada sloužící zároveň jako pergola problém vyřešila.

Článek

Manželé, kteří mají již dospělé děti a v domě tedy žijí po většinu roku sami, totiž nechtěli přijít o příjemný vzdušný prostor, který jim v teplých letních dnech nabízela stávající terasa o ploše 4x3 m.

Na druhé straně jen samotná pergola by neposloužila příliš v zimě a vířivka by byla v chladných dnech nepoužitelná. Proto nakonec vybrali systém Viktorian, který splňuje obě funkce a umožňuje celoroční použití terasy i vířivky k jejich zamýšlenému účelu.

Foto: Karel Pospíšil

Pointou proměny zimní zahrady v pergolu bylo nahrazení klasických prosklených stěn posuvnými dveřmi.

Foto: Karel Pospíšil

Objemnou vířivku díky možnosti otevření posuvných dveří nebude problém jednoho dne vyměnit. Postačí jen odšroubovat zábradlí na okraji terasy a vířivku vynést.

Jedním z klíčových prvků pro zvolené řešení byla i technická situace na terase. Přesněji řečeno nad ní. V jednom místě nad terasou se totiž stýkají dvě střechy, a to poměrně nízko. Prodlužovat proto stávající střechu, ať již na jedné nebo druhé straně, nebylo bez závažnějších a nákladnějších úprav možné.

Nejjednodušším řešením bylo celý prostor terasy zakrýt rovnou, prosklenou střechou, kterou bylo možné snáze napojit na již stávající části střech.

Foto: Karel Pospíšil

V otevřené podobě slouží objekt jako pergola.

Foto: Karel Pospíšil

Na zastřešenou terasu se ze zahrady vstupuje křídlovými dveřmi.

Zvolený typ zastřešení zimní zahrady-pergoly s dřevěnou konstrukcí z BSH hranolů umožňuje poměrně snadné čištění dvojskel i okapů. Krokve střechy jsou totiž pochozí.

Majitelé si však nejvíce pochvalují právě proměnlivost a operativnost využití nově přistavěného útvaru. Variability je dosaženo pomocí posuvných dveří, které jsou na dvou stranách směřujících do zahrady. Ve třetí straně jsou zabudované křídlové vstupní dveře.

Foto: Karel Pospíšil

Z domu se vstupuje na terasu úplně stejně, jako před jejím zastřešením, tj. původními dveřmi.

Foto: Karel Pospíšil

Z terasy, kde je i malé posezení, je příjemný výhled na hezkou zahradu.

Otvory, které se posuvnými dveřmi vytvoří, jsou natolik veliké, že po jejich otevření přístřešek funguje jako pergola. Dveře se plně zasouvají za pevné prosklené plochy, které tvoří rohy a jsou nosnou částí konstrukce pergoly.

Foto: Karel Pospíšil

Krokve prosklené střechy jsou pochozí, proto je čištění skel i žlabů snadné.

Navíc, až jednoho dne vířivka o velikosti 2x2,5 m doslouží, bude možné ji při takto plně otevřených dveřích snadno vyměnit bez vybourávání jakékoli části přístřešku. Majitelům postačí pouze odšroubovat a posléze zase vrátit na původní místo stávající zábradlí.

Foto: Karel Pospíšil

Veškerá voda zachycená na střeše je okamžitě svedena do žlabu.

Specialitou zimní zahrady, kterou si manželé vybrali, je především řešení vodorovné střechy. Je navržena tak, aby dokázala odolat i tzv. tlakové vodě. To je větší vrstva vody, která se na střeše z jakéhokoli důvodu vytvoří a neodteče hned do žlabu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Veškerou vláhu, kterou vnější těsnění neudrží, pohltí proto speciálně navržené odvodňovací lišty, na nichž jsou uloženy a přitlačeny jednotlivé skleněné tabule, a odvedou ji do žlabu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám