Hlavní obsah

Kryté odpočívadlo na zahradu pro rodinu i návštěvy

Právo, Adéla Taitlová

S výstavbou krytého místa k sezení můžeme začít klidně už v předjaří, dovolí-li to počasí, abychom co nejdříve trávili příjemný čas na čerstvém povětří. Že se dá vytvořit něco pěkného i z použitého materiálu, dokazuje naše ukázka. Inspirujte se!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zastřešené odpočívadlo by mělo být součástí každé zahrady, ve které se chceme cítit útulně a spokojeně. Tohle vzniklo svépomocí z použitých cihel.

Článek

Šedivá popraskaná dlažba z obřích betonových desek kazila dojem celé zahradě. Nepomohlo ani to, že se jich několik nahradilo zelení. Vedle stála hromada starých pálených cihel. A tak padlo rozhodnutí na stavbu venkovního pokoje, kde by bylo příjemně členům rodiny i přátelům.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Původní popraskaná dlažba z obřích šedivých betonových desek kazila dojem celé zahradě. Nastal čas na změnu.

Nebojte se nápadů

Ze všeho nejdůležitější bylo navození pocitu soukromí, aniž by místo přišlo o výhled do zahrady. Zrodil se nápad postavit vyvýšené záhony. S nimi je terasa mnohem stylovější, osobitější.

Střídají se tu křivky i pravé úhly, přesto celkový obrázek působí díky promyšlenému designu spořádaně.

Krása pálených cihel

Rezavě červené pálené cihly vynikají přirozeností a teplým, přívětivým tónem. Práce s nimi je poměrně snadná, v případě potřeby se dají zednickým kladivem přepůlit. Navíc kumulují teplo.

Jedno se jim však vytknout musí. Vybudujeme-li z nich jakoukoli pochozí plochu, vydrží v našich klimatických podmínkách jen pár zim, než je mráz a voda rozdrolí. Proto plochy, které před rozmary počasí nechrání střecha, raději vydláždíme odolnější imitací z betonu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pálené cihly vtiskly místu přívětivou podobu. Střídají se tu křivky i pravé úhly, přesto celkový obrázek působí velice upraveně.

Svislé plochy ovšem zůstanou netknuté. Na otevřené pozici však musejí být zakončené např. střešními taškami či betonovými deskami, které od nich odvedou vodu.

Dvakrát měř…

Určíme, kde bude stát zahradní nábytek, gril, odkládací stolek apod. Ponecháme dostatek místa na odsun židlí a vůbec pohyb okolo stolu.

Půdorys návrhu si pro představu vyznačíme křídou či barvou ve spreji přímo na zem. Vynikající pomůckou jsou kartonové krabice, které poslouží k ilustraci sloupů, zídek nebo sedacího nábytku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Střecha místo mění v útulný pokoj. Vhodná krytina spolehlivě ochrání před úpalem i dešťovými přeháňkami.

S množstvím materiálu potřebného ke zdění, jako je písek, cement a vápno, si necháme poradit v obchodě se stavebninami, kde nám i zapůjčí stavební míchačku.

Krok za krokem

1 Nejdříve vznikly čtyři nosné cihlové sloupy, stojící na 80 cm hlubokých betonových základech.

TIP: Cihly před použitím osprchujeme zahradní hadicí, není totiž žádoucí, aby ze spojovacího materiálu odnímaly vlhkost. Při výstavbě vodováhou kontrolujeme jak vodorovné, tak svislé plochy. Rovněž upravujeme maltu ve spárách zednickou nebo speciální spárovací lžící.

Před vytvrzením ji můžeme zahladit štětcem namočeným ve vodě. Dvojice sloupů byla záměrně ponechána nižší. O kolik, to záleží na požadovaném sklonu střechy. Pozor! Voda vždy musí odcházet směrem od domovní zdi!

2 Zvýšené záhony jsou vysoké na čtyři cihly, po vnitřních stranách vyložené rybniční fólií. Drenážní vrstvu tvoří drcené zbytky cihel.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ve zvýšených záhonech si můžeme pěkně zblízka užít také skalniček. Stačí přidat kameny.

3 Pak se vydláždila pochozí plocha. Všechny její okrajové řady leží v betonovém základu. Ostatní jsou gumovou palicí usazené ve směsi písku a cementu. Při pokládce je nutné dodržovat mírný spád. Dešťová voda by měla odtékat na vhodné místo, třeba na trávník či do záhonu. Pro vyplnění spár mezi cihlami se po ploše rozmetalo několik věder suché pískocementové směsi.

4 Ukotvení střechy na sloupy - Rám z hoblovaných prken vznikl na zemi, teprve pak se přenesl a usadil. K rámu byla speciálními hřebíky přibita vláknocementová vlnitá krytina v cihlovém odstínu.

Se zelení za zády

Pocit soukromí a chráněných zad umocňuje šestice hustých tújí (Thuja occidentalis) Smaragd. Jejich brčálově zelená barva příjemně kontrastuje s cihlami, zároveň tvoří perfektní pozadí kvetoucím a jinak zbarveným rostlinám z vyvýšených záhonů, jako jsou červenolisté dřišťály, strakatý stálezelený pieris (Pieris japonica), poloopadavý zimolez (Lonicera nitida), zlatice a krásenky (Cosmos) s bílými a růžovými úbory.

Díky kvalitnímu substrátu, drenáži, pravidelnému zalévání a hnojení si rostliny sotva všimnou, že nerostou ve volné půdě.

TIP: Vyvýšené záhony nabízejí perfektní útočiště pro skalničky. Stačí naaranžovat několik velkých kamenů a do substrátu přidat kamennou drť.

Reklama

Výběr článků

Načítám