Hlavní obsah

Jak vybrat správné hnojivo pro váš trávník

Novinky, Dana Novotná

Základem zdravého a krásného trávníku je pravidelná péče o něj. A právě první jarní dny a rostoucí teploty jsou znamením, že je ten pravý čas začít s jeho údržbou. Jak pomoci travnímu porostu dostat se opět do formy? Po jarní vertikutaci a dosetí holých míst přichází na řadu hnojení.

Foto: Archiv, .

Čím dříve dopřejete trávníku ozdravnou kúru, tím dříve se dočkáte krásně zeleného a zdravého porostu.

Článek

Potřebné živiny

Jak vybrat to správné trávníkové hnojivo? Rozhodně je potřeba se zaměřit na jeho složení. Směs používaná na jaře a v létě má totiž na rozdíl od podzimního hnojiva odlišný obsah. A je to právě dusík, který v jarní směsi převažuje, a bez kterého se trávník na jaře neobejde. Bude díky němu dobře regenerovat a rychle růst „Kromě správného poměru dusíku potřebuje trávník po zimě také dávku fosforu, draslíku a dalších doplňkových prvků, jako jsou hořčík, síra, vápník nebo železo,“ vysvětluje specialista na trávníková hnojiva Jan Elšík a dodává: „Rozhodně je nutné vybírat hnojivo podle ročního období. Používáním totožného hnojiva na jaře i na podzim trávníku ublížíte.“

Jak často hnojit

První jarní hnojení se doporučuje ihned po vertikutaci a dosetí travním osivem. Trávník by pak měl dostat další dávku přibližně v květnu a poté v průběhu července. Pokud chcete trávníku dopřát opravdu tu nejlepší péči, zvažte ještě jedno hnojení v září. Zapomínat ovšem nesmíte během jara a léta ani na pravidelné sekání a zavlažování. Na podzim pak přichází na řadu hnojení podzimním přípravkem, který kromě dusíku obsahuje větší podíl draslíku. Ten pomáhá trávníku přezimovat.

Správná dávka

Při aplikaci hnojiva je nutné dodržet správné dávkování, aby se trávník nespálil nebo nedošlo k tomu, že bude nedostatečně pohnojen. „Správné dávkování je uvedeno na každém balení hnojiva. Pro rovnoměrné rozložení je vhodné použít speciální rozmetač nebo sypací vozík,“ dodává Elšík. Trávníkové hnojivo je přitom vhodné nejen pro okrasné travní plochy u rodinných domů, ale také pro hřiště, sportoviště či parky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám