Hlavní obsah

Aby vám zahradní nábytek a gril sloužily i příští rok

Novinky, Dana Novotná

Zahradní nábytek a grily vám letos darovaly mnoho pěkných chvil a zážitků. Nábytek zajišťoval příjemné pohodlí, gril zas připravil nespočet vynikajících steaků. Proto si teď zaslouží vaši pozornost v podobě správné posezonní údržby. Jak na to?

Foto: Mountfield, .

Zahradnímu nábytku je třeba po sezoně věnovat náležitou péči. Nábytek ze dřeva ošetřete olejem a zbavte ho odřenin.

Článek

Většina kvalitního zahradního nábytku ze dřeva se vyznačuje vysokou odolností proti povětrnostním vlivům, avšak každé dřevo přirozeně pracuje a do určité míry na něj působí vlhkost i sluneční paprsky. Účinnou ochranou proti těmto vlivům je olej na ošetření dřeva, kterým je třeba nábytek ošetřit alespoň 2x do roka.

„Na různé druhy dřeva jsou určeny speciální údržbové oleje pro dlouhodobou ochranu a pěkný vzhled zahradního nábytku,“ říká Martin Veselý, specialista na zahradní nábytek a grily. Některé druhy dřeva, jako je pro příklad tropický teak, není však třeba olejem ošetřovat. Získá tak stříbrnošedou patinu, která nemá vliv na kvalitu materiálu.

Během zimy by měl být nábytek ze dřeva chráněn před deštěm a velkým mrazem, proto jej uskladněte na místo se zabezpečeným prouděním vzduchu – například do garáže, na půdu, nebo do sklepa. Nevhodné jsou velmi suché nebo teplé prostory.

Na ratan, hliník i tahokov stačí vlhký hadřík

S péčí o materiály, jako je hliník, ratan či tahokov, je to o něco snadnější. Čas od času, v závislosti na čistotě prostředí, ve kterém je tento nábytek umístěn, jej pouze omyjte vlažnou mýdlovou vodou. Modernímu nábytku z hliníku a tahokovu nevadí déšť ani sníh. Nábytek z ratanu by neměl být vystavován teplotám nad 40 °C a v zimě teplotám pod 0 °C. V období mrazů, kdy tento materiál křehne, by totiž mohlo dojít k jeho popraskání.

Posezonní údržba zahradních grilů

Stejně jako zahradní nábytek si po sezoně o vaši pozornost říkají i grily. Jak se o něj postarat tak, aby vám vydržel dlouhá léta a následující sezonu připravoval stejně lahodné steaky jako letos?

U plynového grilu pečlivě očistěte hořáky a mřížky na pečení jedlou sodou nebo speciálním čisticím prostředkem a potřete je kuchyňským olejem. Zabalte je do papíru. „Nezapomeňte odpojit přívod plynu z plynové láhve. Skladujte ji na dobře větraném místě, nenechávejte ji tedy například v garáži, v kůlně a v jiných uzavřených prostorech,“ zmiňuje Veselý.

Nezapomeňte na odkládací skříňku grilu a na misky Aromaz systému, je-li jimi váš gril vybaven. I ty je třeba pečlivě zbavit oleje a zbytků koření, které zde zůstaly po grilování.

Péče o grily na dřevěné uhlí

Máte-li gril na dřevěné uhlí s ventilačním systémem v podobě kovové nohy, vyndejte mřížku ze dna grilovací mísy a zbylý popel smeťte do jejího otvoru. Část nohy se směsí vody a popele pak vyjměte a vyčistěte. Všechny pochromované části grilu, jako jsou například rošty, očistěte, potřete kuchyňským olejem a uskladněte je na suché místo.

Před nákupem zahradního nábytku nebo grilu je dobré vědět předem, jak daný nábytkový materiál a model grilu ošetřovat. Vždy se proto poraďte s prodejním specialistou, který vám zodpoví veškeré otázky ohledně péče o nábytek i gril a doporučí nejvhodnější přípravky na jejich údržbu.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak zkrotit divokou krásku s ostrými zoubky?

Všichni ji známe. Mnozí by ji chtěli vlastnit. Mnozí ji potřebují. Nezřídka podněcuje naší fantazii, nutí nás pojmenovávat ji jmény z říše dravých šelem. Jsou...

Prohřejte domov záblesky ohně

Praskající dřevo a teplo sálající z živého ohně - atmosféra zimních večerů se může stát realitou. Topení v krbových kamnech začíná být opět trendy. Je to cesta...

Výběr článků

Načítám