Hlavní obsah

Bez pravidelného servisu se zahradní technika neobejde

Novinky, Dana Novotná

Připraví zahradní stroje na zimu a zároveň prověří všechny jejich důležité funkce tak, aby mohly na jaře zase spolehlivě pracovat. Odborné servisní prohlídky na konci sezony by měly být pro majitele zahradní techniky samozřejmostí. Včas totiž odhalí případné poruchy, prodlouží životnost stroje a zamezí jeho nákladnějším opravám v budoucnosti.

Foto: Mountfield, .

Profesionální servis kvalifikovaně prověří všechny funkce zahradního stroje, ať sekačky, traktoru nebo motorové pily.

Článek

Sekačky, pily i křovinořezy

Ruce odborníka by po sezóně měly prohlédnout zahradní techniku se spalovacími i elektrickými motory – ať už jde o zahradní sekačky, motorové pily, křovinořezy nebo traktory. Přestože má každý stroj jinou konstrukci a žádá v rámci servisní prohlídky odlišný postup, základní pravidlo je pro všechny stejné. Stroje je potřeba na konci sezóny dokonale vyčistit – a to od trávy, zbytků rostlin, hlíny, prachu nebo pilin.

„Při čištění zahradní techniky nesmíme vynechat kryty strojů ani místa pod nimi. Když totiž například neočistíme žebrování motoru, může na něm vzniknout usazenina, která postupem času začne bránit chlazení motoru. Na jaře se pak motor přehřeje a může se nenávratně poškodit,“ vysvětluje odborník na servis zahradní techniky Filip Werner.

Palivo jedině se stabilizátorem

Poškození motoru riskují také všichni, kdo nechají přes zimu palivo v sekačkách či v jiných strojích s čtyřdobým spalovacím motorem. Ponechat se tam může pouze v případě, že se do něj přidá stabilizátor. „Jinak je nutné všechen benzín spotřebovat a zakonzervovat motor. To se provádí tak, že se vyndá svíčka, do motoru se vstříkne malé množství motorového oleje a zatáhne se za startovací šňůru. Motor se tak promaže, aby nedocházelo k oxidaci vzdušnou vlhkostí,“ vysvětluje Werner.

Foto: Archiv, .

Velmi důležité je čištění žebrování motoru. Usazenina na něm totiž může časem bránit chlazení motoru.

Každý stroj - jiný postup

U motorové sekačky je dále v rámci údržby potřeba vyčistit vzduchový filtr, vyzkoušet a seřídit otáčky motoru, nabrousit a vyvážit žací ústrojí, vyměnit olej, seřídit pojezd a promazat uložení kol. Dotáhnout by se měly šroubové spoje, seřídit klínový řemen a vyčistit, případně vyměnit, zapalovací svíčky, nastavit karburaci a zkontrolovat těsnost spalovacího prostoru. Speciální posezónní péči vyžadují také motorové pily.

„Kromě toho, že se musí vyčistit, je potřeba u pily zkontrolovat palivový filtr, svíčku a seřídit karburaci. Lišta musí být zbavena všech nečistot a řetěz je nutné profesionálně nabrousit, aby pila byla ostrá a dobře řezala,“ dodává Werner.

Výhodné a profesionální

Profesionální posezónní prohlídky jsou v servisech některých prodejců zahradní techniky právě teď nabízeny zdarma. V rámci podzimních akcí je možné výrazně ušetřit také na samotné údržbě zahradních strojů, využít mimořádné podzimní slevy na náhradní díly či na motorové oleje. Odborný servis jistě ulehčí práci a starosti všem majitelům zahradní techniky. Odborníci si všimnou všech detailů a závad, které by laik v domácí dílně těžko odhalil, prověří všechny funkce stroje a připraví ho na jaro tak, že bude jako nový.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Aby přečkal zimu, musí být trávník zdravý

Mech a zbytky staré trávy – možná to tak nevypadá, ale trávník dostal během léta pořádně zabrat. U travních drnů se postupně nashromáždila plsť a trávník má...

Prohřejte domov záblesky ohně

Praskající dřevo a teplo sálající z živého ohně - atmosféra zimních večerů se může stát realitou. Topení v krbových kamnech začíná být opět trendy. Je to cesta...

Výběr článků

Načítám