Hlavní obsah

Je nejvyšší čas zasadit jarní cibuloviny

Novinky, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V říjnu a ještě i počátkem listopadu máme možnost vysadit jarní cibuloviny. Když se nám podaří správně odhadnout míru a zvolit vhodné druhy, přivítá nás zahrádka na jaře oslnivou pestrobarevnou přehlídkou květů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nad skupinkou hyacintů (Hyacinthus orientalis) se v dubnu a v květnu vznáší obláček s nezaměnitelnou vůní.

Článek

Nejsou to však jen barvy, kterými si nás tyto nenáročné rostliny získají. Mnohé navíc zaujmou senzačními, někdy až kuriózními tvary květů, jiné potěší neúnavným kvetením na dlouhé týdny, další po okolí šíří líbeznou vůni.

Mezi rozmanitými cibulovinami najdeme i takové druhy a odrůdy, které bez okolků obsadí problematická místa v zahradě a přilákají do ní první opylovače.

Dlouhotrvající krása

Většina cibulovin kvete poměrně dlouho, ale existují mezi nimi zvlášť vytrvalí jedinci, kteří mnohdy zůstávají dekorativní ještě dlouho po odkvětu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vysoké kulovité okrasné česneky (Allium) oplývají vskutku výstavními křivkami. Dekorativní jsou ještě dlouho po odkvětu.

Okrasný česnek (Allium) Globemaster skládá své fialové hvězdičkovité kvítky do působivých symetrických koulí, které trůní na pevných, bezlistých stvolech. Po uvadnutí vytváří přitažlivá plodenství. (Výška až 90 cm, kvete v květnu až červnu.)

Česnek kulatohlavý (Allium sphaerocephalum) nese menší vejčitá květenství v odstínu červené řepy. Jeho výrazná silueta perfektně doplňuje vzhled okrasných trav. Je zajímavý i po odkvětu. (Výška 60 cm, kvete od června do srpna.)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Řebčík královský (Fritillaria imperialis) s příslovečným druhovým jménem je králem jarních cibulovin. Nosí přeci korunu zářivou jako drahé kameny.

Řebčík perský (Fritillaria persica) patří k raritám na květinových záhonech. Poschoďovitá květenství purpurových až čokoládově hnědých zvonkovitých květů pěkně kontrastují se sivě modrozelenými, kopinatými listy. (Výška až 100 cm, kvete od dubna do května.)

Zajímavá je i bledule letní (Leucojum aestivum) Gravetye Giant vyvolávající dojem bílých závějí nad zelenou loukou. Na každém stonku visí až osm zvonečků. (Výška okolo 60-70 cm, kvete od dubna do června.)

Voňavé opojení

Pro tyto rostliny vyhradíme místo, kde rádi sedáme nebo jím často procházíme, abychom si co nejvíc užili opojnou vůni.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kostičkovaný outfit tomuto drobnému, ale nepřehlédnutelnému řebčíku (Fritillaria meleagris) moc sluší. Libuje si v trávě mezi kapkami rosy.

Hyacint východní (Hyacinthus orientalis) má voňavé husté hrozny květů v barvách od bílé a žluté přes růžovou, vínovou až k modré. Vydávají dobře známý sladký parfém. Je krásný v kombinaci s pomněnkami. (Výška až 30 cm, kvete od dubna do května.)

Narcis (Narcissus) Actaea řadíme do skupiny Poeticus. Široké, kořenitě vonné květy se sněhobílými okvětními lístky a žlutou, červeně lemovanou pakorunkou dokonale vynikají nad jarní trávou nebo před tmavými dřevinami. (Výška 50 cm, kvete v dubnu.)

Do této skupiny patří i modřenec (Muscari macrocarpum) Golden Fragrance, který voní po banánech a láká včely. (Výška 20 cm, kvete v dubnu.)

Také tulipán (Tulipa) Angelique má úžasnou jemnou vůni. (Výška 40-50 cm, kvete v období dubna až května.)

Do vlhka a do polostínu

Cibuloviny a vlhko? V trvale podmáčené půdě nepřežije žádná cibule, proto je nutná drenáž. Ve stínu dřevin ale i cibuloviny klidně utvoří kvetoucí kolonie. Které?

Kandík (Erythronium) Pagoda připomínající drobnou lilii, ladoňka sibiřská (Scilla siberica), sněženka (Galanthus nivalis), která vykvétá už v době, kdy stále ještě hrozí sněhové přeháňky.

Použít můžete i česnek medvědí (Allium ursinum), který se těší oblibě nejen kvůli listům využívaným jako koření, ale i bílým květenstvím. Vydává štiplavé aroma.

Šperky v trávníku

Barevné květy promění obyčejný trávník v přírodní klenot. Aby plocha působila od začátku přirozeně, rozhodíme cibulky v hojném počtu, a vysadíme je tam, kam dopadnou. Se sečením počkáme, dokud rostlinám nezavadnou listy.

Narcis (Narcissus) přichází v mnoha podobách. Dáme přednost prostším varietám s jednoduchými a menšími květy se žlutými a bílými trubkami, které nad čerstvě vyrašenou trávou působí přirozeněji. (Výška okolo 30 cm, kvete podle druhu od března do května.)

Také šafrán jarní (Crocus vernus) je tradiční volbou. Miluje slunečná místa, kde vyniknou jeho syté barvy. Zvlášť jásavě působí žlutá odrůda Yellow Mammoth. (Výška 10 až 15 cm, kvete v únoru až březnu.)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hvězdné nebe připomíná hustý porost skromného snědku chocholičnatého (Ornithogalum umbellatum). Prospívá v trávníku i ve stínu pod stromy.

Řebčík kostkovaný (Fritillaria meleagris) je pýchou každého trávníku, který je dostatečně zásobován vodou. Zdobí ho jedinečné vínově kostičkované květy. (Výška 20 cm, kvete v dubnu až květnu.)

Snědek chocholičnatý (Ornithogalum umbellatum) má velké, čistě bílé květy ve tvaru hvězdy, sloučené do řídkého květenství na tenkém stvolu. Snadno zplaňuje. (Výška asi 25 cm, kvete od dubna do června.)

Květy do nádob

Rozkvetlými nádobami rozjasníme terasu, balkón i okenní římsu nebo jimi vyplníme proluku v záhonu či u vchodových dveří. Cibule do květináče rozložíme jednu vedle druhé. Chceme totiž vzbudit dojem hojnosti.

Tulipán (Tulipa) Prinses Irene vyvolává díky vínovému žíhání na oranžovém podkladu zdání slunečních erupcí. (Výška 35 cm, kvete od dubna do května.)

Hyacintovec španělský (Hyacinthoides hispanica) se svými dlouhými květními hrozny v modrofialové barvě trochu podobá zahradním zvonkům. Zato listy jsou lesklé, dlouze řemenité. Nemá rád sucho. (Výška až 40 cm, kvete od dubna do května.)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hyacintovec španělský (Hyacinthoides hispanica) nezklame na záhonu ani v květináči. Nesmíme ho však nechat žíznit.

V nádobách vyniknou i modřenec arménský (Muscari armeniacum) vedle petrklíčů a macešek a kosatec síťkovaný (Iris reticulata), který musíme vysadit hustě, jinak se v nádobě ztratí. Poněkud rozcuchané květy v modré až fialové barvě zdobí žlutá kresba. Prospívá i na skalkách a v korytech. (Výška 15 cm, kvete v březnu a v dubnu).

Menu pro opylovače

Jako první ze zimního úkrytu vylétávají čmeláčí královny, přidávají se vosí samičky a dospělci přezimujících motýlů. Nenajdou-li včas potravu, zahynou. Proto by kromě vrby měly na zahrádkách kvést i květiny.

Šafrán (Crocus) Pickwick neposkytuje opylovačům pouze nektar, ale také nocleh čmeláčím královnám. Ty v květech, které se na noc uzavírají, občas přespávají. Nápadný kultivar se od ostatních liší fialovobílým proužkováním. (Výška 15 cm, kvete v březnu.)

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jakmile rozkvetou šafrány (Crocus), ocitnou se v obležení opylujícího hmyzu. Fialově a bíle proužkovaný kultivar Pickwick patří k nejkrásnějším.

Talovín zimní (Eranthis hyemalis) odemyká jaro mezi prvními. Čím víc sluníčka na tento drobný poklad svítí, tím víc se jeho blatouchově žluté květy se rozevírají. (Výška 10 cm, kvete od února do března.)

Bledule jarní (Leucojum vernum) je nepostradatelná v lesních zahrádkách i na březích, kde přitahuje hmyz žijící poblíž vody. Na nerušeném místě zplaňuje. (Výška 25 cm, kvete v březnu až dubnu.)

Česnek karatavský (Allium karataviense) si zaslouží větší rozšíření kvůli symetrickým koulím složeným ze stovek bílých hvězdiček a namodralým jazykovitým listům. Je dekorativní dlouho po odkvětu. (Výška asi 20 cm, kvete od května do června.)

Dlouhé období květu
Toho dosáhnete, když vysadíte rozličné druhy. Talovíny překvapí už v únoru, krokus vykoukne v březnu, řebčík v dubnu, snědek v květnu a červen zkrásní díky česnekům. Tulipány pokvetou celé jaro díky raným, poloraným a pozdním varietám. Rozhodující je i stanoviště. Zatímco na plném slunci mají rostliny náskok, v polostínu, kde je půda chladnější, se květy otevírají později.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám