Hlavní obsah

Zahradní kuchyni chrání přístřešek z ručně tesaného masivního dřeva

Novinky, nes

Přístřešek se zahradní kuchyní vyrobený z masivního dřeva a ručně otesávaných kmenů navrhl a vytvořil českokrumlovský designér a truhlář Vojtěch Lacina pro klientku žijící nedaleko od Prahy. Kuchyň se pyšní překvapivou dominantou v podobě celodřevěného dřezu.

Foto: Lacina Wood Art (14x)

Kuchyni s přístřeškem z masivního dřeva nechybí snad žádné potřebné zařízení.

Článek

Zadání klientky bylo celkem podrobné. Představovala si dřevěný přístřešek z masivu s mírně historizujícím vzhledem, který bude umístěn poblíž bazénu a nebude také daleko od domu. Přístřešek měl být dostatečně velký na to, aby se pod něj vešla kompletně vybavená venkovní kuchyně.

Foto: Lacina Wood Art

Kuchyň vyrostla na betonové desce v bezprostřední blízkosti bazénu.

Foto: Lacina Wood Art

Přístřešek je z masivního dřeva, ručně opracovaného.

Návrh, který se jí zalíbil, zabírá na zahradě čtverec o velikosti 4,8 x 4,8 m (s přesahem střechy pak 6,4 x 6,4 m), přitom nejvyšší bod stavby se nachází 3,4 m vysoko. Střecha jehlanového tvaru má sklon necelých 14 procent.

Designér klientce vymyslel do kuchyně centrální pracovní desku takřka čtvercového tvaru. Pod ní se nachází úložné prostory na nádobí a vestavná trouba.

Foto: Lacina Wood Art

Střecha je pokryta černou střešní krytinou, aby kuchyň ladila s domem.

Foto: Lacina Wood Art

Prvkem kuchyně, který upoutává nejvíce pozornosti, je ručně vyráběný celodřevěný dřez.

Na okraji přístřešku, na straně nejblíže bazénu, je hlavní pracovní deska z masivního dřeva, jejíž integrovanou součástí je masivní dřevěný dřez.

Nad pracovní plochou je vyvýšený a lehce předsunutý barový pult. Pod deskou je myčka na nádobí a lednice s mrazákem. Součástí bude rovněž profesionální palačinkovač, pro nějž je v desce již připraven otvor.

Foto: Lacina Wood Art

Způsob ošetření dřevěného dřezu je autorovým tajemstvím. Zatím na takto vyráběné dřezy poskytuje záruku deset let. Pracuje ovšem na natolik odolném složení impregnací, aby mohl dávat záruku doživotní.

Foto: Lacina Wood Art

Hlavnímu pultu chybí k dokonalosti už jen doplnění palačinkovačem do připraveného otvoru na levé straně, který čeká na dodání výrobcem.

Foto: Lacina Wood Art

Pod pracovním pultem u bazénu je umístěna lednice a myčka.

V jednom ze „zadních” rohů stavby, který slouží zároveň jako pojistný nosný bod konstrukce, stojí veliká pec slučující v sobě hned tři funkce. Majitelka v ní může udit, péct pizzu a grilovat až dvě kuřata zároveň.

V zadní části venkovní kuchyně, v sousedství pece, je rovněž pracovní pult, tentokrát doplněný úložným prostorem na dřevo pro topení v peci.

Foto: Lacina Wood Art

V centru venkovní kuchyně je umístěn velký, téměř čtvercový pracovní pult.

Foto: Lacina Wood Art

Ve středové části je zabudovaná trouba s plynovým sporákem a zbylo dost místa pro uložení nádobí.

Osvětlení kuchyně zajišťuje na originálních starých železných řetězech zavěšený dřevěný masivní lustr se zabudovaným bodovým osvětlením.

Podobně jako všechny trámy přístřešku jsou také všechny dřevěné prvky lustru ručně otesané. Bodové osvětlení se zdroji z LED diod je umístěno i na dalších místech přístřešku, především nad pracovními plochami.

Foto: Lacina Wood Art

Předsunutá dřevěná deska baru je na jedné straně působivě uchycena pomocí železného řetězu.

Celou stavbu vytvořil autor během tří měsíců se dvěma pomocníky. Dřevěná konstrukce je napuštěna přípravkem Lignofix Forte, který je bezbarvý a má za úkol chránit dřevo před plísněmi, dřevokaznými škůdci a hnilobou.

Následoval nátěr silnovrstvou lazurou na syntetické bázi v odstínu Sapo. Ošetření nábytku a především dřezu je autorovým výrobním tajemstvím. Zvolená kombinace a složení použitých prostředků mu umožňují poskytovat na každé takové umyvadlo desetiletou záruku.

Foto: Lacina Wood Art

Rozměrný lustr z masivního dřeva je osazen bodovými světelnými zdroji. Zavěšen je na originálních starých železných řetězech.

Foto: Lacina Wood Art

Multifunkční pec umožňuje mj. pečení pizzy, uzení a grilování.

Dřevěná venkovní kuchyně je usazena na betonové podlaze s realistickou glazurou pískovce. Pec je vyzděna ze šamotových cihel, Ytongu a betonových tvárnic. Pro komínový skelet je použit komínový systém Schiedel.

Na obklady je použit pískovec, oblázky ze Středozemního moře a sem tam se objevují i mušle z Karibiku, které dodala dcera majitelky.

Foto: Lacina Wood Art

Pec funguje jako doplňkový konstrukční prvek přístřešku.

Na střechu kuchyně autor navrhoval využít došky, které by dle jeho názoru o něco lépe seděly k charakteru stavby. Klientka však zvolila betonovou střešní krytinu KM Beta v černé barvě, aby vzhled střechy přístřešku sjednotila se střechou svého domu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám