Hlavní obsah

Čisté linie zahradě sluší

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrada ohraničená takřka ze všech stran několika objekty může vypadat vzdušně a otevřeně, uspořádáme-li ji přehledně v čistých liniích. Romantická zákoutí a prvky pak organizované členění zjemní a zahradu zútulní.

Foto: Petr Horník, Právo

Směrem do zahrady se nabízí výhled na navazující hospodářský objekt s podloubím, romantický záhon s trvalkami, přírodní jezírko a sad.

Článek

Zahrada u domu na Kokořínsku je umístěna v původním hospodářském dvoře. Zelený prostor vymezují obytný dům a hospodářský objekt, uspořádané ve tvaru písmene L.

Foto: Petr Horník, Právo

Okrový dům s terasou chráněnou od průjezdu vzrostlým habrem.

Prostor zahrady končí stodolou, dříve průjezdnou na přilehlé zemědělské pozemky. V klínu mezi hospodářskou budovou a obytným domem je společenská část zahrady - obytná terasa vydlážděná velkými pískovcovými bloky a krytá kovovou obloukovou pergolou se sušeným rákosem. Časem stínicí funkci převezmou pnoucí trubače.

Foto: Petr Horník, Právo

Zákoutí u sousedícího domu tvoří malé vřesoviště (rododendrony, vřesy, hortenzie, kaliny, trvalky - hosty).

Terasa vybízející k posezení s přáteli, dům s okrovou fasádou, vázami a doplňky připomíná zejména ve slunných dnech Toskánsko.

Květena a sad

Levou hranici dvora tvoří zelená kulisa z šeříků, kalin a hortenzií, vyvýšený záhon z pískovcových štuků zdobí trvalky. Najdeme tu okrasné jabloně, červené lísky a bobkovišně.

Foto: Petr Horník, Právo

Růst jabloní je řízen tak, aby tvořily stěnu. Ta je ukončena fialovými lupinami.

Nejzazší část zahrady patří vřesovišti - s rododendrony, vřesy a hortenziemi. Za ním následuje dětský koutek - atypické dětské hřiště oddělené v hlavním pohledu jedlým kaštanovníkem a hortenziemi Annabelle.

Protilehlá část zeleného pásu je užitková. Nachází se zde malý sad, z prostorových důvodů jsou použity též tzv. palmety, na plocho zapěstované ovocné stromky (jabloně).

Foto: Petr Horník, Právo

Terasu stíní proutěné rohože propletené mezi drátěnou osnovou. V květináčích rostou hortenzie.

V sadu se skrývá malá zeleninová zahrádka s vyvýšenými pěstebními záhony ohraničenými dubovými fošnami. Dřevěný plot lemuje vyvýšený záhon z pískovcových štuků, ve kterém rostou vinná réva, keře rybízů, angreštů a malin.

Foto: Petr Horník, Právo

Hrušeň tvarovaná do palmety vytváří zelené zátiší u dřevěného mola.

Užitkovou část zahrady a další, velmi využívaný koupací kout, odděluje záhon růží a trvalek podél pískovcové zídky, vyrovnávající terénní nerovnost pozemku.

Schované jezírko

Koupací prostor přiléhá k průčelí hospodářského objektu, dominantou fasády z této strany je hrušeň tvarovaná do palmety formované dřevěnou konstrukcí. Jezírko s koupací plochou 8 x 4 m má ještě přilehlou zónu s vodními rostlinami. Jezírko doplňuje dubové molo, sloužící ke slunění a hrám dětí. Okolní plochy jsou dlážděny z pískovce středního formátu.

Foto: Petr Horník, Právo

U jezírka je kamenná dlažba i dřevěné molo, obojí nalezneme také při vstupech do vody. Do jezírka neustále proudí přepadem přečištěná voda.

Celý prostor rámovaný zelení uzavírá branka, zajišťující soukromí a bezpečí v době, kdy malé děti není možné nechat u hluboké vody bez dozoru.

Foto: Petr Horník, Právo

Scénu zahrady směrem zpět k obytné terase, podél části fasády hospodářské budovy, ohraničuje kvetoucí záhon s růžemi, trvalkami (mavuně, ostrožky, levandule, šanty) a buxusovými koulemi, doplněný romantickými lucernami.

Foto: Petr Horník, Právo

Okrasnou část jezírka tvoří vodní rostliny - trávy, přesličky, kosatce.

Travnatá plocha s dominantním platanem je průchozím a zároveň centrálním prostorem zahrady. Platan výhledově poskytne přirozený stín nad obytnou terasou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám