Hlavní obsah

I okrasné trávy mají svůj půvab

Právo, Adéla Taitlová

Zatímco v podzimním barevném hávu září trávy jako hvězdy na nebi, přes léto se tváří spíš zdrženlivě, a právě to je na nich velmi sympatické. S jejich pomocí vykouzlíme na zahradě přitažlivé scenérie oživené jemnými zvuky a ladnými pohyby. Nechte se inspirovat!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Okrasné trávy oplývají přirozeným půvabem. Rozhodně se vyplatí s nimi počítat i v zahradních kompozicích.

Článek

Okrasné trávy dodají každé zahradě šmrnc, především tehdy, když správně zvolíme varietu. Zatímco některé působí dramaticky a neústupně, jiné jsou tak jemňounké a lehké jako pírko, že je roztančí sebemenší zafouknutí.

Důvodů, proč si trávy pozvat do zahrady, je však mnohem víc. Jsou připravené těšit nás skoro celý rok, rychle rostou a kromě odstraňování suché hmoty či občasného zmlazení zpravidla nevyžadují žádnou další péči.

Doprovod pro květy

Teprve když trávy namícháme s kvetoucími rostlinami, vznikne dokonalý záhon. Jen vědět, jak na to.

Foto: Adéla Taitlová

Mezi kymácivými stébly se krásně odpočívá. Uklidňující je jejich svěží zeleň i zvuky, které ve větru vydávají.

Řídit se můžeme jednoduchým pravidlem: čím delikátnější květina, tím jemnější stébla a květenství trav k ní vybereme. Příkladem mohou být dochany psárkovité (Pennisetum alopecuroides) s krásenkami (Cosmos bipinnatus), chrastavci (Knautia) a hvězdnicemi (Aster) nebo sluncovky (Eschscholzia californica) a štíhlé šalvěje (Salvia nemorosa) s jednoletým ječmenem hřivnatým (Hordeum jubatum) či strdivkou brvitou (Melica ciliata).

Platí to i opačně: nápadné širokolisté druhy, jako jsou četné ozdobnice (Miscanthus sinensis) nebo méně známý šedovous sibiřský (Spodiopogon sibiricus), se dobře hodí k bělotrnům (Echinops ritro), slunečnicím (Helianthus annuus) či hortenziím (Hydrangea), které v létě okouzlují opulentními květenstvími.

Foto: Adéla Taitlová

Mezi stálezelené rostliny vnášejí trávy zajímavou strukturu a opticky je rozvolňují.

Stejně možné a působivé jsou kombinace plné protikladů. Představit si můžeme třeba štíhlounké vzdušné sporýše (Verbena bonariensis), jak se proplétají mezi listy mohutné tresti rákosovité (Arundo donax).

Zvlášť pěkná je její proužkatá odrůda Variegata. Pozor, tresť pěstujeme jako přenosnou rostlinu, protože je citlivá na mráz!

Oživující prvek

Graciézní vzhled ornamentálních trav využijeme i tam, kde zrovna nic nekvete. Trsy opticky rozvolňují statickou výsadbu neopadavých dřevin a mezi stálezelené trvalky vnášejí další strukturu a tvar.

Nesmírně přitažlivé je také spojení trav s dekorativními předměty, např. se sochami, slunečními hodinami nebo velkou terakotovou amforou. Listy a stébla krásně zdůrazní jejich tvar a přirozeně je začlení do okolí.

Foto: Adéla Taitlová

Atraktivní součástí smíšeného záhonu jsou rozmanité trávy vysázené do řad a vlnovek.

Zátiší s krytými zády

Útulné místo k oddechu vznikne, když lavičku nebo zahradní křeslo umístíme do závětří před vzrostlou zeleň. Obvykle k tomu slouží živý plot z keřů, nic ale nepokazíme, když místo něj vysadíme několik trsů okrasných trav.

Vybereme pro to husté a vysoké druhy, které uchrání naše soukromí a zároveň zmírní poryvy větru. Šťastnou volbou jsou všechny vzrůstné ozdobnice čínské, např. asi 2 m vysoký kultivar Zebrinus s příčně pruhovanými listy nebo půvabný Silberfeder s bílým středovým žebrem.

Foto: Adéla Taitlová

Za oponou štíhlých stébel působí zahradní skulptura jemněji, lépe souzní s okolím.

Paraván vysoký až 4 m vytváří impozantní ozdobnice velká (Miscanthus x giganteus) se svěže zelenými, rákosu podobnými sehnutými listy. Jedno se jí však musí vytknout. Někdy zapomíná na slušné vychování a čile se šíří podzemními oddenky do hustých porostů.

Spořádanější život vede nádherný bezkolenec rákosovitý (Molinia arundinacea) Windspiel. Jeho trsy připomínají mohutný vodotrysk, nad kterým se v létě objevují přes 2 m vysoká květní stébla. I když je skrze ně vidět, vyplatí se ho do výsadby zapojit.

Totéž platí pro noblesní pampas (Cortaderia selloana), který když ukáže svá péřitá květenství, ohromí každého přihlížejícího. Aby pampová tráva na zahradě dlouho vydržela, musíme jí zajistit dokonale propustnou zeminu, jelikož nesnáší zimní mokro.

Foto: Adéla Taitlová

Mohutná tresť, kterou musíme na zimu uklízet, vytváří úchvatný kontrast k jemným sporýšům.

TIP: Všechny trávy s výškou dospělého člověka bezvadně zastávají role sólistů.

Výstavka v květináčích

Trávám to mimořádně sluší i v nejrůznějších nádobách, což udělá radost všem, kteří zahradničí na miniprostorech. Uplatnění zde najdou zejména menší až středně vzrůstné vytrvalé trávy s výškou do 60 cm.

V úvahu přicházejí kavyl nejtenčí (Stipa tenuissima) se kšticí listů tenkých jako vlásky, moskytka něžná (Bouteloua gracilis), jejíž 40 až 50 cm dlouhá stébla od července krášlí květenství připomínající chlupaté housenky, nebo třeba ovsíř vždyzelený (Helictotrichon sempervirens), hodnotný svými namodralými listy uspořádanými do hustých paprsčitých trsů. Všechny tři milují teplo a slunce.

Naopak v chladnějších koutech zazáří žlutozeleně proužkaté listy rákosíku japonského (Hakonechloa macra) Aureola. Ten se překrásně vyjímá na podstavci ve staré kameninové nádobě.

Foto: Adéla Taitlová

Některé druhy stojí za to vystavit. Skupinku v zátiší na stolku efektně sjednocují zinkové květináče.

Zatímco velké nádoby mohou stát samostatně, trávy v menších květináčích rozestavíme do skupinek po třech, pěti až sedmi, vždy tak, aby byly pěkně na očích a přitom nepřekážely.

Pozor, rostlinám věnujeme zvýšenou pozornost, protože v omezeném prostoru rychleji vysychají a spotřebovávají živiny!

TIP: Komu se o trávy v nádobě nechce starat, může si své oblíbené druhy vystavit přímo v záhonu. Stačí je zajímavě naaranžovat a následně vysadit do úhledných obrazců, řad či vlnovek.

Reklama

Výběr článků

Načítám