Hlavní obsah

Chcete se v bazénu koupat až do podzimu? Řešení existuje

Novinky, Vít Riegel

Zdá se vám léto, kdy sluníčko pálí a voda v bazénu je teplá, příliš krátké? Pokud si chcete sezónu prodloužit, nelze spoléhat jen na počasí, ale musíte sáhnout po aktivním ohřevu.

Foto: Mountfield, .

Na ohřev bazénové vody je ideální tepelné čerpadlo.

Článek

Co se nabízí? Možností je několik. Pokud jste majiteli atomové elektrárny a proud máte zadarmo, lze si pořídit na ohřev vody v bazénu elektrický přímotop. Je výkonný, zcela nezávislý na okolních klimatických podmínkách a vodu ohřeje i během třeskutých mrazů. Provoz je ovšem drahý: z jedné kW spotřebované elektřiny získáte pouze jednu kW tepelené energie.

„Lepší je vsadit na osvědčené a nutno říci, že i pro jednoduchost instalace a provozu oblíbené solární panely. Ty představují nejlevnější způsob aktivního ohřevu vody. Jenže, jak už název napovídá, jsou závislé na slunečním svitu,“ upozorňuje odborník na bazénové technologie Lukáš Toula.

Ale ten, kdo se chce ve venkovním bazénu koupat déle – tedy až sedm měsíců v roce a nezávisle na počasí - měl by rozhodně vsadit na stále populárnější teplené čerpadlo. Může být klidně zataženo, může i pršet, ale toto zařízení dokáže načerpat z okolního vzduchu tolik energie, kolik je potřebné k ohřátí vody v bazénu na skutečně příjemnou teplotu.

„Tepelná čerpadla, která jsou speciálně konstruovaná pro ohřev bazénové vody, pracují už od venkovní teploty kolem 7°C a efektivně ji ohřívají už od 15°C. Stručně řečeno. Chcete-li si vodu ohřát třeba až na 30°C, tepelné čerpadlo to i v našich rovnoběžkách po valnou část roku umožňuje. Velmi efektivně a úsporně,“ zdůrazňuje Lukáš Toula.

Vstupní elektrická energie přitom představuje jen necelou pětinu z celkové hodnoty získaného tepla, takže víc než 81 procent tepla dostanete zadarmo. To žádný jiný typ ohřevu nedokáže.

Tepelné čerpadlo lze umístit kdekoliv poblíž bazénu. Můžete je například zavěsit i na stěnu domu či zahradního altánu. Lze je připojit k jakémukoliv typu bazénu, a to k novému i už provozovanému. Obsluha tohoto moderního zařízení je díky digitálnímu displeji s intuitivním ovládáním velmi jednoduchá.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Související články

S čím na střih keřů a živých plotů

Tvoří dokonalou zelenou kulisu každé zahrady, péče o ně je ale nezbytná. Keře a živé ploty potřebují minimálně dvakrát do roka zastřihnout - a to nejen kvůli...

Se šikovným čerpadlem ušetříte

Také vás polévá horkost, když dostanete účet za spotřebu vody? Přitom je možné významně ušetřit. Například při zavlažování zahrady lze chytře využít přírodních...

Výběr článků

Načítám