Hlavní obsah

Modrá barva zahradě sluší

Právo, Adéla Taitlová

Není těžké najít novou tvář pro unavenou zahradu. Stačí ji oživit modrými prvky, které do ní vnesou svěží vítr a pokojnou atmosféru. Barva letního nebe a pusy od sladkých borůvek působí až překvapivě přirozeně. Dáme-li jí šanci, nezklame nás.

Foto: Adéla Taitlová (8x), Právo

Z modré barvy dýchá klid, proto se báječně hodí do míst určených k relaxaci.

Článek

Nevyžaduje to velkou odvahu. Jedna z primárních barev do venkovního prostředí skvěle zapadá a s ostatními se snadno kombinuje. Bezpočet jejích odstínů nám dovoluje vytvořit přesně takový styl, jaký je našemu srdci nejbližší.

Od slunného Středomoří přes venkovskou idylku až po moderní minimalismus. Tady je několik tipů, jak lze modrou barvu do zahrádky propašovat.

1. Dovolená na zahradě

Proměna prázdného koutu v pěkné místo k příležitostnému posezení, inspirovaná pouličními kavárničkami na jihu Evropy, netrvá dlouho a příznivě ovlivňuje vzhled celé zahrady.

Prázdné místo se během několika hodin proměnilo v útulný sedací koutek inspirovaný středomořím.

Jedna plechovka barvy na dřevo a kov v odstínu modré skalice dala novou tvář skládacímu nábytku z lehkého hliníku, okenicím a nádobě, ve které při zvýšené péči prospívá štíhlý jalovec obecný (Juniperus communis) Hibernica.

Vzdušný materiál k zastínění, měkké polštáře a barevné květy nové zátiší příjemně zútulňují.

2. Schováni před světem

Každý někdy potřebuje chvilku jen pro sebe. A kde lépe si ji vychutnat než ve své vlastní zahradě!

Lavice chráněná dřevěnou konstrukcí se stříškou vypadá senzačně a její tmavomodrý kabát vybízí ke zklidnění mysli. Útočiště poskytuje ochranu před poledním úpalem i dešťovou přeháňkou. Stojí na dlážděném patiu uprostřed zeleně pod vzdušnou korunou dospělé břízy, která ve větru konejšivě šelestí. Vstup stráží dvojice květináčů s hladce stříhanými zimostrázy (Buxus sempervirens).

3. V dokonalém souladu

V této předzahrádce je radost posedět a alespoň chvilku sledovat život na ulici.

Stylově sladěná předzahrádka těší majitele i kolemjdoucí.

Ráno, kdy sem dopadá nejvíc slunečních paprsků, se před světlou fasádou domu dokonale vyjímá pomněnkově modrá barva dřevěné lavičky. Majitelům se tak zalíbila, že štětcem rovnou přejeli okenní rámy, parapety, plotové dílce s brankou, dokonce i okapní žlaby.

Zelená barva trávníku a hrstka žlutých afrikánů barevnou souhru už jen nevtíravě doplňují.

4. Trik se zrcadlem

Zrcadlo zahradu rozjasní a vizuálně prohloubí.

Modré z nebe nám do zahrady snese šikovně umístěné zrcadlo.

Jeho schopnost promítat obrázky z okolí ocení především ti, kterým se nechce natírat ani sázet další rostliny a přesto touží mít kousek modrého nebe v dosahu.

Stačí ho jen bezpečně opřít o stěnu nebo o kmen stromu. Aby do zrcadlové plochy nenalétávali ptáci, postavíme před ni nádobu s rostlinou.

5. Vodní radovánky

Zapuštěný bazén vyvedený v tyrkysové barvě umocňuje pocit svěžesti a z vodního díla vytváří nesmírně elegantní prvek.

Tyrkysově modrá umocňuje pocit svěžesti a bazén povyšuje na nesmírně elegantní zahradní prvek.

Ale pozor, přírodní živel spoutaný čtyřmi pravoúhlými stěnami se vyloženě hodí pouze do moderních zahrad s rovnými liniemi, pěstěným trávníkem a precizně tvarovaným živým plotem.

Umírněnou výsadbu okolo bazénu završuje zlatolistý kultivar jalovce čínského (Juniperus chinensis) Old Gold, který se svými dlouhými větvemi rozpíná jako chobotnice.

6. Moře v květech

Už na jaře svými modrými květy vábí pohledy krásné modřence s ladoňkami.

Na modrých hortenziích lze oči nechat. Stálou barvu jim zajistí dostatek přístupného hliníku v zemině.

V létě jsou to zase vzdorovitě vzpřímené stračky, půvabné zvonky a jemný len vytrvalý. Skutečnou královnou prázdninového období je však modrá hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla). Zasluhuje místo, kde je všem na očích, třeba ve vysokém květináči na terase.

Aby si barvu mořské hladiny uchovala, potřebuje dostatek hliníku, který je dobře dostupný jen v kyselé půdě. Toho v nádobě docílíme snáze než na záhonu.

7. Skleněné koule

Komponování záhonů je jako malování na plátno. S tvary a odstíny si hrajeme tak dlouho, dokud z nich nevznikne malebný obrázek.

Kontrast mezi rudými květy růží a modrou koulí vyvolává na záhonu příjemné napětí.

Vše se ale dá vždycky ještě zlepšit. Třeba taková skleněná dekorační koule posazená na tyči jemně upozorní na naši nejoblíbenější rostlinu, která právě rozkvetla, podpoří barvu květů, tak jak je vidět na snímku, a navíc záhonu dodá potřebnou výšku.

8. Nebeská brána

Průchod ve zdi by sloužil svému účelu i bez vrátek, ale proč si nechat ujít příležitost udělat z něj přitažlivý vstup do zahrady?

Azurově natřená kovaná brána zve ke vstupu do zahrady a přispívá k barevnosti blízkých záhonů.

Umělecky kovaná brána v azurovém odstínu směle konkuruje vymetené obloze a barevně posilňuje záhony přilehlé k zahradní stezce.

Víte, že…

…lidské oko vnímá modrou barvu, jako by se vzdalovala?

…když na konci krátké zahrady založíme záhon s modrými květinami, bude se zdát delší?

…úzkou zahradu zase opticky rozšíříme, když natřeme plot ve světlém modravém odstínu?

…modrý pigment obsažený v květech nazýváme delphinidin?

…snem mnoha šlechtitelů je vypěstovat první opravdově modrou růži?

Po levé straně se ke zdi tulí fíkovník (Ficus carica), který spolu se slunečními hodinami pověšenými nad bránou dokresluje náladu prosluněného jihu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si vybrat solární sprchu

Skvělým způsobem, jak zadarmo získat teplou vodu k venkovnímu umytí a osvěžení, je solární sprcha.

Aby byla zahrada bezpečná i pro děti

Zahrada je pro děti rájem her, ale také poznání a překvapení. Co dělat, když náš malý průzkumník rostlinky nejen okukuje, ale taky osahává nebo dokonce...

Výběr článků

Načítám