Hlavní obsah

Butchart gardens

Novinky, Jan Kalvas

Zahrady s tisíci květinami a kulisou ptačího zpěvu, kterou doplňuje zurčící voda v množství fontán, to jsou zahrady Butchartovy rodiny.

Foto: profimedia.cz, .

Článek

Zní to jako pohádka. Pan Robert Pim Butchart začal v roce 1904 těžit na kanadském ostrově Vancouver vápenec, jehož ložisko bylo za několik let vyčerpáno. Paní Butchartové se pohled na holé stěny lomu nezamlouval, takže jakmile se vytěžil, podnikavá paní Jenny začala realizovat nevídaný plán jeho revitalizace.

Foto: profimedia.cz, .

Z okolní zemědělské půdy nechala navézt tuny zeminy a pod jejím dohledem rozkvetl opuštěný lom kousek po kousku v neobyčejnou propadlou zahradu, tzv. Sunken Garden.

Zahrady

S postupem času založila Jenny několik odlišných zahrad, které se stále rozrůstaly. Od roku 1908 vytvořili Butchartovi na přímořské straně svého domova Japan Garden, na místě bývalého tenisového kurtu Italian Garden a překrásná Rose Garden nahradila rozlehlou zeleninovou zahradu v roce 1929.

Pan Butchart byl na pozoruhodnou práci své ženy pyšný a jako její fanda shromáždil okrasné ptactvo z celého světa. Kachny pak vysadil do jezírka Star Pond, pávy na přední trávník, na místě dnešní besídky Begonia Bower trénoval holuby a po celé Jennyině zahradě umístil řadu ptačích budek.

Foto: profimedia.cz, .

Proslulost zahradničení paní Butchartové se rychle rozšířila. Od roku 1920 přicházelo každoročně více než padesát tisíc návštěvníků zhlédnout její dílo. Jako vstřícné gesto vůči všem příchozím ho pohostinní Butchartovi pokřtili na Benvenuto, což v italštině znamená Vítejte, a na uvítanou vysadili podél Benvenuto Avenue vedoucí do zahrad třešně zakoupené v jokohamské školce.

Další generace

V roce 1939 přenechali Robert a Jennie Butchart zahrady svému vnukovi Ianu Rossovi, který byl až do své smrti v roce 1997 aktivně zapojen do jejich dalšího rozvoje a propagace. Nejznámější fontánu v Butchart Gardens nazvanou Tři jeseteři zakoupil ve Florencii právě on.

Pořídil tam také bronzový odlitek divokého kance, kopii mramorové sochy z florentinské galerie Uffizi. Ten je na počest Pietro Tacca, který v roce 1620 vytvořil originál, pojmenovaný Tacca a jeho rypák je vyleštěný od tisíců návštěvníků, kteří si na něj sáhli pro štěstí. Tacca je věnován všem dětem a psům, kteří Butchard Gardens navštíví.

Foto: profimedia.cz, .

Dnes je v zahradě umístěn vodotrysk, který nese Ianovo jméno – Ross Fountain. Voda z něj tryská v různých formacích a frekvencích a s barevnými světelnými odstíny vypadá jako živý. Z někdejší Butchartovy továrny na cement zbyl nakonec jen vysoký komín.

Továrna sice přestala vyrábět cement v roce 1916, pokračovala však ve výrobě dlaždic a květináčů do roku 1950. Až do dneška zůstaly Butchart Gardens rodinným podnikem.

Současnost

Zahrady se nyní rozkládají na 22 hektarech a jsou situovány v údolí chráněném před převládajícími větry. V létě jsou tu proto teploty daleko vyšší a v zimě naopak nižší než v okolí. Tvar údolí brání dlouhodobému přístupu slunečního svitu, a proto zde v zimě zůstává sníh ležet mnohem déle než v okolní krajině.

Foto: profimedia.cz, .

S ohledem na periodicitu srážek je možné zdejší klima přirovnat ke středozemnímu podnebí s teplým a suchým létem a studenou a mokrou zimou. Každoročně navštíví Butchart Gardens téměř milión návštěvníků. K dispozici je jim Plant Identification Centre s 50 zahradníky, kteří poskytují příchozím odborné informace a pomáhají s určením konkrétních rostlin.

Aby zahrady nepřetržitě kvetly od března do října, je v nich vysazeno více než milion letniček v 700 varietách.

www.floranazahrade.cz

Reklama

Související články

Tam, kde bydlí andělé

Zahrada keramiků Jana a Ivany Bambasových je protáhlý obdélník šplhající do kopce. Poněkud problematický pozemek je ozvláštněný terasami, orámovanými vznosnými...

Pohodlí ve stínu slunečníku

Máte na zahradě či terase pěkný nábytek, ale stále k němu něco chybí? Možná to spraví pohodlné potahy a ochrana před sluníčkem v podobě pěkného slunečníku.

Výběr článků

Načítám