Hlavní obsah

Okrasná zeleninová zahrádka

Novinky, R. Borovičková, Chatař a chalupář

Víte, že zahrádka vytvořená ze zeleniny, ovoce a bylinek může konkurovat záhonům s letničkami? Mnohé druhy zeleniny jsou totiž velmi pěkné i na pohled. Mají zajímavé tvary listů, syté vybarvení a zajímavou texturu.

Foto: Z. Roller

Drobné okrasné tykvičky jsou hezké samy o sobě, ale lze z nich například vyrábět různé figurky.

Článek

Na okrasné zeleninové zahrádce můžete pěstovat vše, co máte rádi: bylinky, salát, plodovou zeleninu i brambory. Pokud vymyslíte výsadbu tak, aby okrasný efekt jednotlivých druhů vynikl, případně mezi ně či do lemu záhonu přidáte levanduli, afrikány, měsíčky a třeba i růže, bude výsledkem efektní zahradní koutek ve stylu venkovské zahrady, který obstojí i na nejviditelnějším místě u vaší chaty či chalupy.

Foto: Z. Roller

Artyčok není jen zelenina, ale také medonosná rostlina

A pokud nezapomenete vysadit zeleninové otužilce – především růžičkovou kapustu a kadeřávek, bude taková zahrádka zajímavá i v podzimním a zimním období. Mrazuvzdorná je však i vytrvalá zelenina, například křen, chřest či topinambur. Díky hlízám a kořenům schovaným pod zemí přežijí zimu a na jaře znovu obrazí. Mezi prvním a druhým rokem pěstování dokážou vzdorovat nízkým teplotám i dvouleté zeleniny – například černý kořen, petržel, pastinák a další.

Foto: Z. Roller

Tato minizahrádka je opravdu celá „jedlá“, přesto působí ozdobně a utěšeně. Při výrobě strašáka vám děti jistě budou nadšeně pomáhat

Anglická venkovská zahrádka

Zahradnickým pravzorem při výsadbě okrasné zeleninové zahrádky je anglický venkovský styl 19. století, který tvořil protipól strojenosti zahrad u honosných venkovských sídel. Na útulné venkovské zahradě lze zkombinovat zeleninu s okrasnými květinami a dřevinami, ovocnými stromy i léčivými rostlinami, a to často i na malém prostoru. Důležité je, aby zeleninokvětinový mix působil lehce neudržovaně a asymetricky, ale také bez zbytečných nevyvážeností.

Foto: Z. Roller

Mangold se v naší kuchyni objevuje vzácně

Pro výběr rostlin na anglickou venkovskou zahradu neexistují přesná pravidla. Bez obav tu lze zkombinovat balkonová rajčátka s jiřinami, bylinky se skalničkami a růže s kopretinami. Některé druhy zeleniny, například rebarbora, libeček nebo artyčok s ozdobnými dělenými listy a velkým červenofialovým květem se mohou uplatnit i jako solitéry.

Foto: Z. Roller

Tykve jsou ozdobou Halloweenu

Americká zahrádka

Inspiraci pro založení dekorativní zeleninové zahrádky můžete objevit nejen ve viktoriánské Anglii, ale i na zahrádce „People's Garden“ v Dendrologické zahradě v Průhonicích. Objevíte tu zátiší vytvořená z čínského zelí, kapusty, kedluben, rebarbory, rukoly, máty, kerblíku, česneku a ředkviček. Patří sem také různobarevné papriky a cukety. Červená i žlutá řepa je lemovaná rozkvetlým brutnákem a mohutnými artyčoky.

Podzimní tvář zahrádky dotvářejí pestrobarevné dýně a mangold s červenými nebo žlutými řapíky. K nakousnutí lákají rajčata San Marzano, která tvarem připomínají papriku. Kontrapuktem k nim jsou naopak rajčata citronová připomínající barvou i tvarem citron.

Projekt vznikl jako pocta prezidentu Lincolnovi k 200. výročí narození s výsadbou jeho oblíbené zeleniny a navazuje na aktivity Michelle Obamové. První dáma USA podobnou zahrádku založila v březnu 2009 u Bílého domu. Na jeho pozemku je vysazeno více než 55 druhů zeleniny a ovoce, které jsou využívány při přípravě jídel pro prezidentskou rodinu i pozvané hosty.

Foto: Z. Roller

Česnek medvědí se stává kulinářským hitem, používají se listy i cibule – avšak jen ty pěstované, v přírodě je tento česnek chráněný!

Výsadba podle slunce

Pro okrasnou zeleninovou zahrádku v našich podmínkách lze využít i balkón, terasu či okenní parapet. Jenom je nutné vybrat si podle intenzity slunečního záření plodiny, kterým se bude u vás dařit. Plodová zelenina (rajčata, papriky, okurky) a bylinky, jako jsou bazalka, oregano, šalvěj nebo rozmarýn, potřebují hodně slunce, kořenová zelenina je méně náročná. Nejméně slunce vyžadují saláty a hrách, z bylinek například petržel a máta.

Foto: Z. Roller

Okrasná kapusta zaujme nejen barvou, ale i tvarem listů a jejich celkovým vzrůstem. Tady stříhané listy po okraji přerůstají „srdíčko“ uprostřed

Nejedlé krásky

Brukev zelná

Na podzim a v zimě zpestří zahrádku bílými, růžovými nebo nafialovělými listy. Hodí se i do květináče – buď samostatně, nebo jako skupina několika rostlin. Můžeme ji zasadit i na skalku nebo jí olemovat okraje květinových záhonů. Jíst se však nedá.

Kolokvinta obecná

Patří mezi oblíbené tykvovité rostliny a její žíhané plody jsou velmi dekorativní. Kolokvinta neboli hořká okurka je silným a toxickým přírodním projímadlem.

Ozdobná paprika

Rostlina má dekorativní žluté, oranžové, červené až fialové plody. Může se pěstovat venku i v interiéru. Papričky jsou však toxické a slouží pouze jako dekorace.

Reklama

Související články

Grilování v zimě? Proč ne

Pod stromečkem na Štědrý den nemusíte překvapit jen knihou, novými lyžemi či parfémem, radost můžete udělat i dárkem, který by vaši blízcí očekávali možná spíš...

Nejznámější pokojové orchideje

Pěstování pokojových orchidejí se stalo poměrně snadnou záležitostí a těší se velké oblibě. Na trhu je zastoupeno několik rodů, jejichž nároky se však v mnohém...

Výběr článků

Načítám