Hlavní obsah

Zelený luxus na dosah

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled zdravý, hustý a brčálově zelený trávník. To je sen každého majitele zahrady. Abyste ale nemuseli o perfektním pažitu jen snít, dopřejte mu speciální jarní péči.

Foto: archiv firem

Nejdůležitější částí jarní péče o trávník je vertikutace.

Článek

Po zimě trávník potřebuje léčebnou kúru, aby se z chladného počasí co nejrychleji vzpamatoval. Na začátku mu však můžete dopřát jediné – čas. Travnatá plocha musí nejdříve trochu vyrůst a zesílit. Teprve pak přijde na řadu první jarní sečení. Ideálně pažit zkraťte na co nejmenší možnou výšku, aby se vám dobře vertikutovalo.

Foto: archiv firem

Nejprodávanější benzinový vertikutátor pro intenzivní pojištění.

Nařízněte drny

Po prvním sečení je nutné trávník provzdušnit. Menší plochy zvládnete vertikutačními hráběmi, ale daleko lepší a méně namáhavé je použití vertikutátoru. Speciální stroj s vertikálně umístěnými noži travní drny šetrně nařízne a zbaví je travní plsti, skrz kterou do půdy hůře pronikají živiny, světlo i vláha. Když vertikutaci vynecháte, může se stát, že se bude trávník pod nánosem travní plsti dusit a začne odumírat. Věřte, že vertikutace patří společně se sečením k nejdůležitějším bodům v péči o trávník a pažit se po ní bude cítit jako znovuzrozený.

Foto: archiv firem

Travní hnojivo

Nepanikařte, zasejte

Po vertikutaci budete pravděpodobně vyděšení stavem trávníku. Tak to má ale být. Svou milovanou zelenou plochu jste zbavili všech mechů, plevelů, travních hub nebo zbytků odumřelých rostlin. Pokud jste při vertikutaci vytrhli i větší drny, rozhodně to nevadí. Znamená to, že v daném místě nebyla tráva dostatečně silná a stejně by řádně nerostla. Kvůli vertikutaci vám v pažitu pravděpodobně vznikla prázdná místa. Ta je potřeba dosít. Nejlepší je takovéto trhliny posypat směsí zeminy a písku, přihodit travní semena a pravidelně zavlažovat, aby travní osivo vyklíčilo.

Foto: archiv firem

Sypací vozík

Ušetřete peníze

Kromě dosetí holých míst by měl do sebe trávník dostat i vitamíny v podobě hnojiva. Na jaře je nejvhodnější hnojit preparátem s vyšším obsahem dusíku, který růst trávy podpoří. Abyste zbytečně neplýtvali nejen osivem či hnojivem, ale také finančními prostředky, pořiďte si sypací vozík. Díky němu po travnaté ploše rozmetáte osivo i hnojivo rovnoměrně a úsporně. Poslední, ale extrémně důležitou činností, je pravidelné sečení, a to alespoň jednou za týden. Trávník tak bude houstnout, sílit a vy konečně docílíte luxusního travního koberce.

Reklama

Související články

Odzimujte gril. Sezona začíná

Na zahradu pomalu přesouváme zahradní nábytek, díky teplu vyndáváme ze skříně trička s krátkými rukávy, kratší kalhoty i sukně. O slovo se s příchodem jara...

Zahrada u řeky

Na jaře naplno rozkvetou azalky, rododendrony a hajní partie zahrad. Jen málokde se jich sejde tolik jako na zahradě manželů Kořízkových v Doudlebech nad...

Výběr článků

Načítám