Hlavní obsah

I zahrada potřebuje pitný režim

Novinky, Dana Novotná

Stejně jako lidé, i zahrady potřebují pravidelně a vydatně pít. O to, aby měly dostatek vláhy i v teplých slunečních dnech, se postará samozavlažovací systém, který je bude udržovat stále krásné, svěží a samý květ.

Foto: Mountfield

Ilustrační foto

Článek

Zajistit, aby ani v teplých slunečních dnech zahrada zbytečně nežíznila, není žádný problém. Dnes se o závlahy mnohem lépe postará samozavlažovací systém, který ji dokáže udržet stále svěží. A to doslova. Kropení zajistí i v době, kdy se o to sami z nějakého důvodu postarat nemůžete. Odpadne vám tak přemlouvání sousedů nebo příbuzných, aby se závlah chopili za vás.

Ušetříte čas i námahu

Doba, kdy se po zahradě běhalo s konvemi plnými vody nebo nazdařbůh kropilo obyčejnou zahradní hadicí je nenávratně pryč. Člověk nemusí být nijak zdatný matematik, aby si spočítal, kolik vody mu takhle proteče zbytečně. Není tedy divu, že se i na českých zahradách začínají zabydlovat samozavlažovací soustavy, které vodu dovedou přesně tam, kam je potřeba a kolik je potřeba. Jednou z novinek, která se objevila letos, je jednoduchý systém zavlažování 2 v 1ve skrytém  zahradním obrubníku. Hodí se jak pro skleníky, skalky, záhony, tak i na zahrádky.

Tento druh zavlažování tvoří zahradní obrubník, rozvodové hadičky a postřikovače. Stejně dobře jako rostliny zásobuje vodou, dokáže i kvalitně a esteticky oddělit okrasné části zahrady mezi sebou nebo od částí užitkových. Navíc zabraňuje i nežádoucímu prorůstání.

Foto: archiv firem

Systém zavlažování ve skrytém  zahradním obrubníku se hodí jak pro skleníky, skalky, záhony, tak i na zahrádky. Stejně dobře jako rostliny zásobuje vodou, dokáže i kvalitně a esteticky oddělit okrasné části zahrady mezi sebou nebo od částí užitkových.

V jednoduchosti je krása

Instalace samozavlažovacího systému je velmi jednoduchá a bez obtíží ji zvládnete svépomocí. Stačí jen vykopat rýhu a do ní zasadit obrubník, který připevníte plastovými kolíky. Zeminu kolem obrubníku urovnáte. Pak zvolíte místo, kde chcete mít postřikovač a v sadě přiloženým děrovačem uděláte v obrubníku dírku, do které nacvakněte konektor s hadičkou. Nakonec obrubník připojíte zahradní hadici se spojkami k vodnímu řadu. Jednotlivé postřikovače a kapkové závlahy můžete nastavit individuálně. Zavlažování je také možné rozdělit do několika sekcí, tak jak máte rozdělenou zahradu.

Vodní hodiny zalijí za vás

Kromě pohodlí samozavlažovací systém uspoří zbytečné náklady za vodu, protože kropí přesně tam, kde potřebujete. Vy jen v pravý čas otočíte kohoutek. Pravidelné kropení si můžete ulehčit ještě víc. Stačí do systému připojit vodní hodiny, tedy univerzální elektronický vodní časovač, na kterém jen navolíte hodinu a den, kdy se má kropení spustit.

Reklama

Související články

Zahrada po zimě? Pomůže univerzální stroj

Vládu sice v našich končinách ještě drží zima, jaro už ale na sebe nenechá dlouho čekat. Přinese zeleň a květy, z mýtů k nám sestoupí dávní bohové, kteří zemi...

Proměňte nudný záhon v zimní klenot

Vidíte teď na záhoně jen holá místa, rozpláclé trvalky, tlející pahýly a ani jednu barevnou skvrnku? Pak je něco špatně! Zahrádka by totiž měla být krásná 365...

Výběr článků

Načítám