Hlavní obsah

Půvab lehké omšelosti

Novinky, Marie Rubešová, časopis Chatař a chalupář

Jsou zahrady, které na vás vykřiknou šťavnatou zelení pravidelně sečeného trávníku, záhony přetékajícími květy a medovými plásty teras. A pak jsou takové, které vás okouzlí něhou barev a lehkou omšelostí.

Článek

Hned úvodem si připomeňme, že takové kouzlo mají jen prostory, kde si majitelé nepletou lehkou omšelost se zanedbaností. Prostory, do nichž vás zveme, je totiž třeba také udržovat – i když samozřejmě střídměji než ty, kde je v sytém nátěru každá bolístka hned vidět.

Nesmějí chybět

Významnou plochu takové zahrady zabere trávník, v němž se dobře vyjímají staré stromy. Okouzlující jsou jabloně nebo hrušně, na nichž se zachovala pevná větev, vhodná pro umístění jednoduché dřevěné houpačky, ale na větším pozemku třeba také dub, břízky nebo vrba. Trávník samozřejmě nebudeme sekat příliš často, postačí jednou za měsíc. Kdo vládne kosou, může oprášit i toto tradiční nářadí. Nějaký ten zub vám extenzivně obhospodařovaný pažit odpustí.

Pískové nebo třeba jen hliněné cestičky budou mířit v ladných vlnách ke květinami obklopené besídce nebo lavičce v růžovém loubí. Ani kamenným nebo betonovým šlapákům s patinou nevnutíme přímku. V romantické zahradě je zkrátka třeba vyhnout se strohým geometrickým řešením.

V zeleném prostoru by tu a tam neměl chybět nějaký svědek minulosti: starý trakař či žebřiňáček, lavička, sesle, stolek, staré proutěné křeslo, v němž si kdysi hověla prababička. Nenajdete-li podobný kousek na vlastní půdě, můžete se vybavit v nějakém venkovském chalupářském bazaru. Vyhýbejte se moderním nebo „městským“ materiálům. Ideální je cokoli rustikálního, omšelého, starodávného, opraveného či recyklovaného. Dejte přednost tradičním terakotovým neglazovaným květináčům, zkuste třeba zrenovovat starou vanu, umyvadlo či škopek.

Jaké volit rostliny

Zahrady nebo jejich zákoutí, v nichž chceme zachovat rafinované romantické kouzlo mírné zanedbanosti, nebudeme samozřejmě osazovat rostlinami, které vyžadují mnoho péče. Vedle bizarního ovocného stromu to bude slušet všem druhům popínavých keřů a rostlin. Nesmějí chybět růže, zimolez, vistárie nebo třeba pnoucí hortenzie.

Pro záhony jednoznačně volíme trvalky. Hvězdnice, kamzičník, kakosty, dlužichu nebo plamenky různých barev. Neměly by chybět ani irisy, některá ze šalvějí, plicníky, jirnice, rozrazil, třapatka nachová, turan, osteospermum, kuklík a denivky, které nás budou okouzlovat každý den novými květy. Z cibulovin nebo i jednoletek volme ty, které mají schopnost zplanět anebo se jednoduše vysemeňovat. Záhony nepravidelného tvaru mohou květinami až přetékat.

Na jednom záhonu lze kombinovat květiny, bylinky, ale třeba i zeleninu, jako to dělali staří zahradníci. Na rustikálních obloucích se mohou spolu s jinými rostlinami pnout i fazole nebo tykve, čímž získáme překvapivě zajímavý, ale i užitečný prvek.

Čím ošetřit mobiliář

Z mírně omšelé zahrady asi nebudeme za nepohody stěhovat nábytek pod střechu. Když jej vhodně ošetříme, může zůstat venku i přes zimu. Smrk nebo borovici lze klasicky napustit fermeží, popřípadě natřít lazurovacím Xyladekorem. Na sedací soupravy nebo lavičky z teakového dřeva doporučují odborníci Xyladecor Teak Oil – olej pro ošetření tvrdého exotického dřeva, nebo Teakový olej M+M.

Pro zahradní nábytek z eukalyptového dřeva se hodí například napouštěcí olej Sct. Croi. Jde o čistý přírodní produkt na bázi lněných olejů, čínského dřevního oleje a přírodních pryskyřic pro dlouhodobou ochranu a zvýraznění struktury dřeva. A pokud chcete, aby si dřevo co nejdéle udrželo svou původní podobu a barvu, zkuste HG restaurátor dřevěného nábytku. Na očištěný povrch jej jednoduše nastříkáme.

Reklama

Související články

Vlastní studna - to je poklad!

Lze očekávat, že cena vody poroste, a tak každý, kdo má na svém pozemku studnu, by o ni měl pečovat jako o poklad.

Zahrada s Krakonošovou roklí

Její majitelé jsou skalničkáři a na své nevšední zahradě v podhůří Šumavy vybudovali několik slohově odlišných skalek. Nejpůsobivější z nich má podobu skalnaté...

Výběr článků

Načítám