Hlavní obsah

Inspirace a nápady, jež vnesou do zahrady novou energii

Právo, Adéla Taitlová

S novým rokem přicházejí nové plány, nové nápady, nová energie. Také přemýšlíte, co na vaší zahradě vylepšit? Nechte se inspirovat našimi tipy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Květinové bordury

Článek

VESELÉ BARVY

Není-li zahrada vyhraněného rázu (např. japonská nebo tzv. měsíční čili bílá), rozhodně se v ní uplatní barevné květiny. Čím pestřejší a bláznivější kombinace vytvoříme, tím veseleji to bude vypadat.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Že je fialová a oranžová tabu? Ani náhodou! Přimícháme ještě žlutou, růžovou a šarlatovou a vznikne koktejl, se kterým všechny splíny v mžiku zmizí.

KVĚTINOVÉ BORDURY

Trávník často slouží ke společenskému vyžití a dětským hrám, v takovém případě květinové ostrůvky nepřicházejí v úvahu. Nic ovšem nebrání tomu, zasadit si oblíbené trvalky podél jeho okrajů. Zelená barva pažitu rázem vynikne a hranice se zjemní. Důležité je, aby rostliny do plochy moc nezabíhaly, protože případné nechtěné doteky sekačkou jim na kráse nepřidají.

Volíme raději kompaktní druhy, např. trsnaté kakosty (Geranium), hvozdíky (Dianthus) apod. Květinové bordury dodají šarm i obyčejným pěšinkám a chodníčkům, přes něž mohou rostliny naopak libovolně přepadat.

MÍSTO K POSEZENÍ

Každá správně založená zahrada počítá s místem k posezení. Vybíráme pečlivě - nejen samotný zahradní nábytek, ale hlavně místo. Přednost dáme klidnému, tichému zákoutí, stranou od frekventovaných úseků, které je zároveň chráněné před nepříjemným větrem, třeba zdí nebo pásem dřevin. Pro změnu můžeme namísto obyčejné dřevěné lavičky zvolit kovovou. Postavíme ji do romantické besídky, která zakrátko zmizí pod voňavými růžemi. Trvalky kolem celou kompozici půvabně orámují.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

VÝRAZNÉ KEŘE

Zejména na malých zahrádkách často bojujeme o každý metr. Stromy v ní nemají šanci, a tak se většina majitelů rozhodne alespoň pro keř. Neměl by to ale být keř ledajaký, třebaže na jaře krásně kvete. Přednost by měl mít ten, který vzbuzuje zájem po celou sezonu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Třeba taková ruj vlasatá (Cotinus coggygria Royal Purple) s temně purpurovými, červeně žilkovanými listy se s podzimem barví do šarlatova. Trvalky před ní jen září.

VODNÍ SVĚT

Okrasné jezírko dodává zahradě jakýsi třetí rozměr. Dokáže ji rozzářit odlesky na hladině, zvětšit díky zrcadlovému efektu a co víc, zlepšuje v ní vzduch.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Do míst s dominantní, výrazně strukturální výsadbou volíme zásadně strohé tvary, nekomplikované linie. Jedině tak náležitě vynikne obojí - jak zajímavé rostliny, tak samotná vodní plocha.

POŽITKÁŘSKÉ ZÁHONY

Chuť a kvalitu vlastních výpěstků opěvuje většina soběstačných pěstitelů. Jestliže se letos hodláte vrhnout právě do tvorby užitkové zahrady, zkuste zvolit strojenější variantu. Zpočátku sice stojí větší úsilí, ale pěstování v ní a její údržba jsou o poznání snadnější.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jde o systém vyvýšených záhonů, které vypadají vždy upraveně. Cestičky vysypané borkou jsou rovněž pohlednější, a hlavně nás nadobro zbaví blátem obalených holínek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám