Hlavní obsah

Pořádná pila patří k domu

Už vás unavuje řezat dřevo ruční pilou a zvažujete, že si pořídíte pilu motorovou? Tak si přečtěte pár užitečných rad, ať si vyberete správně.

Článek

V každém případě je rozumné zamířit pro motorovou pilu do obchodu, kde mají vyškolené techniky, kteří s konečným výběrem každému odborně poradí a kde vám nabídnou i možnost si motorovou pilu vyzkoušet přímo při práci. Než ale na nákup vyrazíme, měli bychom si odpovědět na několik otázek.

V první řadě si je potřeba dobře promyslet, k čemu všemu a kde budeme pilu používat. A v druhé řadě je to cena, tedy kolik chceme za pilu vydat. V tom případě je dobré sledovat akce velkých prodejců. Například Mountfield má teď v předsezónní akci motorové pily za polovic. Takže například na nejprodávanějším modelu poloprofesionální pily Oleo-Mac 952 ušetříte bezmála čtyři tisíce korun.

S elektrikou jen u domu

Pokud někdo potřebuje občas nařezat nějaké polínko na přitopení, a nevadí mu, že bude připoután kabelem k elektrické zásuvce, postačí mu samozřejmě pila elektrická. Třeba německá elektrická pila Ikra zvládá jak palivo, tak i drobnou truhlařinu. Pokud ale máme jasno, že budeme pravidelně řezat větší množství dřeva na topení a k tomu dál od domu nebo dokonce v lese, měli bychom se rozhodně zajímat o některou z pil s benzinovým motorem.

Na hodně práce platí benzin

„Obecně se pily člení na tři kategorie,“ vysvětluje Pavel Michálek z Mountfieldu. „První z nich, tedy hobby benzinové pily, jsou určeny pro podobnou práci jako pily elektrické. Jen s tím významným rozdílem, že jsou podstatně výkonnější a člověk není při práci omezován přívodním kabelem.“

Vyšší kategorie jsou poloprofesionální pily s objemem motoru až 57 ccm. Ty jsou ještě výkonnější a mají i robustnější konstrukci, proto jsou vhodné k pravidelnému řezání většího množství dřeva, ale také pro občasnou lesní samovýrobu. Tedy ke kácení menších stromů, probírku, prořezávání a podobně.

„Skutečnou špičkou jsou profesionální pily, které díky mimořádnému objemu motorů až 80 ccm zastanou jakoukoliv dlouhodobou a náročnou práci v lese,“ vysvětluje Michálek. A dodává, že v tuzemsku jsou již řadu let nejžádanější motorové pily Oleo-Mac, ať už se jedná o hobby, poloprofesionální nebo i profesionální. Odborníci na nich cení především výborné technické parametry, propracovanou ergonomii pro pohodlnější práci a dokonalé vyvážení.

Výbava práci usnadní

„Mezi další výhody těchto motorových pil patří například velmi snadné startování díky systému Easy Start a dekompresním ventilům. A samozřejmě také dlouhá životnost motorů. Kromě jiného jsou moderní modely vybaveny digitálním elektronickým zapalováním, praktickým bočním napínáním řetězu a účinnými antivibračními systémy. Takže i déle trvající práce nikoho zbytečně neunaví,“ dodává Pavel Michálek.

Ptejte se na záruku

Řetězových pil různých značek je u nás poměrně slušný výběr. Pro laika to znamená, že vybrat si není právě jednoduché. Důležitým faktem, kterým se při posuzování kvality  můžete řídit, je délka záruky. Obvykle je dva až tři roky, ale například v Mountfieldu dostanete garanci dlouhou 7 let.

Pomocníkem při výběru mohou být i různé testy. Naposledy se právě řetězovým pilám věnoval internetový portál iTest. Zde je možné si vyhledat výsledky testů nejen řetězových pil, ale i jiných pomocníků na zahradu, jako jsou například motorové kosy, drtiče zahradního odpadu či zahradní nábytek.

Reklama

Související články

Vše na zahradu: posezónní slevy až 65 %

Komerční článek - Dosluhuje vám travní sekačka a je jasné, že na příští sezónu už budete potřebovat novou? Nebo toužíte po krásném zahradním nábytku, ale jeho...

Výběr článků

Načítám