Hlavní obsah

Letničky jsou krásné na zahradě i ve váze

Právo, Adéla Taitlová

Natrhat si vlastní kytici barevných a voňavých květů patří k těm nejluxusnějším požitkům každého zahrádkáře. Právě nyní jsou záhony plné letniček a mnohé z nich jsou k řezu jako stvořené.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Roztomilé kompaktní pugétky žhavě vybarvených aksamitníků (Tagetes).

Článek

S nimi si hravou letní náladu přeneseme do bytu. Hlavní je, aby vydržely čerstvé minimálně pět dní. Víte, které to jsou?

Aksamitník (tagetes)

Odolná rostlina s dlouhotrvající bohatostí zářivě vybarvených, jednoduchých, poloplných i zcela plných květů s nepřeberným množstvím kultivarů, dorůstající do výšky 20 až 100 cm.

Pěstování: v březnu až dubnu vyséváme pod sklo nebo ve druhé polovině května přímo na záhon do živných hlinitých půd na plném slunci. Vyžaduje bohatou zálivku po celou sezonu.

Rady a tipy: pravidelným stříháním podporujeme vznik nových poupat.

Krásenka zpeřená  (Cosmos bipinnatus)

Oblíbená, nenáročná kráska z Latinské Ameriky s velkými miskovitými bílými, růžovými či karmínovými květy a jemně stříhanými, světle zelenými listy.

Pěstování: můžeme předpěstovat, nebo koncem dubna vysít přímo na místo s dostatkem slunce. Přestože je jednoletka, udržuje se v zahradě samovýsevem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Květy krásenek (Cosmos) plovoucí ve skleněných miskách se stanou stylovou dekorací stolu.

Rady a tipy: vyštipování uvadlých květů zaručuje bohatší násadu dalších poupat.

Ostálka sličná (Zinnia elegans)

Roste vzpřímeně do výšky až 90 cm. Pochází z Mexika a existuje ve všech ohnivých odstínech, také v bílé, růžové, fialové, kultivar ‘Envy’ má dokonce limetkově zelené květy.

Pěstování: předpěstováváme brzy zjara, na záhon sázíme a vyséváme teprve po ledových mužích (tedy v 2. polovině května). Daří se jim pouze na plně osluněných záhonech se záhřevnou, dostatečně vlhkou půdou. V příliš hustém porostu hrozí výskyt padlí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Elegantní ostálky (Zinnia) stříháme v plném květu.

Rady a tipy: v drsnějších polohách počkáme s výsadbou raději až na červen.

Ostrožka (Consolida ajacis)

Vzpřímená bylina příbuzná s rodem straček (Delphinium) vytváří husté klasy bílých, růžových, lososových, fialkových a nachových květů, které v závislosti na kultivaru ční do výše 30 až 120 cm. Atraktivní jsou i jemné, čárkovité listy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jednoleté ostrožky (Consolida ajacis) se hodí i k sušení.

Pěstování: přímý výsev časně zjara nebo na podzim se zimní přikrývkou. Prosperuje na místech s přímým sluncem a lehkou, úrodnou, dobře propustnou půdou. Hojně zaléváme a vysoké druhy vyvazujeme k opoře.

Rady a tipy: Pravidelným řezem probudíme i postranní poupata. Vysoké odrůdy se hodí k sušení.

Slunečnice roční (Helianthus annuus)

Rychle rostoucí, statná rostlina ze Severní Ameriky s drsnými, srdčitými listy a nápadnými květy s tmavším terčem uprostřed. Nejčastěji mají barvu žlutou, výjimkou nejsou ani květy bronzové, mahagonové nebo červené, mohou být i dvoubarevné, jednoduché či plné.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Už jediný květ slunečnice (Helianthus) rozveselí náladu.

Pěstování: v dubnu a květnu vyséváme přímo na záhon nebo i dříve doma. Teplé, chráněné, slunečné polohy s propustnou půdou jsou ideální. Hojně zaléváme.

Rady a tipy: k řezu se hodí spíše menší odrůdy ‘Teddy Bear’, ‘Big Smile’ nebo ‘Music Box’. Konce lodyh ponoříme krátce do vařící vody.

Třapatka srstnatá (Rudbeckia hirta)

Robustní, až 80 cm vysoká bylina pocházející ze severoamerických prérií s listy tmavě zelenými, zdrsněnými a květy podobnými kopretinám, které mají citronovou, medovou, zlatooranžovou nebo cihlově hnědou barvu a výrazný středový terč, nejčastěji tmavě hnědý. Kultivar ‘Green Eyes’ je uprostřed zelený. Pěstování: již v únoru až březnu vyséváme pod sklo. Nejlépe prosperují na slunci v úrodné půdě. Spotřeba vody a živin je vysoká.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zelenooké třapatky (Rudbeckia hirta ‘Green Eyes’) rozzáří každou kytici.

Rady a tipy: vzhledem k dlouhé době předpěstování (až 4 měsíce) je snadnější zakoupit sazenice.

Další letničky vhodné k řezu:
hledík(Antirrhinum)
měsíček lékařský(Calendula officinalis)
astra čínská(Callistephus chinensis)
hrachor vonný(Lathyrus odoratus)
chrpa modrá(Centaurea cyanus)
slézovec tříměsíční(Lavatera trimestris)
molučenka hladká(Moluccella laevis)
luštěnice trnitá(Cleome spinosa)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám