Hlavní obsah

Jak si pojistit dobrou úrodu jahod a jiných plodů

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrádkáři mají v tomto čase hodně napilno. Nejde jen o květinové záhonky. I pěstitelé ovoce a zeleniny už mají připravené předpěstované sazenice především paprik, rajčat, ale také jahod. Jak si pojistit dobrou úrodu kvalitních plodů?

Foto: Jiří Antal, Právo

Úrodu jahod lze pojistit vhodnými ochrannými prostředky.

Článek

Pro ošetření jahod, slunečnic, okurek, vinné révy, hořčice je vhodné použít biologický preparát, který chrání tyto druhy před plísní, kořenovou hnilobou a plísní šedou na plodech. Přípravek Polyversum-Biogarden v sobě obsahuje původně půdní mikroorganismus Pythium oligandrum, napadající fytopatogenní houby. Jak to dělá a co vlastně probíhá? Proces se jmenuje mykoparazitismus.

Co je to mykoparazitismus

Pythium oligandrum aktivně vyhledá konkrétní fytopatogenní mikroorganismus, obroste jeho mycelium (podhoubí) nebo jeho generativní orgány. Stélka patogena (škůdce) je následně enzymaticky rozložena na jednoduché složky, které pak Pythium oligandrum využívá pro svou výživu a stavbu vlastního mycelia (podhoubí). Tento proces se nazývá mykoparazitismus, při němž pythium napadá a likviduje mnoho původců plísňových chorob kulturních rostlin.

Díky tomuto procesu dokáže pythium ochránit rostlinu nejen v kořenové soustavě, ale i její nadzemní části a růstově stimulovat rostllinu, což pozitivně ovlivní i pozdější vyšší výnos.

Postup ochrany a aplikace

Polyversum-Biogarden aplikujeme proti houbovým chorobám několika způsoby:

  • mořením
  • namáčením sazenic a řízků
  • zálivkou nebo postřikem

Malospotřebitelské balení je určeno pro ošetření plochy vzcházejících rostlin až do 500 m2 v jedné aplikaci při použití postřikovače. Rostlinky se vyplatí začít ošetřovat od raných vývojových fází a v průběhu vegetace několikrát ošetření zopakujeme.

Namoření osiva

Moření provedeme smícháním osiva a přípravku. Moření je zaměřeno proti padání klíčních rostlinek. Pětigramové balení by mělo vystačit na namoření 1 kg semene.

Příprava vodní suspenze 0,05 %

Správnou koncentraci docílíme rozmícháním 1 g (kávová lžička) Polyversum-Biogarden, ve dvou litrech vody (5 g do 10 l vody). Před použitím je důležité nechat přípravek ve vodě přibližně půl hodiny aktivovat.

Namáčení sazenic

Zálivka rostlin

Doporučená aplikace, např. na okurky nebo jahody, je zálivkou ke kořenům v dávce 5 ml k jedné sazeničce připravenou 0,05% suspenzí Polyversum-Biogarden.

Aplikace postřikovačem

Připravenou 0,05% suspenzi Polyversum-Biogarden před naplněním do postřikovače přefiltrujeme např. přes starou punčochu, abychom se vyhnuli případnému ucpání rozstřikovací trysky roztokem.

Široké uplatnění

Jahody se Polyversem-Biogarden ošetřují při výsadbě proti kořenovým hnilobám a během vegetační sezony proti plísni šedé na plodech. Okurky lze tímto přípravkem ošetřovat proti houbovým chorobám od výsevu namořením osiva a dále pokračovat zálivkami nebo postřiky. Sklerocíniová hniloba, plíseň šedá a alternáriová skvrnitost jsou choroby postihující slunečnici a také proti nim se lze tímto přípravkem účinně bránit. Namáčení kořenového sytému se osvědčilo při výsadbě vinohradů.

Výhodou přípravku je dlouhodobá skladovatelnost (životnost oospor mikroorganismu Pythium oligandrum dosahuje dva roky). Vzhledem k biologickému účinku nelze přípravek škodlivě předávkovat. Pro zahrádkáře je důležité také to, že po přepočtu na metr čtvereční ošetřené plochy používá jeden z nejlevnějších přípravků na našem trhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada vytvořená s úctou

Prolíná se zde harmonie domu s harmonií zahrady, vztah a láska ke stromům, krajině i rodinným kořenům. Zahrada je už na první pohled založená s velkým citem...

Zahrada v misce od rýže

Nemusíte do žádné asijské země, abyste mohli obdivovat nevšední krásu východní exotiky. Jen pár kilometrů od hlavního města existuje nádherná asijská zahrada.

Výběr článků

Načítám