Hlavní obsah

Bylinky na zahradě

Novinky, Radka Borovičková, časopis Chatař a chalupář

Klasické bylinky našich babiček jsou skromné, báječně voní a hezky kvetou. Zkuste je letos vysadit netradičně: třeba spolu s trvalkami na kamenné zídce.

Článek

Šalvěj, tymián, levandule, rozmarýnka. A také máta, dobromysl a bazalka. Téměř všechny tyto kuchyňské bylinky pocházejí z jižních zemí, a proto jsou velké milovnice slunce. Čím více slunce, tím jsou také aromatičtější. Ty nejvoňavější si proto vozíme z Řecka.

Výsadba v anglickém stylu

Nikde není psáno, že tyto oblíbené kuchyňské bylinky musí růst jen v odděleném koutku zahrady tak, aby nerušily ostatní dekorativní výsadbu. Už jen pro jejich voňavost a pastelové květenství se vyplatí vysadit je i do ozdobného květinového záhonu – klidně i mezi letničky nebo trvalky. Už od středověku se v Anglii pospolu sázejí květiny, ozdobná zelenina a bylinky. Je to vynález anglických venkovských zahradníků, kteří chtěli z malé zahrádky zásobovat stůl a zároveň i experimentovat s barevnou škálou všech květů, které byly k dispozici.

Mezi okrasné rostliny se v Anglii sázejí také ovocné stromy: jabloň nebo slivoň, jak pro jejich květy, tak i ovoce. Tento typ výsadby je v Anglii populární dodnes: můžete ho obdivovat například i v St. James Parku u Buckinghamského paláce, kde také objevíte památník významného anglického floristy a architekta Johna Nashe.

Bylinky na zídce

Bylinky nemají na půdu nijak vysoké nároky, čím je chudší, tím lepší. Proto dobře prospívají i na kamenité terase či zídce, kde se jako husté zelené ostrůvky zapojí i mezi kvetoucí hvozdíky a netřesky. Na slunnou terasu se hodí zejména šalvěj, tymián (příbuzný mateřídoušky) a saturejka.

O kousek dál, do polostínu vysaďte mátu, meduňku, pažitku, libeček a estragon. Mezi ně můžete tu a tam vysít petržel, kopr a také voňavou majoránku. Nezapomeňte přisadit několik rostlinek aksamitníku, lichořeřišnice nebo měsíčku zahradního: odpuzují škůdce, kteří by bylinky mohli napadnout a také přispívají k barevnosti záhonů.

Bylinky z Provence
◗ LevanduleMá úzké šedozelené listy a modrofialové květy na dlouhých klasovitých květenstvích. Mnoho jejích kultivarů se pěstuje jako zahradní byliny lemující záhony a cesty. Má ráda lehkou sušší půdu na přímém slunci. ◗ RozmarýnaRozmarýna není v našich podmínkách zimovzdorná, proto ji pěstujeme ve velkém květináči a na zimu přenášíme na chladnější místo do domu nebo zimní zahrady.

Reklama

Související články

Léčivé bylinky ze zahrádky

Není bylina, aby na něco nebyla, říkávaly už naše prababičky. Různé léčivé rostliny můžeme buď přímo pěstovat na zahrádce, nebo je sbírat v blízkém okolí....

Bylinková sezona

I když už si dnes můžete bylinkové čaje koupit doslova na každém rohu, vlastní bylinky mají přece jen něco do sebe. Poradíme vám, jak je správně sbírat...

Výběr článků

Načítám