Hlavní obsah

Výběr osvětlení do dětského pokoje rozhodně nepodceňujte

Právo, Sylva Svobodová

Dětský pokoj je pracovna, ložnice a obývací pokoj zároveň. Děti tu čtou v posteli knížku, u stolu píšou úkoly a zvou si kamarády na hraní. Jedno centrální svítidlo u stropu proto určitě nestačí. Právě naopak, dětský pokoj potřebuje světelných zdrojů více.

Článek

Dětský pokoj je svým způsobem výjimečný prostor. Je variabilní, průběžně se mění jeho styl, nábytek i barva na stěnách. Jiné potřeby má batole, předškolák a jiné dospívající student. Nákup nového vybavení pokoje probíhá zhruba po 6 až 7 letech, a není to právě levná investice. Avšak naprosto nutná, a týká se to i vhodného osvětlení. Právě jeho výběr se, bohužel, dost často podceňuje.

Málo světla, velká chyba

Zkuste se při návštěvě u známých podívat i na dětský pokoj a jeho osvětlení. Dost často zjistíte, že centrální světlo u stropu svítí slabě a děti mají v pokoji šero. Nám to tak možná nepřipadá, protože jsme velcí a stojíme, ale dítě, které si hraje na koberci, je od zdroje hodně daleko. Kromě hraní si školák, student, ale i malé dítě v pokoji prohlíží knížku v posteli, kreslí nebo píše úkoly u stolu. Minimálně na těchto dvou místech je světelný zdroj nutný (pracovní stůl, nad postelí). Velmi působivé je i dodatečné světlo jen pro navození atmosféry (obvykle nástěnné).

Dítě se cítí v bezpečí
Malé děti často provází bujná fantazie a ke klidnému spánku vyžadují alespoň trochu světla. Dobrým tipem jsou malé lampičky v podobě hraček (pro holky beruška, pro kluky raketa). Svítidla jsou osazena LEDkou a jsou navržena přesně pro dětskou ruku. Mají několik funkcí: automaticky se rozsvítí při setmění, jas je řízen fotosenzorem, při výpadku elektrické energie slouží jako nouzové osvětlení. Svítidla  - hračky jsou vyrobena z kvalitního měkčeného plastu a mají odpovídající třídu ochrany IP 20.

Za centrální svítidlo místnosti můžeme volit jeden zdroj u stropu nebo také tzv. podélné lanové osvětlení s více světly, které lze různě natáčet (často se používá v šatnách). Takové svítidlo osvětlí najednou větší část místnosti. Centrální svítidlo pro děti může mít různý design, liší se pro kluky a holky: oblíbený je tvar fotbalového míče, květiny apod. Vybírat bychom ale měli vždy svítidlo, které zajistí rovnoměrně osvětlení na hodnotu minimálně 50 lx.

Hlavní svítidlo je dobré doplnit místními svítidly pro danou činnost. Světla by se neměla navzájem rušit, ale naopak vytvářet zrakovou pohodu. Stojací lampa v dětském pokoji svítí na větší prostor, třeba hracího koutu s legem. Menší lampičky a bodová svítidla se zase používají na směrové nasvětlení detailů.

Obecně platí, že v obytné části používáme světelné zdroje s teplou chromatičností 2700 K (teplá) nebo 4000 K (studená bílá). Pro osvětlení prostoru televize, kterou má nejeden středoškolák ve svém pokoji, je ideální použití LED zdrojů, které svítí na televizní obrazovku.

Správné osvětlení při učení

Osvětlení musíme umístit tak, aby si dítě při práci nestínilo. Pravák by měl mít světlo z levé strany, levák opačně. Při čtení se doporučuje tok světla na pracovní stůl z čelní strany. Jestliže je na stole počítač, neměl by být nikdy umístěn proti oknu. Zároveň by měl být osvětlen svítidlem, které se nebude odrážet v monitoru. A tak se vyplatí zainvestovat do svítidla polohovatelného, které lze různě směrovat. Spodní okraj stínidla má být tak vysoko, aby světlo dopadalo na pracovní plochu, zdroj musí být nad výškou očí.

Děti často v posteli čtou. Zde platí zásada, že světlo nesmí být rušivé a nesmí oslňovat. Průhledná stínítka ve svítidlech proto nejsou vhodná. V blízkosti lůžka je šikovné použít polohovací lampu nebo nástěnné svítidlo, u kterého lze směrovat světelný tok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám