Hlavní obsah

Venkovní rolety ochrání před letním žárem

Právo, Karolina Černá

Podkroví a prosklené plochy směřující na jih a jihovýchod bývají letnímu žáru vystaveny nejvíce z celého obydlí. Nechceme-li klimatizaci, investujeme do kvalitní venkovní stínicí techniky.

Foto: VELUX (3x)

Venkovní markýza sníží prostup tepla přes okno až o 74 %.

Článek

Je pozdě bránit slunečnímu svitu poté, co již rozehřál okenní tabule. Proto žhavé paprsky zachytíme stínicí technikou ještě před jejich dopadem na okna a prosklené plochy z vnější strany.

Foto: VELUX

Venkovní roleta v létě brání přehřívání, v zimě únikům tepla. Poskytuje navíc i úplné zatemnění. V létě zatemníme jen část okna a zbytek okenní plochy můžeme zakrýt flexibilní plisovanou roletou, která světlo změkčí.

Venkovní stínicí technika vyrobená ze speciálních materiálů s vysokou hustotou dokáže snížit prostup slunečního světla až o 96 %.

Kombinací s vnitřními stínicími doplňky, které přistiňují a plní dekorativní funkci v interiéru, docílíme ideální ochrany před sluncem.

Foto: MINIROL

Screenové rolety fungují ve staženém stavu zároveň jako sítě proti hmyzu.

Co umí stínicí technika

Chrání domov před horkým sluncem, v chladných měsících před zimou, to zabraňuje tepelným ztrátám až o 17 procent. Dokonale zatemňuje.

Izoluje od venkovního hluku (při dopadu krup, deště), kvalitní výrobky sníží vnitřní hluk až o 3 dB, což uvnitř místnosti vnímáme jako pokles hlučnosti o polovinu.

Foto: STOBAG

Textilní svislá clona chrání soukromí a stíní, při volbě vhodné barvy dodá stavbě zajímavý vzhled.

Chrání okenní tabule před dopadem větví a drobných předmětů během silného větru.

Rolety podle instalace

Předokenní rolety jsou vhodné pro dodatečnou montáž před okno, přičemž se připevňují na okenní rám, někdy na fasádu. Svinout je lze do boxu, který se vyrábí v několika velikostech.

Podobné je to se zaoblenými předokenními roletami, které vynikají tepelně izolačními vlastnostmi a působí opticky měkčeji. Bezpečnostní rolety udělají z domu zamčený trezor.

Foto: SUN SYSTEM

Venkovní rolety umí plnit i bezpečnostní funkci.

Nadokenní rolety instalujeme při výměně např. starých špaletových oken, hodí se nejen při rekonstrukci, ale také pro novostavbu.

Box podomítkových rolet je umístěn pod fasádou, takže nenarušuje vzhled domu. Stejným způsobem je šetrný např. roletový překlad Heluz, který zajišťuje statické zatížení nad stavebním otvorem a zároveň slouží jako schránka pro venkovní stínicí techniku - schován je box pro roletu nebo žaluzie, vodicí lišty jsou zapuštěné ve stěně.

Foto: SOMFY

Pohony a řízení rolety umožňují pohyb stínění i v době, kdy nejsme doma. Záleží, jaký nastavíme časový program.

Rolety se nejčastěji vyrábějí z plastových nebo hliníkových lamel s výplní z polyuretanu. Materiálem boxu bývá stálý a pevný extrudovaný nebo válcovaný hliník, někdy plast.

Látkové rolety

Látkové, tzv. screenové rolety vhodné pro zastínění velkých prosklených ploch jsou hitem posledních let.

Rolety dodají domu nový design, v rozvinutém stavu vypadají jako druhá fasáda. Po vytažení jsou skryté nejčastěji v hliníkovém boxu. Slouží k zastínění i jako síť proti hmyzu. Bezchybné napnutí látky zajišťují vodicí lišty s napínacím mechanismem.

Volněji na oknech a prosklených plochách vypadají látkové svislé clony, které kromě stínění chrání soukromí, brání vniknutí hmyzu a vzniku průvanu. U clon je látka napínána vlastní vahou zatížené spodní tyče a pružinami ve vodicích lištách.

Venkovní žaluzie

Odstíní až 80 % slunečního záření. Nejčastěji jsou z hliníkových lamel, mohou být ale i dřevěné.

Žaluzie se od sebe liší tvarem lamely, tedy způsobem, jakým se překrývají. Lamela může být zcela plochá, takže po vytažení nezabere tolik místa v okenním otvoru jako např. lamely tvaru písmene C (z bočního pohledu vypouklé) nebo ve tvaru Z či S, které zaručují dokonalé doklopení.

Venkovní žaluzie montujeme přímo na okno či fasádu nebo do připraveného prostoru pod fasádou.

Ovládání

Motorovým pohonem mohou být vybaveny i dosud manuálně ovládané rolety. Pohon je umístěný v hřídeli, na kterou se navíjí roleta. Bývá propojen s ovladačem na stěně přes kabel nebo má vestavěn přijímač dálkového ovládání. V tomto případě je trvale napojen na rozvod síťového napětí a ovládán bezdrátově.

Foto: VELUX

Chytrý dotykový ovladač Velux Integra ovládá všechny elektricky a solárně poháněné výrobky. Můžeme jím ovládat nejen okna, ale také venkovní a vnitřní rolety i žaluzie.

Stoprocentně bezdrátový pohon je napájen baterií s dlouhou životností dobíjenou solárním panelem. Pohon zajistí, že se roleta zastaví, když narazí na překážku, sofistikovanější typy zabrání násilnému otevření rolety.

Foto: SOMFY

Bezdrátové spínací hodiny s bateriovým napájením. Jeden časový povel pro otevření rolet a jeden pro zavření rolet denně. Časy povelů pro každý den v týdnu samostatně.

K ovládání screenových rolet slouží manuální klika nebo elektropohon ovládaný spínačem nebo dálkovým ovládáním.

Foto: SOMFY

Šestikanálový dálkový ovladač s funkcí spínacích hodin.

Žaluzie mají snadné ovládání, které může být manuální nebo elektrické. Při použití automatiky reagující na slunce a vítr docílíme maximálního komfortu.

Co a za kolik?

Venkovní roleta od 2790 Kč

Venkovní žaluzie od 2850 Kč

Venkovní markýza pro střešní okno od 1730 Kč

Venkovní roleta na solární pohon s dálkovým ovládáním 15 590 Kč

Screenová roleta, šířka 2201-2300 mm od 12 332 Kč

Chytrý dotykový ovladač 4223 Kč

Ceny jsou orientační, výrobky se prodávají v různých rozměrech, často jako součást celého stínicího systému včetně ovládání a sítí proti hmyzu.

Pro střešní okna

Před sluncem v podkroví chrání venkovní markýzy, které sníží prostup slunečního záření až o 74 %. Vyrábějí se z průhledné síťoviny, jejímž základem jsou skleněná vlákna obalená plastem.

Tím je zaručena pevnost i barevná stálost výrobku.

Venkovní markýzu lze ovládat manuálně, dálkově nebo elektrickým či solárním pohonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám