Hlavní obsah

Nůžkový dům získal cenu v prestižní soutěži za nákladově nejefektivnější proměnu

Novinky, tnk

Ocenění pro nákladově nejefektivnější proměnu v prestižní britské soutěži „Don’t Move, Improve!“ neboli „Nestěhujte se, vylepšujte!“ získala stavba Scissor Truss House neboli Dům s nůžkovitě položenými trámy v londýnské čtvrti Lambeth od architektů ze Studia Mesh. Přístavba má hodně moderního ducha a nadčasový interiér.

Foto: Archiv Merry Arnold, Pipers Projects (5x)

Dům s trámovím připomínajícím nůžky je jednou z nejlepších proměn v soutěži.

Článek

Soutěž má podněcovat architekty ve městech, kde jsou hodně drahé nemovitosti, aby byli tvořiví a nebáli se nacházet netradiční řešení. Pořadatelem je organizace New London Architecture (NLA). Klání přináší předně originální inspiraci pro majitele domů, kteří mají se svými nemovitostmi nějaký problém a nevědí, jak ho řešit.

Oceňovány jsou netradiční, inovativní, udržitelné a také nákladově efektivní stavby a proměny. Právě v kategorii „Most Cost-Effective“ neboli v překladu „Nákladově nejefektivnější stavba“ se stal jedním ze dvou oceněných dům s trámovím připomínajícím překřížení nůžek.

Foto: Archiv Merry Arnold (Pipers Projects)

Interiér v přístavbě působí útulným dojmem.

Oceňována je i vhodnost a ekonomičnost využití materiálů. Přístavba vyšla majitele na bezmála milion korun.

Vítězné architektonické stavby budou ve vybrané dny otevřeny veřejnosti. Lidé si budou moci promluvit s majiteli domů a probrat s nimi průběh rekonstrukce. Individuální konzultace s vybranými architekty budou bezplatné.

Foto: Archiv Merry Arnold (Pipers Projects)

Obývacímu prostoru vládnou přírodní barvy.

Oceněná stavba je rozšířením domu vzniklého na začátku 20. století a má podlahovou plochu 77 m². Jednopokojový byt v přízemí se tak proměnil na obytný prostor se dvěma ložnicemi.

Foto: Archiv Merry Arnold (Pipers Projects)

Překřížené trámy dodávají interiéru na stylovosti.

Primární konstrukce nástavby je jednoduchá cihlářská a dřevěná. Díky vhodnému řešení trámoví bylo zapotřebí jen minimum ocelových prvků.

Foto: Archiv Merry Arnold (Pipers Projects)

Ložnice je zařízená v tlumených barvách.

Na londýnské výstavě v Galerii NLA v The Building Center, WC1 je pak představeno více než sto vybraných projektů z této nevšední soutěže. K vidění jsou až do poloviny dubna 2019.

V rámci soutěže bylo uděleno více cen. S dalšími zajímavými projekty vás ještě seznámíme.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám